Heti makronaptár – GDP-, ipari és építőipari adatokat közölnek a jövő héten

Heti makronaptár – GDP-, ipari és építőipari adatokat közölnek a jövő héten

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A japán gyarmatosítók még 1913-ban olyan törvényt vezettek be, melynek lényege, hogy Koreában csak és kizárólag vak emberek alkalmazhatók masszőrként. Egyrészről ez azért volt jó, mert így a vak embereknek biztosítottak munkát, másrészről pedig a szégyenlős vendégeknek nem kellett feszélyezve érezniük magukat. Ha hiszitek, ha nem, a törvény mind a mai napig érvényben van.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: < 1 perc

Budapest, 2022. november 13., vasárnap ( MTI ) – Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a harmadik negyedévi bruttó hazai termék ( GDP ) adata.

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal ( KSH  ) az építőipari termelés szeptemberi teljesítményének statisztikáit. Augusztusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint megegyezett az egy évvel korábbival. Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 5,5 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 8,5 százalékkal csökkent. Az előző havinál 4,4 százalékkal alacsonyabb volt az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése. A megkötött új szerződések volumene a tavaly augusztusinál 50,4 százalékkal kisebb volt.

Szintén hétfőn jelenik meg a szeptemberi ipari termelés részletes adata a KSH második becslése alapján. A múlt kedden kiadott első becslés szerint szeptemberben már ötödik hónapja mutatott növekedést az ipari termelés és egymás után másodszor volt kétszámjegyű a kiigazítatlan éves index. A kibocsátás volumene 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 11,6 százalékkal emelkedett. Az előző havihoz viszonyítva 1,6 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján. A szezonálisan és munkanappal korrigált éves mutató 2020 júniusa óta először mutatott újra kétszámjegyű növekedést.

Kedden közli a KSH a bruttó hazai termék ( GDP ) harmadik negyedévi adatát. A GDP volumene a második negyedévben 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez mérten pedig 1,0 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye. A bruttó hazai termék második negyedévi, 6,5 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 5,7, az ipar 0,9 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül leginkább a kereskedelem, a gépjárműjavítás, valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás növelte a GDP-t, 1,3 százalékponttal. A növekedést 1,1 százalékponttal fékezte a mezőgazdaság teljesítményének csökkenése, az építőiparnak pedig ezúttal nem volt érdemi hatása a GDP volumenváltozására.

Hirdetés

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Nemzeti kincsünk az agár

Folytatódik a sikersorozat, és egy újabb magyar kutyát ábrázoló emlékérmével bővült a paletta. A vizsla és a komondor után megjelent >>>

II. világháborús nemzeti hősök helyett, egy majomevő sas lesz látható a Fülöp-szigeteki 1000 pesós bankjegyen!

A Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP) december 11-én, mutatta be az új 1000 pesós bankjegy új dizájnját, amely majd 2022 >>>

Heti makronaptár – A tavalyi inflációs és államháztartási statisztika is megjelenik a jövő héten

Budapest, 2022. január 9., vasárnap (MTI) - Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a decemberi és a tavalyi >>>

Hirdetés