Hirdetés


Tudományos áttörés!!! Végre tudjuk azt, amit eddig csak kevesen: A madarak is beáztatják a kétszersültet! :)


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A kutatók mindent kutatnak 🙂 ez egy egyszerű megállapítás, de igaz. Ezeket a kutatásokat dokumentálják, és általában publikálják is. Nos most bemutatnék egy viszonylag friss kutatási eredményt, vagyis inkább statisztikát, amiben azt kutatták ( figyelték meg ), hogy fogságban tartott madarak mielőtt elfogyasztanák a kétszersültdarabok, beáztatják azokat 🙂 , mint ahogy azt néha az emberek is teszik. 

Nos tehát ez a kutatási áttörés, a Bécsi Állatorvosi Egyetem Goffin Laboratóriumában történt pár napja 🙂 A kutatók “véletlenül” felfedezték 🙂 , hogy a laboratóriumban egyes madarak kétszersültdarabokat vittek a közeli vizestálba, és néhány másodpercre lemerítették azokat, mielőtt elfogyasztanák.  A kutatók arról számoltak be, hogy az egyik madár, egy Pippin nevű hím kakadu felkapott egy darab kétszersültet, és egy közeli vizestálhoz indult, amelyet általában fürdésre használnak. Amint odaért, a víz alá tolta a kenyérdarabot, és néhány másodpercig ott tartotta. Ezután kihúzta a harapnivalót a vízből, és megette 🙂 Ezzel meg is volt a hatalmas áttörés, felfedezés. Ezt videóra is vették:


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1887-ben néhány politikus férfiember úgy döntött, hogy poénból felkérik Susanna M. Salter-t, hogy induljon ő is a közelgő polgármester választáson. A férfiak ezzel a megmozdulással azt akarták bizonyítani, hogy a város polgárai nem fogják hagyni, hogy egy nő irányítsa őket. A tervük azonban nem jött össze, ugyanis a nő a szavazatok 2/3-t megszerezte, amivel meg is nyerte a választást.

Ez a megfigyelés olyannyira “meglepő” volt számukra, hogy az összes maradat figyelni kezdték. ( eddig a pillanatig nem?, akkor miért voltak, vannak egyáltalán ott? ) Azt találták, hogy egymást kezdték utánozni, ki lelkesebben, ki kevésbé lelkesen. Miután 12 napon keresztül megfigyelték a madarak étkezését, a kutatók megállapították, hogy a laboratóriumban lévő 18 madár közül 7 beáztatta a táplálékát – és ez szinte mindig a kétszersült volt ( feltételezhetően számukra a legnehezebben elfogyasztható ). A madarak átlagosan 23 másodpercig hagyták a kenyeret a vízben, ami több mint elegendő idő ahhoz, hogy megpuhuljon. Azt is megállapították, hogy egyes madarak hajlandóak minden erőfeszítést megtenni azért, hogy beáztassák kenyerüket, mielőtt elfogyasztották volna, például létrákra másztak, és elmozdították a dolgokat az útból.

Erről tanulmányt, cikket is publikáltak, amit itt tudtok elolvasni: royalsocietypublishing.org, Dunking rusk: innovative food soaking behaviour in Goffin’s cockatoos ( Cacatua goffiniana ), aminek a magyar fordítása nagyjából következő: Beáztatott kétszersült: úttörő ételbeáztatási viselkedés Goffin-kakaduknál ( Cacatua goffiniana ).  Az biztos, hogy nagyon cuki a videó, és maga a téma is. Azonban igazából nem tudom hová tenni azt, hogy ezt kutatási eredménynek tekintik. Nekem olyan, mintha áprilisi tréfa lenne, pedig nem az. Több tudományos folyóiratban, és weboldalon is publikálták, például itt is: phys.org, Captive Goffin’s cockatoos found to dunk hard bread to improve its texture. Ennek a címnek a fordítása pedig körülbelül így szól: Fogságban élő Goffin-kakaduknál megállapították, hogy kemény kenyeret áztatnak, hogy javítsák annak állagát. Na de mindegy… most már a bécsi állatorvosi egyetemen is tudják, hogy az állatok nem hülyék. Megfigyelték azt, amit a nem “laborokban” élő emberek, vadászok, helyi őslakosok már ezer éve megfigyeltek 🙂 A cikk tartalmát, még kategorizálni sem tudom egyértelműen 🙂 A Tanulmány kategória az biztos, és bejelölöm még a Természettudomány-t 🙂  és “természetesen” kap egy Érdekesség kategória megjelölést is 🙂 Mielőtt még azt gondolnátok, hogy nem tudom értékelni ezt a “tudományos áttörést”, tévedtek. Nagyon is szívesen írnék inkább ilyen híreket, írnék ilyen témákról, mint háborúról, járványokról, vagy gazdasági válságokról. Szóval nagyon is örülök, hogy végre tudjuk azt, amit eddig csak kevesen: A madarak is beáztatják a kétszersültet! 🙂

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések