Az első görögök, akiknek saját érméik voltak

Az első görögök, akiknek saját érméik voltak

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A japánok a második világháborúban különleges fegyverként használták fel a legyeket. Mindegyiket kolera vírussal fertőzött edénybe mártották és Kína határában engedték szabadon őket. Mivel a japánok beoltatták magukat a betegség ellen, ezért őket nem fertőzte meg. Ám a határ mellett élők közül, közel fél millióan kapták el a betegséget.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 2 perc

Éjina (görögül Αίγινα, ógörög ejtéssel Aigina, latinul Aegina), egy sziget Athéntől 51 km-re, Görögország területén. Az első történelmi nyomok a minoszi, és mükénéi kultúrához kötik a szigetet, ami fénykorában jelentős szerepet töltött be a Földközi-tengeri kereskedelemben.

A szigeten agyag- és cserépáru ipar jött létre, amiben kiváló minőséget képviseltek, és egyéb fényűzési cikkeket is gyártottak, termékeik igen keresettek voltak. A történészek szerint itt verték az első görög ércpénzt. Aigina i. e. 492/491-ben  behódolt I. Dareiosznak, a perzsa követeknek ennek jegyében földet és vizet nyújtottak át. A spártai király, Kleomenész Aiginába ment ( ő innen származott ), hogy jobb belátásra bírja a sziget államot, de nem járt sikerrel.

A sziget kereskedelmi hatalma egyre nagyobb lett, amit az athéniak nem néztek jó szemmel, ezért i. e. 459-ben elfoglalták a területet, és 25 évvel később elűzték aiginai lakosságot. A szigetre athéni családokat telepítettek. A régi lakosok egy része,  a peloponnészoszi háború után visszakerült ugyan ősi hazájába, és a sziget újból független görög állammá vált, ám egykori erejét és jólétét nem tudta visszanyerni.

A makedón uralom után a római birodalom része lett, bizánci uralom alatt hírhedt tengeri rablók bázisa lett. Ergó kalózsziget 🙂 Később a velenceiekhez tartozott de 1537-ben ismét kalóz sziget lett, mikor is a híres kalóz Barbarossa elfoglalta.  1738-ban, az utolsó velencei birtokok között került a törökök kezére. Majd 2 évig, 1826 és 1828 között, a megalakulóban lévő Görögország fővárosa volt.

….és hogy milyen érméket készítettek? Az érméiken jellemzően teknős szerepelt, íme egy példa:

A kép forrása: wikipedia.org, Classical Numismatic Group, Inc. http://www.cngcoins.com

és még egy:

Hirdetés

A kép forrása: wikipedia.org

Az érmék  elektrumból, arany és ezüst keverékéből készültek, “elől” teknős minták, “hátul” különböző ütésnyomok láthatók.  Egyes történelmi források szerint az  első “teknős érméket”, Argos királya, Pheidon készítette. Korában, fontos kereskedelmi valutának számított, ismert, széles körben elfogadott volt.

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Numizmatika fogalma, rövid története

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed >>>

Ki van az érmén? ( Commodus )

Commodus.....egy különc figurája a római császárkornak....nézzünk meg róla néhány érdekes dolgot, amit kevesen tudnak....Az Antoninus dinasztia utolsó sarja,vele együtt kihal >>>

A Magyar Nemzeti Bank Bankjegy- és Éremgyűjteménye

Világszerte általánosan bevett gyakorlatnak számít, hogy a jelentősebb bankok műgyűjteménnyel rendelkeznek. Ennek a nemzetközi trendnek megfelelően folytat ilyen irányú tevékenységet >>>

Miért volt szükség gyarmati pénzre az Egyesült-Államokban ( Újvilág, gyarmatok ) ?

Amikor az angol gyarmatosítók megérkeztek az Újvilágba, magukkal hozták az anyaországi valutájukat, a fontot, a shillinget és a pennyt, spanyol >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?