Hirdetés


Az 12 oldalas angol 3 penny-s érme története! ( “Furcsa és csúnya” volt, de mégis kedvelték! )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 5 perc

VIII. Eduárd brit királyról már írunk ebben a cikkben:  A valaha legdrágábban eladott brit érme, amit a szerelem tett azzá! A cím elég sokatmondó, és bár csavarosan van megfogalmazva, igaz. VIII. Eduárd ( VIII. Edward ) lemondott a brit trónról azért, hogy szerelmével Wallis Simpsonnal lehessen. A Wallis egy amerikai, többszörösen elvált hölgy volt, és ez ( is ) volt a probléma, de erről olvashattok részletesebben, ha a fentebb említett cikkre kattintotok. Ami miatt ismét megemlítettem ezt a kis történetet, az az, hogy létezett még egy kis címletű érme is, amelyre rákerült Eduárd portréja, ami ugyebár a későbbiekben társaihoz hasonlóan nem lett hivatalos forgalmi érme, miután Eduárd lemondott a trónról. Ez az érme az 1937-es keltezésű  Threepence, vagyis 3 penny-s érme. Ráadásul már amúgy is szerettem volna írni erről az érméről, a különleges, 12 oldalú kialakítása miatt is, függetlenül a fentiektől. 

A 3 penny története úgy általában, elég régre nyúlik vissza Angliában. A legelső “hivatalos” 3 penny-s érmét 1551-ben adták ki VI. Edward uralkodása idején. Edward apja,  VIII. Henrik alatt súlyosan “lebutították” az ezüst pénzeket, így azok értéke, és népszerűsége is csökkent. 1551-ben azonban helyreállították az ezüst érmék minőségét, és bár kisebb súllyal, de magasabb minőségű  ezüst három pennyt, és hat pennyivel adták ki. Ekkor kezdődött a 3 penny címlet története, amelyben egyszerre voltak hullámvölgyek, és sikerek is egyaránt. A fentebb említett 12 oldalú érmét 1937-ben adták ki, mivel V. György uralkodásának végére a forgalomba lévő három penny kis mérete miatt népszerűtlenné vált Angliában ( Skóciában jobban kedvelték ). Ezüst tartalma is mindössze 50% volt.

Ezüst 3 penny,  V. György, 1936 ( 16 mm átmérő, 1,41 gramm súly, és mindössze 0.89 mm vastagság, 0.500 ezüst )

De mielőtt rátérnénk a réz ötvözet változatra, fontos tudni, hogy 1937-ben, mikor új 3 penny-ket adtak ki, elkészült egy másik, szintén ezüst verzió is. Ez a próbálkozás próbálta felváltani a “Három tölgy gally három makkal” dizájnt. Az új ezüst három penny-n egy rózsával közepén, Szent György-keresztet viselő pajzs volt, amelyet szintén 50% ezüstben adták ki. Sokaknak ez annyira nem tetszett, hogy voltak országrészek ahol megtagadták azok használatát. Szóval ezt is el kellett felejteni.

Ezüst 3 penny,  VI. György, 1937 ( 16 mm átmérő, 1,41 gramm súly, és mindössze 0.95 mm vastagság, 0.500 ezüst )

Bár ennek ellenére egészen 1945-ig verték, bár igaz, hogy a legyártott darabok nagy részét ( 1942-44 között )  Brit Nyugat-Indiába szállították. Ezeket a kiadásokat éppen ezért “Gyarmati használatra” gyártott daraboknak nevezzük.  Az érme utolsó 1945-ös kibocsátását végül feleslegesnek ítélték a 12 oldalas nikkel-sárgaréz érme nyilvános elfogadása miatt. Az összes 1945-ös ezüst három penny-t beolvasztották, és anyagukat későbbi érmékhez használták fel. Kettő példány ismert, amelyek túlélték a beolvasztást, és hát természetesen így rezek rendkívül ritka, és értékes daraboknak számítanak. Szóval egy szónak is száza a vége, nehezen ment ez a 3 penny-s váltás 🙂

A fentiek forgalmi érméknek készültek, de vertek Mundy pénzkészletek ( Nagycsütörtöki alamizsna ) számára is 3 penny-s érméket 1937-ben. Íme egy példa:

Ezüst 3 penny,  VI. György, Maundy issue, 1937 ( 16 mm átmérő, 1,41 gramm súly, 0.500 ezüst ) A kép forrása: numista.com

 

A Maundy pénz kifejezés azokra az érmékre utal, amelyeket az uralkodó adott át idős embereknek egy szertartáson, amely Jézus Krisztusból és a tanítványok lábmosása után adott parancsából merített ihletet. Ez a parancsolat, vagy „mandatum”, „szeressétek egymást” ( János XIII 34 ) azt jelentette, hogy a negyedik századra az uralkodók megmossák a szegények lábát, és étel- és ruhaajándékokat osztanak ki. A maundy szertartásra, ahogyan ma ismerjük, először II. Károly uralkodása idején került sor, amikor a király 1662-ben keltezés nélküli kalapált érméket adott az embereknek. A különlegesen vert érmék egy négy-, három-, két- és egy fillérből ( penny ) álltak. 1670-ből származnak, és mind a négy érme alig változott azóta. A mai Royal Maundy ünnepségre minden nagycsütörtökön kerül sor, és annyi a címzett ( olyan személy aki a kitüntetésben részesül ), ahány év van az uralkodó korában.

