Hirdetés


A valaha legdrágábban eladott brit érme, amit a szerelem tett azzá!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 4 perc

Egy igazán különleges érmét fogok most bemutatni. Ez az érme jelenleg a valaha legdrágábban eladott brit érme, 2019-ben ( pontos dátum nem ismert ) egy magángyűjtő vásárolta meg 1 millió fontért ( vagyis jelenlegi árfolyamon, 427 millió forint ).

A ritka aranyérméből mindössze 6 darab készült, VIII. Eduárd brit királyt ábrázolja. Makulátlan állapotban van, 22 karátos aranyból készült, de elképesztő magas értékét nem ezek emelték ilyen magasra, hanem tulajdonképpen a rendkívüli története.

A pénzdarab egyike annak 6 érmének, amelyet a Királyi Pénzverde készített Eduárd 1936-os trónra lépésekor ( 1936 januárjában V. György meghalt ), és amelynek tömeggyártása 1937. január 1-jén, reggel 8 órakor kezdődött volna meg, azonban ez elmaradt, mégpedig egy igazán “romantikus”  szerelmi szál miatt. Történt ugyanis, hogy az uralkodó  1936 decemberében lemondott a trónról, mivel úgy döntött feleségül veszi  Wallis Simpsont, egy amerikai, többszörösen elvált hölgyet. Ez az esemény gyakorlatilag alkotmányos válságot okozott. Tanácsadói nagyon  ellenezték a házasságot, mivel azon a véleményen voltak, hogy az angol egyház fejének nem szabad amerikai elvált nőt feleségül vennie. ( Ez volt az egyik legfőbb ok, mivel vallási konvenciók szerint nem lehetett olyan felesége, akinek még él(nek) korábbi férje(i). )

A szerelmesek, Simpson és Eduárd, a Bahama-szigetek kormányzójaként

De bárhogy is próbáltak nyomást gyakorolni a királyra, Eduárd a szerelmet választott a trón helyett, és inkább lemondott, és így ebben a formában is történelmet írt, mivel ő lett az első brit uralkodó, aki önként mondott le a trónról. Eduárd új címet kapott ( Ő Királyi Felsége, Windsor hercege ). Szerelmével Európába mentek, és a következő évben Franciaországban ( 1937 júniusban ) össze is házasodtak. Itt még egy érdekességet róla. Eduárd már a háború előtt is szimpatizált a náci Németországgal, és személyesen is találkozott Hitlerrel. Franciaország német megszállása után előbb Spanyolországba ment feleségével, majd a Bahamák kormányzójává nevezték ki, hogy minél távolabb legyen az ország vezetésétől. A világháború után erről a címéről is lemondott, és Franciaországban élt tovább feleségével, egészen a haláláig ( 1972 ), Simpson 1986-ban hunyt el. A trónon, testvére Albert követte, aki VI. György néven uralkodott tovább. Eduárd megítélése sokak szemében ellentmondásos. Vannak akik árulónak tartják, aki cserbenhagyta Angliát, a népet, pont akkor, mikor a legnagyobb szükség lett volna rá. Sőt voltak akik egyenesen attól tartottak, hogy “titokban” náci lett, és amennyiben bármilyen módon is visszajutna a hatalomba, Hitlert nem ellenségnek, hanem szövetségesnek tekintené. De vannak akik megértik döntését, és “romantikusnak”, őszinte embernek tartják, aki a rákényszerített címek, kötelezettségek, vagy pompa, dicsőség helyett, inkább a szerelmet, hétköznapibb életet választotta.

Wallis Simpson és VIII. Eduárd találkozik Adolf Hitlerrel ( Fotó: IanDagnall Computing / Alamy / Profimedia )

Szóval a fenti események miatt, a pénzérmék tömeggyártására nem került sor és az elkészült darabok soha nem kerültek forgalomba. Sőt ez olyan érzékenyen érintette a brit vezetést, hogy ezt a 6 érmét tulajdonképpen elrejtették, a Királyi Pénzverde Múzeumába kerültek, de hivatalos feljegyzéseket nem készítettek róluk. A ” legenda ” szerint megsemmisítésre, beolvasztásra azért nem kerültek, mert mindig voltak akik nem voltak hajlandók ezt megtenni, mivel tulajdonképpen szimpatizáltak ezzel a történettel, és mindig akadt valaki, aki ettől, ” megmentette ” őket. Csak pár ember tudta éppen merre vannak, a múzeumon belül. Az érmék létezését 1970-ig rejtélyek övezték, amikor is újra ” előkerültek “.  Sir Jack James, verde mester aki 1957 óta dolgozott a múzeumban, nyugdíjba vonult, és az ő széfjében akadtak az érmékre, egy lezárt kartondobozban.

Hirdetés


VIII. Eduárd Sovereign, 1937 

Tovább érdekesség, hogy mikor a királyi portré elkészült, és benyújtották ezeket a terveket, a Királyi Pénzverde Tanácsadó Bizottságának olyan ellentétek merültek fel, hogy végül magának a Eduárd-nak kérték ki a véleményét, és hát miért lett volna ebben is ” hagyomány tisztelő ” 🙂 a király. Eduárd ragaszkodott ahhoz, hogy arca bal fele kerüljön fel, mégpedig azért, mert a két verzióból amiket Humphrey Page, és William McMillan készített,  Page portréját választotta, mivel azon nem tűnt olyan szigorúnak, szerette volna ha “szerényebb” arcát mutatják. Ezzel szakított egy hagyománnyal ( amely II. Károly 17. századi uralkodásáig nyúlik vissza ), nevezetesen, hogy minden új uralkodót az elődjével ellentétes irányba nézve örökítenek meg. Elődjének  portréja V. György balra fordult, vagyis neki jobbra kellett volna fordulnia. De hát nem 🙂 Így néz ki a “sorozat”:

Maga az érme 22 karátos arany, átmérője 22 milliméter, súlya 7,98 gramm, valamivel kisebb és könnyebb, mint a modern egyfontos. A 6 pénzérméből négyet múzeumok és egyéb intézmények őriznek, kettő magántulajdonban van. A rekordot felállító eladást is komoly szervezés előzte meg.  A gazdát cserélt pénzérmét a Royal Mint pénzverde kutatta fel az Egyesült Államokban és hozta vissza Nagy-Britanniába egy magángyűjtő számára.

Utoljára 2014-ben adták el, és először 1984-ben tünt fel egy aukción. 2014 májusában 430 000 GBP leütési áron adták el a Baldwin’s-nál (vagy 516 000 GBP-ért, beleértve a vevői prémiumot is), egy 3 napos 2663 tételből álló londoni árverésen ( Hemisphere Collection of Gold Sovereigns  )

VIII. Edward Sovereign eladási története

  • 1981 Az első rögzített tranzakció – a Spink & Sons által közvetített privát eladás
  • 1984  40 000 fontért elárverezte a Spink & Sons
  • 2014  elárverezve 516 000 GBP-ért (beleértve a prémiumot is) a Baldwin’s-nál
  • 2019 A Royal Mint magántulajdonban értékesítette 1 millió fontért

Mint láthatjátok egy igazán különleges érméről beszélünk. Nevezhetjük a gyűjtök ( főleg az Egyesült Államokban, és Nagy-Britanniában ) egyik legnagyobb kedvencének, és az is egyértelműen látszik, hogy ezt elsősorban a történetének, és VIII. Eduárd személyének köszönheti.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések