Hirdetés


Ausztrália első bankjegyének a története, amit vakok is “láthatnak”


A bejegyzés becsült olvasási ideje 4 perc

Egy vak numizmatikusról, aki ráadásul magyar származású, már olvashattál ebben a cikkben: Ismerjétek meg a magyar származású VAK numizmatikust! “Nem kell látnod ahhoz, hogy érméket gyűjts”. Az alábbi kis történet más jellegű mint az említett, azonban ebben is fontos szerepet kap a “pénz”, illetve ez esetben egy vak kisfiú.

Ausztrália bizonyos szempontból igen fejlett ország, bizonyos szempontból azonban szigorú, szélsőségesebb elveket, szabályokat betartató, betartató ország. Novak Djokovic teniszező példája a legjobb  ennek a demonstrálására. Djokovic-ot a világ legjobb teniszezőjét, feleslegesen, túlságosan látványos módon hurcolták meg, amikor nem engedték belépni az országba, a Covid-19 világjárvány idején, hogy részt vegyen az Australian Open 2020 teniszversenyen. Hogy miért? Mert oltatlan volt, vagyis ellenség, bűnöző, terrorista, kirekesztetett, megkülönböztetett, hülye, tudatlan, felelőtlen,….stb, stb. ( mint oly sok országban, a mi hazánkban, Magyarországon is ellenséget kreáltak az “oltatlanokból” ). Egyébként a Roland Garros franciaországi rangos teniszverseny szervezői, és más versenyek szervezői is szigorítottak akkor ( most nem tudom mi az álláspont ) a Covid-oltási feltételeken. Nos röviden a lényeg, hogy Djokovic nem “tagadó”, aki nem hisz a járványok létezésében ( kiegészítés, 2023.12.14.:“Most Of The World Was Against Me”: Djokovic Says He’s Not Anti-Vaccine, But ‘Pro-Freedom To Choose’ magyar fordításban A világ nagy része ellenem volt“: Djokovic azt mondja, hogy nem oltásellenes, hanem “a szabad választás jogának a híve” ), és nem is akart szándékos fertőző támadást indítani Ausztráliában ( nevetséges ) csak egyszerűen úgy döntött nem oltatja be magát. Hordta a maszkot, próbálta betartani az előírt szabályokat, és 2020-ban még olyan cégbe is pénzt fektetett, amely Covid elleni  gyógyszert,  ( nem vakcinát ) fejlesztett. Mindenesetre az Ausztrál kormány úgy döntött, rajta keresztül demonstrálják, hogy márpedig az oltatlannak nincsenek olyan jogai mint egy oltottnak. Ennek részéleteibe nem mennék bele ( hosszas jogi vita is lett belőle ), de a lényeg: végül Djokovic játszhatott Ausztráliában, és 3 éves kitiltását eltörölték, és a COVID miatt a világ leghosszabb lezárásának is vége lett az országban. Ennyi… Minden megy tovább, csak egy “kicsit” túltolta a világ, aminek örökre megmaradnak a nyomai, és sajnos az áldozatai is, aki valóban a járványban hunytak el. Én is tudok ilyen szomorú halálesetet a saját baráti társaságomban, mindig kihangsúlyozom, és ezt Djokovic is megtette többször, nem akarta soha elbagatellizálni a járvány veszélyeit.

Hu, ez aztán egy igazi “numizmatikai bevezető” 🙂 Szóval Ausztrália jó hely, de sokáig nem figyelt ő sem a vakokra, ami a forgalomban lévő bankjegyeket illeti. A bankjegyek hosszúságai, méretei különbözőek ( a színek szándékosan élénkek ) ugyan de egy ideig csak ennyit “tudtak”. Aztán a Reserve Bank of Australia ( RBA ) készített egy ilyet:

Ez egy hitelkártya méretű eszköz, amellyel Ausztrália különböző hosszúságú bankjegyeit lehet beazonosítani, címletenként. Ez az eszköz  a vak vagy gyengénlátó embereknek készült. A készülék összecsukható, hogy könnyen elférjen egy szabványos pénztárcában vagy akár zsebben. Ez jó, hasznos, ötletes. Azonban egy kisfiú, egy 13 éves vak kisfiú gondolt egy merészet, és többet szeretett volna elérni, még a fentiektől is. A kis fiút Connor McLeod ( nem, nem a Hegylakó : )-nak hívják, és születése óta vak. Az egyik karácsony alkalmával, ( ekkor 12 éves volt ) borítékokat is kapott, amikben különböző papír pénzösszegek voltak. “Karácsonykor kaptam néhány levelet, és folyamatosan kérdeznem kellett anyától, mit adtak nekem” – mesélte el Connor. Ekkor támadt az ötlete, hogy ezen változtatni kellene. A Change.org-on keresztül, édesanyja, Ally Lancaster segítségével írtak egy petíciót, amiben a vakok számára fontos változásokat sürgetik a bankjegyek “olvasása” terén. Ezt akkor 57 ezer ember írta alá.

Ez elindított egy olyan folyamatot, ami felkeltette az RBA, az ausztrál központi bank figyelmét is a témával kapcsolatban, mivel egyébként erősebb állítások is voltak a leírásban. Például megjegyzik, hogy az ausztrál bankjegyeket készítő Note Printing Australia már régebb óta készít más országoknak ( például Chile, Mexikó és Thaiföld ) is bankjegyeket, amelyeken már megtalálhatók tapintható elemek, Miért nincsenek akkor ezek ausztrál bankjegyeken is? Az RBA lépett is. Az ausztrál jegybank 2016-ban, új 5 dolláros bankjegyet mutatott be, amely számos újdonság mellett tapintható jelöléssel is rendelkezik a vakok vagy gyengénlátók számára. A tapintható jelölés a bankjegy mindkét hosszabb oldalán található, alul, és egy dudorból áll, amely az 5 dollárt jelöli. Ez az 5 dolláros bankjegy volt Ausztrália első olyan bankjegye, amelyet a vakok is tudnak olvasni, mert tapintható jelöléseket is tartalmaz. Azóta minden címletre került jelölés.

Hirdetés


A Vision Australia  ( non-profit szervezet, Ausztrália legnagyobb szolgáltatója a vakok és gyengénlátók számára ) vezető politikai tanácsadója, Bruce Maguire elmondta, hogy „Bár készpénzmentes társadalom felé haladunk, még mindig sok olyan vásárlási helyzet van, amikor az emberek készpénzt akarnak használni. A tapintható funkció lehetővé teszi az olyan emberek számára, mint én, akik vakok, hogy készpénzzel fizessenek és készpénzt kapjanak mások segítsége vagy eszköz nélkül”  A Vision Australia többször méltatta Connor McLeod elhivatottságát, és tenni akarását, amely valódi lökést, és figyelmet adott a vakok, és gyengénlátók ezen törekvéseinek.

Az “apró dudor”, ami több 100 ezer ember életét könnyítette meg

Connor McLeod, és édesanyja Ally Lancaster ( A kép forrása: 9news.com.au )

 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések