Hirdetés


Egy náci szervezet, aminek örülünk, hogy létezett!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

Az alábbi propaganda szórólapot, plakátot a Harmadik Birodalom készítette. 1942 – 1943-ból származhat. Ekkor már a szövetséges bombázások olyan mértéket öltöttek, hogy a kormány úgy döntött, a gyermekeket biztonságba kell helyezni, ezért vidéki városokba, falukba szállították őket. Erről lehet kevesen tudnak, mert sok esetben ezt a lépést, sokan a Brit szigetek bombázásával kapcsolják össze, noha a németek is így döntöttek. A plakát egy felhívás a szülőkhöz?, vagy inkább közvetlenül a gyerekekhez? A plakát körülbelül 39 cm x 60 cm méretű. Íme a plakát:

A német szöveg:

Kommt mit in die
Kinderlandverſchickung
Anmeldungen für die 3-10 jährigen erfolgen bei der NSV., für die 10-14 jährigen in den Schulen

A fordítás:

 Gyere velem a
Kinderlandverschickung-ba
3-10 éveseknek az NSV-ben, 10-14 éveseknek az iskolákban történik a regisztráció.

 

A bal alsó sarokban:

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A reneszánszkori Velencében egy erőszakot tévőnek kétféle büntetési lehetőséget kínáltak. Az első szerint börtönbe mehetett, és büntetést kellett volna fizetnie, a másik szerint feleségül kellett vennie a megerőszakolt nőt. A férfik általában a  házasságot választották.

“Herausgegben von der Reichsjugendführung (  Presse und Propagandaamt )” vagy a “Herausgegben of the Reich Youth Leadership ( Sajtó- és Propagandairoda )” felirat is található

 

Mi volt az az NSV ( Nationalsozialistische Volkswohlfahrt, vagy Nemzeti Szocialista Közjóléti Társaság ) ? Az NSV egy, a náci Németországban működő jótékonysági szervezet volt. A szervezet feladata az volt, hogy felügyelje a szociális segélyek osztását, és népszerűsítse a náci ideológiát. Az NSV vezetői azt állították, hogy a szervezet a német nemzet jólétének biztosítása érdekében dolgozik, de valójában a náci propaganda és az államhatalom megszilárdítása volt a céljuk. Az NSV különböző szervezetei felügyelték az egészségügyi, szociális és munkaügyi kérdéseket, valamint gondoskodtak a fiatalok neveléséről és az állatvédelemről is.

Ami még megemlítendő ezzel az anyaggal kapcsolatban, az a Kinderlandverschickung kifejezés. Ha pld. google fordítóval keresel rá, nem lesz sikeres a fordítás. Konkrétan nem tudja lefordítani. Ennek egyszerű magyarázata van. Ez egy akkoriban használt kifejezés, ami tulajdonképpen ilyen formában nem létezik a mai német nyelvben. Vagyis a “Kinderlandverschickung” kifejezés, kifejezetten a nácizmus idején használt összekapcsolt kifejezés, ami arra utal, hogy a gyermekeket kitelepítették a városokból biztonsági okokból vidékre, a második világháború idején. Szó szerinti fordítása valahogy így nézne ki: “Gyermekek kitelepítése vidékre”. A “Kinderlandverschickung” kifejezés egy konkrét program megnevezése is egyben. A KLV ( Kinderlandverschickung ) a náci Németország által a második világháború alatt végzett gyerekmenekítési program volt, amelyben több százezer német gyereket küldtek át biztonságosabb vidékekre, hogy kikerüljenek a bombázások és egyéb háborús veszélyek által fenyegetett területekről. A KLV program azonban már jóval a bombázások előtt elindult, 1939-ben. Akkoriban ezt elsősorban a városi gyerekek egészséges nyaralásának biztosítására hozták létre, és kezdetben lehetett családokhoz is kerülni, nem feltétlenül táborba. Ez eleinte önkéntes volt, azonban később amennyiben egy szülő nem engedélyezte, vagy felmentést kért gyermekének ( mert erre elvileg volt lehetősége ) azt nem vették jó néven, és a rezsim elleni szembeállásnak tekintették.

A kibővített KLV-programot hivatalosan 1940 novemberében hozták létre, és az 1940-es és 1945-ös évek között több mint 2 millió gyereket küldtek el a program keretében. A KLV gyakran összekapcsolódik a nácik által végzett gyermekek propaganda kampányaival, amelyek célja az volt, hogy a német ifjúságot a náci ideológiával összhangban neveljék. Ezért elképzelhető, hogy a plakáton szereplő felhívás, közvetlenül a gyerekeknek szól, nem véletlenül nem szerepel rajta a szülők megszólítása, vagy ábrázolása sem. Ugyanakkor burkoltan volt egy másik cél is, de ez csak azután, hogy Speer átvette a fegyverkezési miniszteri posztot, és elkezdte valódi háborús alapokra helyezni a német ipart. Nevezetesen az, hogy ha a gyerekek biztonságban vannak, akkor a szülők, és ebben az időszakban elsősorban már az anyákra gondolunk,  ( hisz az összes apa gyakorlatilag katona volt, vagy részt vett valamilyen formában a háborús erőfeszítésekben ) mozgósíthatóakká válnak, hisz nincs gyermekfelügyeleti “gondjuk”. Eddig a pillanatig ezt Hitler ellenezte, de végül kénytelen volt szemet hunyni a nők munkába terelése felett.

1940. szeptember 27-én Martin Bormann Reichsleiter ezt írta egy bizalmas körlevélben:A Führer parancsára a gyermekeket azokról a területekről, ahol ismétlődően éjszakai légitámadások tartanak, kezdetben Hamburgból és Berlinből, a törvényes gyámok szabad döntése alapján a Birodalom többi területére küldik . A Führer megbízta Baldur von Schirach Reichsleitert , hogy hajtsa végre ezeket az intézkedéseket […] Az NSV átveszi a még nem iskoláskorú gyermekek és az első négy tanévben járó gyermekek elküldését; a HJ az 5. tanévtől veszi át a szállást. A szállásakció 1940. október 3-án, csütörtökön kezdődik.”

Mindazonáltal a Kinderlandverschickungról szóló széles körben elterjedt vélemény a humanitárius szempontokat helyezi előtérbe, hangsúlyozza a gyermekek életéért való törődést és a szülők és gondozók áldozatkészségét, és abban az ítéletben csúcsosodik ki, hogy: „A KLV jó tett volt. ” A  becslések szerint 74 000 gyermek halt meg a bombatámadásokban, és ez a szám jóval magasabb lett volna, ha nincs a KLV. Ez a pozitív értékelés azonban figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a KLV-tábor diákjai a nemzetiszocializmus által meghatározott nevelésnek voltak kitéve a formálódási szakaszban.

Érdekesség: Ezekben az evakuálásokban nem tettek különbséget a társadalmi státusz tekintetében, ahogy azt például Angliában tették ( először a nemesség és a plutokrácia ). A gyerekeket továbbra is tanították, néha saját tanáraik, akiket szintén evakuáltak, néha külső tanárok. 1943-tól egyre gyakrabban menekítettek egész iskolai osztályokat. Közel 9000 KLV tábor épült összesen. Külön táborok voltak a fiúknak és a lányoknak. A kormány fizetett mindent, beleértve a szállítást is. A szülőknek nem volt költsége, azonban tudunk olyanról, amikor a gyerekek a földeken segítettek ( bizonyos esetekben kötelező volt ) betakarítani bizonyos terményeket, például a burgonyát. Egy-egy táborban sosem volt nagy létszám.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések