Hirdetés


Legfrissebb bejegyzések


“RENDKÍVÜLI” HÍR: Feladtam! Semmi értelme aranyat, és ezüstöt venni! Letűnt korok, letűnt befektetései!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

Na de mi van mostanság az arannyal, ezüsttel? Az ukrán-orosz háború kitörésekor mindkét nemesfém, bizonyított. Megfelelő “menedéket” biztosítottak a pénznek. Azóta azonban mintha nem is léteznének, alig van befektető aki aranyba, vagy ezüstbe rakja a tőkéjét.

Először is mutatok egy grafikont, az árfolyamokról, hogy lássátok, nem csak a levegőbe beszélek.

Ez pedig az ezüst árfolyam alakulása. Megegyezik az aranyéval, pont ezért a grafikonjába nem írok semmit, az aranynál láttátok.

Nos ahogy fentebb írtam, az arany, és ezüst, még egyszer “utoljára” bizonyított, de biztonsági menedék szerepük, véleményem szerint, ezzel meg is szűnt… 🙁 Ezt nagyon fájdalmas nekem kimondani, leírni, hisz rendkívül nagy “rajongójuk” voltam, és vagyok is, de egyszerűen el kell fogadni, hogy ahogy a letűnt, régi kor befektetői lassan eltűnnek, a központi bankok átírták a szabályokat, és manipulálják a tőzsdéket, árfolyamokat ( Silver Price Manipulation: Fact or Fantasy? ) a narratívák is megváltoztak, így a tőke mozgása is más irányt vett.

A háború kitörésekor relatíve könnyű volt az feltételezni, ( jöttek is az elemzői kommentárok, az enyém is ), hogy amíg a háború tart, az támasztani fogja az arany, és ezüst árfolyamát. Ezt csak a dollár erősödése gyengítheti, ami ugye drágábbá teszi az adott terméket, árut, amit dollárban számolnak. Nos nem így lett. A háború azóta is tart, és közben komoly infláció ( ezt eltaláltuk 🙂 ) pusztít minden országban. A kettőnek együtt ha nem is emelnie, de minimum támasztania kellene az árfolyamokat, de nem ezt  teszi. A két nemesfém árfolyama az utóbbi 1-2  hónapban gyakorlatilag korrelál, a tőzsdei árfolyamokkal, vagyis esik ha esik, emelkedik ha emelkedik. Talán amúgy ennek a legfőbb “értelmes” magyarázata a dollár jelentős emelkedése lehet. A dollár, mint menekülő eszköz, játékban maradt. Ezt talán betudhatjuk az arany, és ezüst árfolyamesés egyik okaként. Íme a dollár index változása. Sok kommentár nem kell hozzá. Összefoglalom: Erősödik!

Hirdetés


Nos ebből kifolyólag, természetesen lesz még felfutási időszak, hisz a tőzsdei árfolyamokat egy adott pillanatban majd újra felhúzzák, és a pesszimizmus, újra optimizmusba csap át.  A bika piacot szinte lehetetlen legyőzni, a medve trendek csak lassítani tudják. Ekkor fog talán majd magára találni az arany, és ezüst is. Pláne, ha a dollár is gyengülni kezd. Ennyi rossz adattal, hírrel, kilátással mint ami most van, “anno, régen”, már teljesen összeomlottak volna a tőzsdei árfolyamok. De majd a “központi bankok, a FED megmenti a piacokat, ez csak átmeneti, közép, és hosszútávon csak emelkednek a tőzsdék, ez most más”,  narratívák, kitartanak. A magukat befektetőnek nevezők, inkább vesznek egy darab sza@t ( NFT ), vagy mém részvényeket, mint aranyat, vagy ezüstöt.

Mindezek ellenére az “ez most más”, véleményem szerint, nem igaz. A tőzsdéken a teljes összeomlás felé haladunk. Az indexek már sokat, igen sokat korrigáltak idén, de sajnos talán, ez még nem a vége. Ebben a helyzetben anno,  vételre “ajánlottam” mindig az aranyat, és ezüstöt. De ahogy már fentebb is írtam, sajnos be kell ismernem, hogy ezt nem tehetem. Teljesen felesleges és kockázatos ( nagyon fájdalmas ezt leírni ) aranyba, és ezüstbe tenni a pénzt. A jelenlegi befektetési környezetben, csak a dollár és kötvények stabilak ( egyenlőre ). Ha fizikálisan birtokolsz aranyat, ezüstöt, az még teljesen rendben van. Az jó döntés volt, tartsd meg, azt nem kell eladni. A tőzsdei befektetés az amit óvatosabban kell kezelni.

A hasonló cikkeimet eddig mindig így zártam: Nem adom el az aranyamat, ezüstömet, tartom, és veszek még. Tartom a short pozíciómat a tőzsdéken ( Dow Jones, NASDAQ, S&P500, DAX, LSE  ), nem vásárolok kriptopénzt. Én egy buta, konzervatív nézeteket valló, tudatlan, régimódi ember vagyok. 

Nos ebből ami teljesen igaz a mai napig is, az az, hogy Én egy buta, konzervatív nézeteket valló, tudatlan, régimódi ember vagyok., ami változni fog, Nem adom el az aranyamat, ezüstömet, tartom, és veszek még.,  Jelentősen csökkentem a kitettségemet, és kizárólag “nosztalgiából” marad valamennyi arany, és ezüst a  portfóliómban. Ami ellenben marad, Tartom a short pozíciómat a tőzsdéken ( Dow Jones, NASDAQ, S&P500, DAX, LSE  ), nem vásárolok kriptopénzt.

és ne feledd…. Semmiképpen ne vedd a fentieket befektetési tanácsnak, ez kizárólag az én véleményem, ha befektetési döntést kívánsz hozni, javaslom, hogy  előtte konzultálj profi befektetési tanácsadóval, én nem vagyok az!!

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?