 

Így néz ki egy Mundy pénzkészlet, a fenti egy 1933-as kiadás, ( A kép forrása: chards.co.uk )


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A Wrigley nevű cég, eleinte még szappanokat árult, ami mellé kis meglepetéseket adtak. Első körben sütőport, majd rágókat osztogattak a vásárlóknak. A vevők körében olyan nagy népszerűségnek örvendtek azok a rágók, amiket adtak, hogy már csak azért megvették a szappanokat, hogy hozzájussanak. Egy idő után a cég megváltoztatta a profilját és nagyüzemben kezdett el finom gumikat gyártani.

Míg a forgalmi ezüst 3 pennyiket visszavonták, a Maundy-kiadások törvényes fizetőeszköz státusszal bírnak, és a mai napig ütik őket, frissített értékkel. Lassan elérünk a 12 oldalas érménkhez 🙂 1936-ban ugyebár VIII. Eduárd lesz a király, azonban még ebben az évben lemond a trónról. Még ő javasolta, hogy készítsenek az ezüst 3 penny helyett, sárgaréz nikkel érméket. Minta céljából, el is készült 12 darab, az ő portrájával, de ugyebár végül,  VI. György került rá véglegesen. 6 példánynak ismert a megtalálási helye, a másik 6 elviekben bárhol, és bárkinél lehet.

Íme egy mintadarab,  VIII. Eduárd portrájával ( A kép forrása: numista. com, © Royal Mint Museum )

Érdekesség: VIII. Eduárd portrájával, készült még 3 penny-s minta darab, ezüstből is. Egyetlen ismert példányról tudunk, ha jól tudom 2019-ben került utoljára árverésre. Erről bővebben itt olvashattok: numisbids.com, The New York Sale, Auction 46  9 Jan 2019, 1117 tétel )

 

 

Ez az az érme

Azt hiszem mondanom sem kell, hogy szintén rendkívüli ritkaságról beszélünk az esetükben is. Végül forgalomba kerültek a végleges példányok, VI. György portréjával. Ebben a formában egészen 1948-ig verték, 1942, és 1943-ban 100 milliós darabszámmal. Ennek az érmének a méretei a következők voltak: 21.8 mm átmérő, 6.8 gramm súly, 2.6 mm vastagság. Anyaga sárgaréz nikkel ötvözet ( Pontosabban: 79% rez, 20% cink és 1% nikkel ). Ha már fogtad a kezedben, érzeted, hogy elég robusztus. “Furcsa”, egyesek szerint “csúnya” kinézete ellenére, hiszed vagy sem,  az ország egyik legkedveltebb érméjévé vált. Ez volt az Egyesült Királyság első kétszögletű ( 12 oldalú ) érméje, amit azért szerettek, mert “végre” könnyen észrevehető volt a változás a kis ezüst penny-hez képest, mivel sárga megjelenésű, több oldalas és meglehetősen vaskos volt. Létezik néhány érdekesebb év ( 1946, 1948, 1949, 1950, és 1951 ), de úgy általában nem számítanak sem ritkának, sem értékesnek.

Íme egy 1938-as példány

Érdekesség: 1937-40 között az érmének éles sarkai voltak, 1941-ben találhatunk már éles vagy lekerekített sarkú darabokat is.1942-46-ban mindet lekerekítettek, 1948-ban pedig ismét kétfélével találkozhatunk. Az 1937–1948 közötti első előlapterve a „GEORGIVS VI D:G:BR:OMN:REX F:D:IND:IMP” szavakat tartalmazta. Jelentése: Hatodik György Isten kegyelméből Nagy-Britannia királya, a hit védelmezője, India császára. Az 1949–1952-es kiadásokból kihagyták az IND:IMP-t ( India császára ), mivel a király a Nemzetközösség fejének más címét választotta.

1949-től, a fentebb említett változtatással, de VI. György portréjával, még verték egészen 1952-ig.  Amiről még nem írtam. Az előlapon ugye VI. György portréja látható, de mi van a hátoldalon? Egy úgynevezett, háromfejű „takarékos” növény. ( “thrift” plant, pázsitszegfű ). Hogy miért pont ez? Őszinte leszek….ezt nem tudom.

Íme egy 1950-es példány

Még egy linket szeretnék mutatni nektek. Itt olvashattok még többet az úgynevezett “VIII. Edward érmékről“, mert még volt néhány. Azt bizonyosan állíthatom, hogy elég zűrzavaros volt ez az időszak, és a 3 penny címlet körüli felhajtás. A címlete verték még egy ideig, II Erzsébet uralkodása alatt is, de végül a tizedelést követően a sárgaréz 3 pennys 1971. augusztus 31-e után megszűnt törvényes fizetőeszköznek lenni. 3 penny címleteket használtak még több Nemzetközösségi országban is, úgy mint a Fidzsi-szigeteken, Ausztráliában, Új-Zélandon vagy Dél-Afrikában  és Dél-Rhodesiában.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések