Hirdetés


Egy 63 éves uralkodás, elbeszélése érméken ( Viktória királynő, a második leghosszabb ideig uralkodó brit-angol koronás fője )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 6 perc

Számos esetben mutattam már be, hogy egy adott érme, vagy bankjegy történelmi narratívája, gyakran sokkal értékesebbé, érdekesebbé teszi az adott tárgyat, és aki olvasott már tőlem, tudhatja, hogy általában az adott kor történelmi hátterét is próbálom bemutatni. Azt hiszem egyetértünk abban, hogy ezzel azért nem követek el olyan nagy hibát.

Jobb oldalon, felül, Viktória és Albert herceg, alul pedig Viktória, és személyes szolgálója, a skót John Brown

A történelem, nagyon erősen befolyásolta, és befolyásolja a mai napig egy adott pénz, vagy pénzrendszer létrejöttét,  a verés anyagát, darabszámát, formáját, címlet felosztását, és természetesen a mintáját, az előlapon, és hátlapon található ábrázolást. Nos ha például Napóleon uralkodott éppen Franciaországban, nyilván nem másnak az arcképe került az érmére, vagy ha a Római Birodalom elfoglalt egy területet, és sok éven át megtartotta azt, egyértelmű volt, hogy római pénzeket kezdtek el ott is használni. Sok ország kifejezetten használja a kibocsátott érméket, bankjegyeket, hogy elmeséljen, vagy emlékezzen valamire, vagy valakire. Ilyen angol érméket fogok most bemutatni, egy portrét, ami az évek során “bemutatta”, vagy ha úgy tetszik, végig kísérte, Viktória királynő, életét, és uralkodását.

Viktória brit királynő, ( angolul: Queen Victoria of the United Kingdom, teljes nevén Alexandrina Victoria, tehát Alexandrina Viktória )Nagy-Britannia és Írország Egyesült Királysága királynője, és India császárnője volt egyszerre. Vagyis a pontosság kedvéért, uralkodásának második felében birtokolta hivatalosan a fenti összes címet. Uralkodása 1837 június 20.-án kezdődött, miután  71 éves korában meghalt IV. Vilmos brit király. Viktória ekkor töltötte be 18. életévét ( 1819. május 24.-én született ). Az Egyesült Királyságban ekkor már alkotmányos monarchia volt az államforma, vagyis a király, királynő csak névlegesen uralkodott, és hatalma jelképes volt. Azonban mint a mai napig, a királynak, vagy királynőnek a befolyása, mindig nagyon nagy. Viktória befolyása pedig még ezek közül is kiemelkedik. Ő érdemi nyomást tudott gyakorolni a kormány politikájára, és beleszólni a miniszterek kinevezésébe. Még életében nagy tisztelet övezte, és gyakorlatilag, nemzeti szimbólummá vált, a szigorú erkölcsi elvek megtestesítőjeként tekintettek rá. Ez a kép marad fenn róla, azonban azért “természetesen” neki is voltak titkai, és a róla kialakult képpel ellentétes cselekedetei ( sütemények, a testi élvezetek, és szesz ( whisky ) rabja volt ), de ez egy másik történet 🙂

Viktória királynő portréfotója Albany hercegének és hercegnőjének esküvőjére öltözve., 1887, forrás: wikipedia.org

Ekkor még senki sem gondolta, hogy a törékeny, fiatal királynő, aki az akkor már  hatalmasra nőtt Brit Birodalom vezetője lett, tovább fog uralkodni, mint bármelyik addigi elődje. 1840-ben házasodott össze unokatestvérével, Albert szász-coburgi és gothai herceggel. 9 gyermekük, és 34 unokájuk közül 26, a kontinens különböző országainak uralkodói és nemesi családjaiba házasodott be. Ezért is kezdték Viktóriát „Európa nagyanyja”-ként becézni. Albert herceg 1861-ben bekövetkezett halála után Viktória mély depresszióba süllyedt, és kerülni kezdte a nyilvánosságot. Uralkodásának 50. és 60. évfordulóján (arany- és gyémántjubileum) hatalmas ünnepséggel köszöntötték. 1901. január 22.-én hunyt el, 81 évesen. Vagyis haláláig uralkodott. Ezzel ő lett minden idők, második leghosszabban trónon lévő brit uralkodója ( 63 év és 7 hónap ). Ezt a “címet” csak ükunokája, II. Erzsébet, “bitorolta” el tőle. Uralkodás idejét, az angol történészek az Egyesült Királyság fénykorának tekintik, ekkor háromszorozódott meg a Birodalom területe,  fennhatósága alá összesen 410 millió ember tartozott. Az ipari forradalom alatt pedig, az Egyesült Királyság, a világ vezető ipari hatalmává vált. Róla nevezték el az angol 19. századot, viktoriánus kornak, nevével jelképezve ennek az időszaknak az elképesztő intenzitását, és jelentőségét.

Uralkodása alatt vert érméket, nem címletek, vagy verési évek alapján érdemes vizsgálni, hanem az érméken róla készült, portrék alapján. Ezt a történelmi narratívát szeretném bemutatni, ami  sokkal nehezebb mint azt ahogy az a cikk megírása előtt terveztem. Mivel ha a “legegyszerűbb” felosztást nézzük, akkor 3-féle időszakot különíthetünk el. A fiatal, jubileumi, és özvegyi időszakot. Azonban a fiatal időszakban megkülönböztethetünk, még további 5 portré verziót, illetve az úgynevezett gótikus ábrázolást, amin belül született meg a Godless Florin, az ” Istentelen Florin “. Illetve létezik több verzió minden időszakból. Szóval ennyire részletesen nem mennék bele a témába, ezért valamennyire részletesebben 3+1 időszakról fogok írni, amit így bontottam fel: I, I / 1, II, III.

I. ” The Young Head “, vagy  ” Bun Head “, ” A fiatal fej ” vagy ” Zsemle fej “

A fiatal királynőt uralkodása kezdetén, hogy is ábrázolhatták volna másképpen, mint fiatalon 🙂 A „Fiatal fej” portré nagyon népszerű lett az emberek körében, “szerették”, és ezen a portrén a későbbiekben is csak kisebb változtatásokat hajtottak végre. Sir William Wyon, a Tower Hill-i Királyi Pénzverde fővésője által készített  viaszmodellt használták a portré ábrázolásához, amit a királynőről készült vázlat alapján készített 1831-ben, amikor Viktória először pózolt neki fiatal hercegnőként. Itt még nem visel koronát. Az arc vékony, a haj lazán csomózott. A kisebb eltérések miatt tovább 5 verziót különböztethetünk meg. Viktória első fiatal fej portréja,  Viktória második fejes portréja ( (nagy) fej ), Viktória harmadik fiatal fej portréja ( haja kissé eltérő ), Negyedik Viktória fiatal fej portréja ( A királynő szeme hátrébb van az arcon, és az arcon található gödröcske hangsúlyosabbnak tűnik ), Ötödik fiatal fej portréja (  alacsonyabb domborművel vannak verve, és a korábbi fiatal fej portrékhoz képest gyengébb a felbontás ). A portrét 1838-tól használták érmén.

1838, 1 schilling, A kép forrása: numsibids.com

I / 2, ” The Gothic Head “, ” A gótikus fej “

A készítő, szintén Sir William Wyon. 1847-ben jelent meg, az ezüst 1 crown címleten, és 1857-ig használták. Viktória királynő díszes koronát visel, haja lazán van befonva, és a korona hátsó részébe van felhajtva. II. Károly érmeverése óta ez volt az első alkalom, hogy egy uralkodó koronát visel brit érmén. A gótikus stílus a középkori lovagiasságra és romantikára emlékeztetett.  Az egész érme pompát sugároz, kidolgozott, díszes ábrázolásokat használ. Mindössze 8000 db készült belőle. Kifejezetten értékes érmének számít, magas áron szokott aukciókon elkelni.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Hasfelmetsző Jack még gyilkolt, mikor a Nintendo-t megalapították. Hasfelmetsző Jack, a híres londoni sorozatgyilkos 1888-ban követte el gyilkosságait, illetve 1889-ben történt bűncselekményt is még az ő nevéhez fűznek. 1889. szeptember 23.-án alapították meg a japán Nintendo céget, mely akkoriban kézzel készített kártyákat értékesítettek.

1847, 1 crown, A kép forrása: baldwin.co.uk

Létezik még 1853-as gótikus korona típus, 2 verzióval, az egyik SEPTIMO feliratú éllel és egy sima éllel. Majd megszületett az úgynevezett Godless Florin, az ” Istentelen Florin “. Az érmén a portér változatlan, annyi történt, hogy a korona “belevág” az érme peremébe, a mellszobor arányosan nagyobb, és az érme felületének nagyobb részét fedi le. A felirat pedig vastag, nagybetűs. A legfőbb változtatás az volt, hogy lekerült a  a DEI GRATIA (“Isten kegyelméből”) felirat. Eddigre már az alattvalók tisztelete övezte Viktóriát, akinek erkölcsi, és vallásos elveit sokan követendőek tekintették, plán úgy, hogy a lakosság többsége, istenfélő, hithű keresztény volt. Éppen ezért a felirat hiányát, istenkáromlónak és tiszteletlennek tartották. A florint pedig átkeresztelték Istentelen Florinnak, és megjelenése óriás felháborodást váltott ki.

II. ” The Jubilee Head “, ” A jubileumi fej “

60 év elteltével, 1887-ben azonban úgy döntöttek, hogy új portréra van szükség, hogy a porté Viktóriát, mint idősebb államasszonyt tükrözze, akivé vált. A Victoria’s Golden Jubilee alkalom ( uralkodásának 50. évfordulója ) volt a dizájnváltásra, és Joseph Edgar Boehmot választották a 78 éves királynő portréjának megtervezésére. A királynő ekkor már visszahúzódó életet élt, és pletykák is terjedtek róla, hogy skót személyes szolgájával, John Brownnal van intim kapcsolata. Ez nemtetszést váltott ki az emberek körében, ám ez 1872-ben megváltozott, amikor a férfi egy merényletet akadályozott meg a királynő ellen.  Uralkodásának  50. évfordulóját pedig hatalmas, pompázatos ünnepséggel köszöntötték, ami elfeledtetett mindent, hisz mindenkit büszkévé tett, hogy ilyen hosszú ideje uralkodó királynője van az országnak.

Boehm portréja azonban nem váltotta ki a közvélemény elismerését, mint elődjéé. A portrét a nagyközönség nevetségesnek tartotta , irreálisnak és már-már komikusnak találta a fejen bizonytalanul “egyensúlyozó” kis koronát. Az a vélemény is elterjedt, hogy a királynő savanyú, szinte nyűgös kinézetű volt, ami nem közvetítette azt a királyságot, ami egy uralkodótól elvárható. Értékes, de nem ritka érmének számítanak.

1887, 1 crown, A kép forrása: coinshome.net

III. ” The Veiled Head” , ” A fátyolos fej”, vagy ” Özvegy fej ”

A „Jubileumi” portrét 1893-ban , mindössze 6 év elteltével gyorsan lecserélték. Az új portét Thomas Brock tervezte. A királynő érett mellszobra látható az érmén, fátyollal a fején, amelyet a férje, Albert herceg halála után eltöltött hosszú gyász időszakában hordott. Miután férje meghalt,  uralkodása hátralévő részében fekete ruhákat viselt, és a nagy tekintélyű királynő utolsó portréja, a gyásznak ezt az időszakát hivatott ábrázolni. A királynő arca tükrözi korát, a száj elvesztette puhaságát, az áll enyhén megereszkedett. Szintén értékes érem, azonban szintén nem számít ritkának.

1887, 1 crown, A kép forrása: ma-shops.com

Viktória királynő, elképesztő hosszú, és különleges uralkodást tudhatott maga mögött, mikor elhunyt. Életében, és élete után is nagy tisztelet övezte, bár mint ahogy azt fentebb említettem, nem különbözött annyira egy átlagos embertől, vagy akár tőlem sem. Én is szeretem a sütiket, iszok alkoholt, és élvezem a testi örömöket. Éppen ezért szimpatikus ő nekem, ha egy szóval kellene összefoglalnom, “vagány” nő lehetett 🙂 Felelősségteljes címe mellett, próbált apróbb örömökre is koncentrálni, azonban betartotta a tőle elvárt etikettet, és ha mégis eltért ezektől az elvektől, azt próbálta diszkréten intézni. Azt hiszem  napjainkban is hasonló módon él az uralkodói család. A cím talán sosem fog megszűnni, és ezt maguk az emberek jobban elleneznék is, mert az angoloknak szükségük van a tradíciókra, hagyományokra. Azonban az uralkodás szemlélete egyre emberközelibbé válhat, ami szerintem pozitív változás.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések