Hirdetés


Értékes aranyérméket találtak az egykori kolostor területén!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A Harz-hegységben, az egykori Himmelpforte kolostor helyén végzett ásatások során értékes aranypénzekre bukkantak. Úgy tartják, hogy egy szerzetes rejtette el őket, a kolostort ért támadás, vagy másfajta veszélyhelyzet miatt.

Az egykori Himmelpforte kolostorban Wernigerode közelében  a régészek egy rendkívüli kincset fedeztek fel 4 aranyérmével, amelyek körülbelül 500 évesek. “Az aranyérmék nagy értékűek voltak, és ezt a kisebb vagyont valószínűleg egy szerzetes rejtette el egy számára veszélyes helyzetben” – mondta Felix Biermann projektmenedzser és régész, a Szász-Anhalti Állami Műemlékvédelmi és Régészeti Hivatal munkatársa. – “Nyilván nem végződött jól az esemény, mivel végül a kincs a helyén maradt, nem jött vissza érte senki.”– tette hozzá Biermann

Német parasztháború idejéből származó arany guldenek egyike az egykori Himmelpforte kolostor régészeti leletei közül. ( Fotó: dpa/Matthias Leg )

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1525 és 1866 között, kb.: 12 és fél millió embert raboltak el Afrikából, és adtak el rabszolgának az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában és a Karibi-térségben.

Úgy tűnik, az aranyérméket, amelyek egy része erősen kopott volt, sietve elrejtették, amikor lázadó gazdák 1525-ben ( Német parasztháború ) megrohamozták a kolostort. Az érmék guldenek, egyenként körülbelül három centiméter átmérőjűek. Ezek közé tartozik a III. Friedrich római-német császár által 1493 előtt Frankfurt am Mainban verett gulden, a Nürnberg melletti Schwabachban 1486 és 1495 között Friedrich von Brandenburg-Ansbach és Zsigmond von Brandenburg-Kulmbach őrgrófok által ( és kettőt pedig Cologne gu Bonilns18. 1481 ).

Emellett az egykori kolostor területén számos, a 13-16. századi hétköznapi lelet került elő. Ez a szerzetesi közösség gazdaságára, kereskedelmére és jólétére utal. Ide tartoznak a könyvtárból származó sárgaréz könyvkapcsok, kerámiák és állatcsontok, magas középkori lovassági sarkantyú és gazdagon díszített, ólomból készült szövetpecsétek, amelyek a nagykereskedelem tanúi. A Himmelpforte Ágoston-rendi remetekolostort – más néven Himmelpforten – 1253 előtt alapította a von Hartesrode nemesi család. 1516-ban Luther Márton ( 1483-1546 ) látogatott el ide. Miután a kolostort a reformáció idején elhagyták, az épületek tönkrementek, később szinte teljesen lerombolták. 

A régészek fémdetektorokkal intenzíven megvizsgálták az egész területet, így kizárhatják, hogy bármi értékes legyen még a földben – áll a közleményben. Az ásatási gödrök és alapozások egyértelműen nyomon követik a templom és a kolostor épületeinek tervét. A kolostoregyüttes eddig ismeretlen helyére utaló első jelek már 2022-ben rendelkezésre álltak. Egy nagy, késő gótikus, erőteljes támpillérekkel rendelkező, még mindig több mint egy méter magas épület alapjai különösen lenyűgözőek. Ezen kívül a bekerítés déli szárnyához egy épület is került. Valószínűleg a szerzetesek ebédlője, az úgynevezett refektórium a 15. századból.

Forrás: mz.de, Hunderte Jahre alte Goldmünzen bei Wernigerode entdeckt

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések