Hirdetés


Érmén emlékeznek meg, az első indiánról, aki az Egyesült-Államok elnökének közeli barátja volt!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Az Egyesült Államok Pénzverdéje a múlt hónapban mutatta be, a majd  2022-ben forgalomba kerülő indián 1 dolláros érme tervét. Az amerikai pénzverde dollársorozata ( “Native American Dollar” ) évente változó hátoldalt tartalmaz, amellyel tisztelegnek  az indián törzsek és híres indián vezetők, személyek előtt, akik  jelentősen hozzájárultak az Egyesült Államok történelméhez és fejlődéséhez. 

A következő érmén, Ely Samuel Parker (1828 – 1895. augusztus 31.) született Hasanoanda ( Tonawanda Seneca rezervátum ), később Donehogawa néven ismert,  irokéz tőrzsből származó, indián híresség lesz látható, aki  amerikai hadsereg tisztje volt, és  Ulysses S. Grant katonai titkáraként szolgált az amerikai polgárháború alatt. Mérnöki és tőrzsi diplomát is szerzett, a hadseregből, dandártábornoki rangban szerelt le. Amikor Grant tábornokot megválasztották az Egyesült Államok elnökévé, Parkert nevezte ki az indián ügyek ( 1869 és 1871 között ) biztosává, ezzel ő lett az első indián, aki ezt a posztot betöltötte. Életük végéig jó barátságot ápoltak egymással, és ezzel mai napig a rasszizums elleni küzdelem, egyik legkorábbi, ismertebb jelképévé váltak az amerikai történelemben.

A  terveket  Paul C. Balan készítette, míg az amerikai pénzverde vezető gravírozója, Joseph Menna fejezte be  az érme vésnöki kialakítását. Az amerikai pénzverde 2022. február 9-én hozza hivatalosan forgalomba.

A sorozat eddig megjelent darabjai:

2021-es indián egydolláros uncirculated érme hátlapja

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1525 és 1866 között, kb.: 12 és fél millió embert raboltak el Afrikából, és adtak el rabszolgának az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában és a Karibi-térségben.

2021 katonai szolgálat

2020 indián egydolláros uncirculated érme hátlapja

2020 Elizabeth Peratrovich

2019 indián egy dollár uncirculated reverse

2019 amerikai indiánok az űrben

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések