Hirdetés


Pannóniából származó ókori Vénusz-szoborfejre licitált sikeresen egy magyar múzeum, Belgiumban!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Székesfehérvár, 2023. július 31., hétfő ( MTI ) – Pannóniából származó, Székesfehérvárhoz köthető, ókori Vénusz-szoborfejet vásárolt egy belgiumi aukción a székesfehérvári Szent István Király Múzeum.

A témában tartott hétfői sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy amint fény derült a szobor létére, a város azonnal megpróbálta “hazahozni” a 2-3. századi műtárgyat, amely az útlevele alapján egyértelműen Székesfehérvárhoz és környékéhez kötődik. Miután aukción sikerült megvásárolni a műtárgyat, a Szent István Király Múzeum gyűjteményébe került.

Hirdetés


A városvezető jelezte, hogy a következő egy hónapban a múzeum látogatóközpontjában közszemlére teszik a szobrot, hogy bárki megtekinthesse a közpénzből megvásárolt értéket. Cser-Palkovics András megjegyezte, hogy ez volt az első alkalom, amikor aukción visszavásároltak egy műtárgyat, s szándékaik szerint a jövőben is így tesznek majd, ha a költségvetés engedi. Belényesy Károly, a múzeum szakmai igazgatóhelyettese közölte, hogy júniusban bukkant fel a Rob Michiels bruges-i aukciósház katalógusában egy genti magángyűjteményből származó római kori tárgy: a feltehetően császárkori, pannóniai eredetű mészkő női fej származási helyeként Székesfehérvárt jelölték meg. Az eredetiségvizsgálat tanúsítványa szerint a műtárgy állapota jó, a mészkő női fej orra későbbi kiegészítés.

Mint mondta, igyekeztek közvetlenül a tulajdonostól megvásárolni a szoborfejet, de ő ragaszkodott az árveréshez, így végül ily módon 4000 eurót ( mintegy 1,5 millió forintot ) fizettek érte. A 305 milliméter magas és 152 milliméter széles műtárgy csaknem egy hónap alatt érkezett Fehérvárra. A szakember jelezte, hogy a kiállítás után alapos vizsgálatnak vetik alá a szobrot a Szépművészeti Múzeum közreműködésével: a roncsolásmentes neutronrezonancia-képalkotás kutatási módszer alapján elvégzett analízis, majd ezek eredménye szerint kezdődik a restaurálás.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések