Volt idő, amikor borsszemmel is lehetett fizetni!

Hirdetés

Volt idő, amikor borsszemmel is lehetett fizetni!
 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

I. Ibrahim ( 1640 – és 1648 között uralkodott )  vagy más néven "Őrült Ibrahim" oszmán szultán kegyetlen, kapzsi és költekező hírében állt, Egy nap elrendelte, hogy  280 ágyasát fojtsák bele a Boszporuszba, miután egyikük hűtlenségéről szóló pletykák kezdtek el terjedni. Bár vannak történészek akik ezt nem tekintik bizonyítottnak, hisz feltételezik, hogy ebben az esetben már Köszem szultána, a szultán édesanyja, aki a háttérből tartotta a kezében a főhatalmat, közbeavatkozott volna. De mások ezt nem így gondolják. A szultán ismert kegyetlensége, az egyébként is gyakori kivégzések, feltételezik az eset hitelességét. Két ágyast hagyott életben, az egyik Turhan Hidiche volt, aki korábban fiút ( Mehmed, később IV. Mehmed szultán, aki apja halála után, 1648 – és 1687 között uralkodott ) szült a szultánnak, és később az oszmán történelem legbefolyásosabb női alakjai közé küzdötte fel magát, és vele ért véget a nők szultanátusa. Illetve korabeli elbeszélésekből, arra lehet következtetni, hogy még egy lány maradt életben, akinek a zsákját nem kötötték meg elég szorosan, és  egy francia hajó húzta ki a vízből.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 2 perc

A ma élő embernek meg sem fordul a fejében, hogy a mindennapi életben felmerülő kiadásokat, költségeket, megszerezhető jövedelmet, ne pénzzel bonyolítsa, a megszerezhető és birtokolható javak értékét, ne pénzben határozza meg. ( Léteznek ugyan kriptopénzek is, de azt most nem elemezzük, de végülis nagyvonalakban, már lassan elfogadottan pénznek nevezzük őket is, kriptopénznek, de “pénznek” ). A ma pénznek elfogadott, és pénznek hívott csereszközök fémekből, vagy papírból készülnek ( nagyvonalakban 🙂 ), amiknek értékét kormányok, jegybankok, piaci viszonyok határozzák meg. Azonban léteztek időszakok a történelemben, országok, birodalmak, ahol nem csak a fentebb említett formában fogadtak el “csereszközöket” a mindennapi életben. Néhány ezek közül igen érdekes, és bizar, ezeket nézzük meg most!

A só volt az egyik legkeresettebb áru az ókori világban. Az ókorban nem volt olyan könnyen elérhető, mint manapság. Az ókori Kínában a sót az alattvalók adófizetésre használták. A római állam időnként sóval fizeti katonáit. A latin só – „szalarium” a fizetés gyökérszava. Néhány etiópiai nomád csoport még a modern időkben is használt sót cserekereskedelemben.

Cowrie Kagyló ( Porceláncsiga vagy kagylópénz )

A cowrie kagylókat széles körben használták Délkelet-Ázsia, India, Kína és Kelet-Afrika különböző részein csereeszközként. A tengerből szedték össze.  Az indiai kereskedőközösség még a mai napig is értékesnek tartja ezt a kagylót, ékszerek készítéséhez, és egyes esetekben még csereszközként is.

Nyílhegy érmék

Ezek valójában kis bronzdarabok voltak, amelyeket eredetileg nyílhegyeknek készítettek. A Fekete-tenger északi-partján terjedtek el. Idővel az ezeket a darabokat előállító kézművesek művészi képességekre tettek szert, és ez a nyílhegy formájú érmék kifinomultabb kivitelezésében is megmutatkozott. A későbbi nyílhegy érméket halak és delfinek alakjában állították elő. Innen ismerjük még pld. a delfin pénzeket, ( Dolphin ) amelyeket a Szarmata Birodalomban használtak fizetőeszközként.

Hirdetés

Borsszem

A bors az egyik legszélesebb körben forgalmazott fűszer az ókorból. Jelenleg a borskereskedelem a világ összes fűszerkereskedelmének csaknem negyedét teszi ki. A borsot már az ókorban is nagyra értékelték. Értéke olyan magas volt, mint az arany, így amikor a hunok és a vizigótok Rómát ostromolták, nagy mennyiségű borsot követeltek váltságdíjul. A délkeleti és dél-ázsiai bors és más egzotikus fűszerek kereskedelme a kora újkorban volt az egyik fő ösztönzője a nagy európai gyarmatbirodalmak kialakulásának, terjeszkedési politikájának, ezekben a régiókban.

Mókusbőr

Talán az egyik legérdekesebb a mókusbőr, mint “pénz”. A középkori Oroszországban és Finnországban a mókusprém nagyra értékelt tulajdonnak számított, és széles körben használták csereeszközként. Vannak olyan kutatások, amelyek azt állítják, hogy volt olyan időszak, amikor egyszerre volt forgalomban az ezüst, és mókusbőr, és értékük egyenlőnek számított!

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Numizmatika fogalma, rövid története

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed >>>

Mongol űrhajós egy érmén? Van ilyen? Igen van 🙂

Valamelyik este a "szokásos" érme rendezgetés közben lettem figyelmes valamire. Kedvelem a mongol érméket, van is pár darab. Ezeket nézegettem, >>>

Kereskedelmi dollár, Nagy-Britannia ( 1895 – 1935 )

Biztos láttatok már, vagy esetleg gyűjteményetekben is van, kereskedelmi dollár, az úgynevezett "trade dollár", "trade pénz". Ha még nem hallottál >>>

Kincsleletek régen: A sanduri érmekincs ( 1863 )

A sanduri érmekincsként ismert régészeti leletet, 1863-ban találták, a Feröer-szigeteken, Sandurban. Ez a legrégebbi érmekincs, amelyet a szigeteken találtak, 98 db ezüst >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?