Hirdetés


Szenzációs bejelentés! 46 ezer év fagyott állapot után, sikerült feléleszteni egy kihaltnak hitt fajt.


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A tudósok újjáélesztettek egy 46 000 évvel ezelőtt fagyott férget – akkoriban, amikor még gyapjas mamutok, kardfogú tigrisek és óriás jávorszarvasok kóboroltak a Földön.

46 000 évvel ezelőtt  még gyapjas mamutok, kardfogú tigrisek és óriás jávorszarvasok kóboroltak a Földön.

Teymuras Kurzchalia, a Max Planck Molekuláris Sejtbiológiai és Genetikai Intézet professzora szerint a korábban ismeretlen fajhoz tartozó orsóféreg a felszín alatt 40 méterrel ( 131,2 láb ) élte túl a szibériai permafrosztban, alvó állapotban, amelyet kriptobiózisnak neveznek.  A kriptobiotikus állapotban lévő élőlények elviselik a víz vagy oxigén teljes hiányát, és ellenállnak a magas hőmérsékletnek, valamint a fagyos vagy rendkívül sós körülményeknek. A „halál és az élet közötti” állapotban maradnak, amelyben az anyagcsere sebessége kimutathatatlan szintre csökken – magyarázta Kurzchalia. „Az ember megállíthatja az életet, majd kezdheti elölről. Ez egy nagy felfedezés” – mondta, hozzátéve, hogy más élőlények, amelyek korábban újraéledtek ebből az állapotból, évtizedeket, nem pedig évezredeket éltek túl.

Öt évvel ezelőtt az oroszországi Talajtudományi Fizikai-kémiai és Biológiai Problémák Intézetének tudósai két orsóféregfajt találtak a szibériai permafrostban. Az egyik kutató, Anastasia Shatilovich újraélesztett két férget az intézetben úgy, hogy egyszerűen vízzel rehidratálta őket, majd körülbelül 100 férget vitt a németországi laboratóriumba további elemzés céljából, és a zsebében szállította őket.  A férgek felolvasztása után a tudósok a mintában lévő növényi anyag radiokarbon elemzésével megállapították, hogy a lerakódásokat körülbelül 46- 47 ezer éve nem olvasztották fel.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az ókori Egyiptomban a szolgákat mézzel kenték be, hogy inkább ők vonzzák a legyeket, s a fáraót ne zaklassák a bogarak. A szolgák sora amúgy sem volt túl fényes akkoriban, mivel gyakran, ha meghalt egy fáraó, vele együtt eltemették az összes szolgáját, háziállatát és ágyasát is.

De mégsem tudták, hogy a féreg ismert faj-e. Végül a drezdai és kölni tudósok által végzett genetikai elemzés kimutatta, hogy ezek a férgek egy új fajhoz tartoznak, amelyet a kutatók Panagrolaimus kolymaenisnek neveztek el. A kutatók azt is megállapították, hogy a P. kolymaenis a C. elegansszal – egy másik, tudományos vizsgálatokban gyakran használt organizmussal – „molekuláris eszköztárat” osztozott, amely lehetővé teszi számára, hogy túlélje a kriptobiózist. Mindkét szervezet trehalóznak nevezett cukrot termel, ami lehetővé teszi számukra, hogy elviseljék a fagyást és a kiszáradást.

Az igazán feltűnő, hogy ugyanazt a biokémiai felépítést mutatják, mint egy 200-300 millió éve élt faj” – mondta Philipp Schiffer, a Kölni Egyetem Állattani Intézetének kutatócsoportjának vezetője és az egyik érintett tudós. a dolgozószobában. “Ez azt jelenti, hogy az evolúció egyes folyamatai mélyen konzerváltak.”

És – tette hozzá Schiffer – vannak más hasznosítható meglátások is, amelyeket ezeknek az organizmusoknak a tanulmányozásával lehet levonni. „Ha megnézzük és elemezzük ezeket az állatokat, talán tájékozódhatunk a természetvédelmi biológiáról, vagy akár más fajok védelmére irányuló erőfeszítéseket is kidolgozhatunk, vagy legalább megtanulhatjuk, mit tegyünk megvédésük érdekében ezekben a mostani szélsőséges körülmények között” – mondta a CNN-nek .

Forrás: edition.cnn.com, A worm has been revived after 46,000 years in the Siberian permafrost

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések