Hirdetés


Az első görögök, akiknek saját érméik voltak


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Éjina ( görögül Αίγινα, ógörög ejtéssel Aigina, latinul Aegina ), egy sziget Athéntől 51 km-re, Görögország területén. Az első történelmi nyomok a minoszi, és mükénéi kultúrához kötik a szigetet, ami fénykorában jelentős szerepet töltött be a Földközi-tengeri kereskedelemben.

A szigeten agyag- és cserépáru ipar jött létre, amiben kiváló minőséget képviseltek, és egyéb fényűzési cikkeket is gyártottak, termékeik igen keresettek voltak. A történészek szerint itt verték az első görög ércpénzt. Aigina i. e. 492/491-ben  behódolt I. Dareiosznak, a perzsa követeknek ennek jegyében földet és vizet nyújtottak át. A spártai király, Kleomenész Aiginába ment ( ő innen származott ), hogy jobb belátásra bírja a sziget államot, de nem járt sikerrel. A sziget kereskedelmi hatalma egyre nagyobb lett, amit az athéniak nem néztek jó szemmel, ezért i. e. 459-ben elfoglalták a területet, és 25 évvel később elűzték aiginai lakosságot. A szigetre athéni családokat telepítettek. A régi lakosok egy része,  a peloponnészoszi háború után visszakerült ugyan ősi hazájába, és a sziget újból független görög állammá vált, ám egykori erejét és jólétét nem tudta visszanyerni.

A makedón uralom után a római birodalom része lett, bizánci uralom alatt hírhedt tengeri rablók bázisa lett. Ergó kalózsziget 🙂 Később a velenceiekhez tartozott de 1537-ben ismét kalóz sziget lett, mikor is a híres kalóz Barbarossa elfoglalta.  1738-ban, az utolsó velencei birtokok között került a törökök kezére. Majd 2 évig, 1826 és 1828 között, a megalakulóban lévő Görögország fővárosa volt.

….és hogy milyen érméket készítettek? Az érméiken jellemzően teknős szerepelt, íme egy példa:

Hirdetés


A kép forrása: wikipedia.org, Classical Numismatic Group, Inc. http://www.cngcoins.com

és még egy:

A kép forrása: wikipedia.org

Az érmék elektrumból, arany és ezüst keverékéből készültek, “elől” teknős minták, “hátul” különböző ütésnyomok láthatók.  Egyes történelmi források szerint az  első “teknős érméket”, Argos királya, Pheidon készítette. Korában, fontos kereskedelmi valutának számított, ismert, széles körben elfogadott volt.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések