Hirdetés


Érmék, “leletek”, amiket én találtam :) Van köztük olyan, amit lehet érdekesnek fogsz találni te is!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 5 perc

Ezt a cikket már régen szerettem volna megírni. Régebben, gyerekkoromban szokásom volt, hogy állandóan a földet nézve közlekedtem, vagy konkrétan kimentem a város ( ahol éltünk ), szélére keresgélni, kutatni az erdőket, mezőket, földes utakat, romos tanyákat ( az is volt arra felé ). Kincseket ugyan nem találtam, de néhány apróságot azért igen. Ezeket szeretném nektek bemutatni. Van köztük olyan is, amit már felnőtt koromban találtam, ráadásul egy másik országban! Ez még önmagában nem olyan érdekes, de az, hogy milyen érme ez, az azzá teszi. Mutatom is akkor a sok éves találatokat, fényképpel, és körülbelüli időpont, és hely meghatározással. Szóval kihangsúlyoznám, hogy ezek nem fémkeresővel talált érmék, dolgok, hanem simán szemmel, esetleg ásással ( ezekre pontosan nem mindig emlékszem ) fellelt “leletek”.

Próbálom időrendi sorba rakni a “leleteket”, de ezen azért gondolkodnom kell, mert akkoriban nem írtam ezeket fel pontosan, hiszen azt azért akkor még nem gondoltam, hogy egyszer majd egy weboldalon fogok erről mesélni 🙂 Néhányat egyesével is fotóztam, a véleményem szerint érdekesebbeket. Eddigi életem során többfelé éltem az országban, illetve dolgoztam Angliában is, ezekről a helyekről is származnak “leletek”. Nos nézzük akkor őket. Az alábbi képen a jászberényi találatok láthatóak.

A “jászberényi érmék”

A bal felső sarokban látható 10 filléres, volt az “első”, és meg merem kockáztatni, hogy az akkor érzett öröm, és élmény nagyban befolyásolta azt, hogy érdekelni kezdett a történelem, a numizmatika. Erre pontosan emlékszem is. Olyan 12 éves lehettem, és éppen nagy aszály volt Jászberényben ( is ), és a várost keresztülszelő Zagyva folyó, szinte teljesen kiszáradt. Oda jártunk ki barátokkal játszani, bandázni, és ezt az érmét a kiszáradt folyómederben találtam.

A többi érmét is ezen a környéken találtam, ez amúgy Jászberény külterülete, a focipálya mögötti rész. Akkor még csak földek voltak arra, és a vasút is arra felé közlekedett. Az elkövetkező 4-5 évben “gyűjtöttem” őket, aztán nagyobb szünet következet. Azt hiszem a legjobb állapotban megmaradt érme elsőre is kitűnik a többi közül. Íme:

Az élet úgy hozta, hogy 33 éves koromban Angliába mentem dolgozni. A mezőgazdaságban dolgoztam, 2 és fél szezont. Az első szezonban salátát, és hatalmas fehér zöldséget vagy répát? ( már nem is emlékszem ) szedtünk. Nos itt nem találtam semmit 🙂 Csak hideget, munkát, és esőt! 🙂 Majd kisebb itthon eltöltött idő után, másfél szezonra ismét Angliába mentem dolgozni. Ekkor epret, almát, cseresznyét szedtünk, illetve hatalmas földeket tisztítottunk meg, és mértük ki az ültetendő facsemeték helyét, és ültettünk el almafákat. Nos, itt már volt egy föld, ami szinte “aranybánya” volt. Az angol földekre ezekben a szezonokban, amúgy is jellemző volt, hogy rengeteg, és tényleg rengetek! golflabdát találtunk. A “hülye” 🙂 angolok oda ütötték őket a szomszédos golfpályákról. Tehát az “aranybánya” föld. Előbb mutatom nektek a legérdekesebbet! Most figyeljetek! Ezt az érmét, tényleg ott találtam, London mellet, egy almaföldnek szánt területen, ahogy gazoltunk, az ültetendő fáknak ástunk gödröket. Íme:

1950-es 1 forint, Angliában 🙂

Gondolhatjátok, hogy mennyire meglepődtem! Jobban örültem neki, mint a fizetésemnek 🙂 Nyilván mi jutott eszembe? 1956…. Egy magyar aki ide menekült, ő ejtette el itt. De persze ez csak egy feltételezés. A másik találat is érdekes.

Sajnos rossz lett a kép, és ez az érme már igen rossz állapotban van. Azonban ha nagyon jó a szemed, talán mégis felismersz valamit. Nagyítóval sikerült azonosítanom néhány dolgot, és szerintem sikerült körülbelül belőnöm hogy honnan származhat ez az érme. Azt hogy melyik évjárat, milyen címlet nem tudom megállapítani, de ha jól gondolom, az Oszmán Birodalom időszakából, a 19 század közepéről, végéről származhat. Ne kövezzetek meg ha tévedek, mutatom mire gondolok.

Oszmán Birodalom, Abdul Aziz, 10 Para, 1277 AH.1277-1293 AH /1861-1876 AD

Hirdetés


Az alábbi képen pedig még néhány érdekesség, ezek nem érmék, de szintén angliai leletek. Egy golf labda, hogy lássátok nem a levegőbe beszéltem. Mondom, sokkal több volt, de csak egyet tartottam meg, a többit mindig odaadtuk egy másik magyar barátunknak, aki gyűjtötte őket. 2 golyó, az egyik üveggolyó, egy furcsa baba, kislány, kisfiú figura, ( erről majd lesz közeli kép ), egy szerintem valamilyen csat darab ( erről majd lesz közeli kép ), és egy olyan nyílhegynek kinéző valami. ( erről is lesz majd  közeli kép ).

A”kislány” ?, vagy “kisfiú”?

A csat?? darab

A “nyílhegy” ??

Ennyi volt Anglia, majd hazajöttem ismét….. és találtam ezt! Sajnos arra nem emlékszem hol, mivel utána elég sok helyen éltem az országban, és ez valahogy nem maradt meg pontosan, hogy merre.

A “gomb” ??

Végül Üllőn kötöttem ki, és itt is élek már jó pár éve. Már nem igazán “nézem a földet”, de azért így is van már itteni találatom is. Ezek közül talán az alábbi  érme a legérdekesebb, nem azért mert mondjuk ritka, hanem azért mert spanyol. A 60-as években verték, Franco arcképes érméről beszélünk. A pizzéria mögött, ahol dolgozom, van egy nagyobb üres földterület, még bőven Üllőn belül. Ott találtam, miután felszántották a területet.

Végül készítettem egy fotót az összes leletről, együtt. Ha esetleg találok majd még valamit, és említésre méltónak találom, megírom nektek.

 

 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések