Hirdetés


Legfrissebb bejegyzések


A világ legrégebbi érméje ( Lüd Birodalom )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

HirdetésA világ legrégebbi érméje Lydia-ból, ( Lüd Birodalom, Kis-Ázsia )  származik, a mai Törökország területéről. Az érme ezüst és arany ötvözete ( electrum) volt, és kb. i.e. 630-620-ra tehető a verésének ideje. Természetesen ritkának számít, mivel nagyon rövid ideig verték, és kevés lelhető fel belőle, azonban még így sem tartozik a legdrágábban eladható érmék közé. Az alábbi darabot 2014-ben, 7250 dollárért vették meg. ( Bár az azért már régen volt 🙂 , szóval nyilván többért kelne el manapság, vagyis ugyebár ez lenne logikus )

Egyes források szerint az említett  érme, pénz megalkotása egy egyszerű logikán és véletlenen alapult. A kereskedők a piacon egymás között gyakran cseréltek fémet, fogadtak el fémet fizetés gyanánt. Azonban egy alkalommal, a fizetésre szánt fémek között, egy mintával díszített is található volt. Hogy szándékosan, vagy véletlenül került oda nem tudni. Az azonban bizonyos, hogy mivel minta volt látható rajta, az adott kereskedő, többre értékelte, nagyobb értéket tulajdonított annak a “fémnek”, és elfogadta fizetés gyanánt. Innen indult az “ötlet”, hogy mintás formában kereskedjenek a fém “darabokkal”. Ekkor még szinte nem is volt két egyforma méretű, és sulyú érme, ez  is később alakult egységessé. Ennek ellenére, egyforma értékűnek fogadták el az érméket, ha a mintázat azonos volt.

Hirdetés


Nos ezen az érmén, egy oroszlán látható, másik oldalán pedig gyakorlatilag semmi. ( Beütés szerű “mélyedés” ). Az ókorban és ma is az oroszlánok a királyok szimbólumai voltak, megtestesítették a királyi tekintélyt, erőt és hatalmat. Ennek az oroszlánnak az archaikus stílusa különösen magával ragadó, csupasz és ordító fogakkal, heves, háromszög alakú szemmel.

Az oroszlánt magának a napnak a megszemélyesítőjének is tekintették, mivel úgy tartották, hogy az oroszlánok közvetlenül a napba nézhetnek. Az Oroszlán csillagjegyet ezért az év legforróbb szakaszába, július 22-től augusztus 22-ig jelölték ki. Az oroszlán feje fölött, ennek megfelelő módon a ragyogó nap ábrázolása látható. A későbbi fajtákon másféle minták láthatóak, és egyesek a kevésbé nyilvánvaló napmintát “szemölcsként” értelmezik az oroszlán orrán.

Van némi vita, hogy vajon akkoriban milyen értéket képviselhetett eme érme, de általában úgy gondolják, hogy körülbelül egy havi fizetést jelenthetett, bár vannak bizonyítékok arra, hogy többet ért, talán akár 11 juh vásárlására is alkalmas volt, ami pedig jóval több lehetett mint 1 havi fizetés.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?