Hirdetés


Heti makronaptár – GDP-, ipari és építőipari adatokat közölnek a jövő héten


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

Budapest, 2022. november 13., vasárnap ( MTI ) – Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a harmadik negyedévi bruttó hazai termék ( GDP ) adata.

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal ( KSH  ) az építőipari termelés szeptemberi teljesítményének statisztikáit. Augusztusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint megegyezett az egy évvel korábbival. Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 5,5 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 8,5 százalékkal csökkent. Az előző havinál 4,4 százalékkal alacsonyabb volt az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése. A megkötött új szerződések volumene a tavaly augusztusinál 50,4 százalékkal kisebb volt.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A középkorban számos embert végeztek ki boszorkányság miatt, egy antropológus szerint számuk elérhette akár a 600.000 főt is.

Szintén hétfőn jelenik meg a szeptemberi ipari termelés részletes adata a KSH második becslése alapján. A múlt kedden kiadott első becslés szerint szeptemberben már ötödik hónapja mutatott növekedést az ipari termelés és egymás után másodszor volt kétszámjegyű a kiigazítatlan éves index. A kibocsátás volumene 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 11,6 százalékkal emelkedett. Az előző havihoz viszonyítva 1,6 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján. A szezonálisan és munkanappal korrigált éves mutató 2020 júniusa óta először mutatott újra kétszámjegyű növekedést.

Kedden közli a KSH a bruttó hazai termék ( GDP ) harmadik negyedévi adatát. A GDP volumene a második negyedévben 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez mérten pedig 1,0 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye. A bruttó hazai termék második negyedévi, 6,5 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 5,7, az ipar 0,9 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül leginkább a kereskedelem, a gépjárműjavítás, valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás növelte a GDP-t, 1,3 százalékponttal. A növekedést 1,1 százalékponttal fékezte a mezőgazdaság teljesítményének csökkenése, az építőiparnak pedig ezúttal nem volt érdemi hatása a GDP volumenváltozására.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések