A mai történet a szabadságvágyról szól, nem lesz happy endje…

Hirdetés

A mai történet a szabadságvágyról szól, nem lesz happy endje…

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1887-ben néhány politikus férfiember úgy döntött, hogy poénból felkérik Susanna M. Salter-t, hogy induljon ő is a közelgő polgármester választáson. A férfiak ezzel a megmozdulással azt akarták bizonyítani, hogy a város polgárai nem fogják hagyni, hogy egy nő irányítsa őket. A tervük azonban nem jött össze, ugyanis a nő a szavazatok 2/3-t megszerezte, amivel meg is nyerte a választást.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 2 perc

A mai történet a szabadságvágyról szól, törtènet, nem lesz happy endje….. két nagyszerű férfija a koruknak, Hadrián és a zsidó felkelés vezetője Simon ben Kosiba-Bar Kokhba ( héber nyelven a csillag fia )….. történetünk 70-be nyúlik vissza, mikor is Titus seregei lerombolják és kifosztják a második zsidó templomot a templom hegyen Jeruzsálemben ( utolsó kèp )… nagy szálka ez a zsidóság szemében, de igazából a gyűlölet akkor csúcsosodik ki, mikor Hadrián 130-ban meglátogassa Judaeát, és a lerombolt templom helyére Jupiternek èpíttet római templomot… Jeruzsálem a zsidóság fellegvára, kitudódik a terv.. ez már sok a zsidóknak,kitűnik egy jeles hadvezér,ki a csillag fiának nevezi magát, sőt érmèt is általl veretni melyre héber nyelven felirassa a “szabadságot Jeruzsálemnek”…. a felkelők serege egyre nagyobb, óriásira duzzad, 200 ezer ifjú áll Bar Kokhba mellé.

Három évig (132-135) sikeres harcokat folytatnak a római seregek ellen sok borsot törve Hadrianus orra alá…. Róma erre átszervezi csapatait Britanniából, sőt, a Duna menti régiókból, küldenek 60 ezer katonát és az egyik legjobb hadvezért, Sextus Julius Severust, hogy a lázadást leverjék… ez végül sikerül is, 135 nyarára a lázadást leverik és Róma óriási bosszút áll a zsidókon, majdnem 600 ezer embert ölnek meg vagy esik fogságba, a városokat lerombolják, Bar Kokhba fogságba esik, megkínozzák, nyelvét kivágják majd megölik…. alakja az évszázadok során megosztó lett, ő lett a messiás, ki szabadságra vezeti a zsidò népet, viszont miatta százezrek haltak meg,mert nagyra vágyó volt…. a szabadságharcosok sorsa már csak ilyen…. érméi nagyon èrtékesek, a szőlőfürt a szabadság szimbóluma, a templom felett egy csillag, Bar Kokhba…..