Hirdetés


A zseniális George Boole ( történelmi dokumentumfilmek )


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

George Boole ( 1815-1864 ) angol matematikus és filozófus volt, aki híressé vált a Boole-algebrája és a logikai algebra kidolgozásával. Ő volt az első, aki a logikai gondolkodást matematikailag precíz módon formalizálta.

George Boole

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1525 és 1866 között, kb.: 12 és fél millió embert raboltak el Afrikából, és adtak el rabszolgának az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában és a Karibi-térségben.

Boole alapvető munkássága az “Az elemi gondolkodás művészete” ( The Mathematical Analysis of Logic ) című könyvében jelent meg 1847-ben. Ebben a művében kidolgozta a Boole-algebrát, amely a logikai műveletek, például az “és”, “vagy” és “nem” műveletek matematikai leírását adja meg. Ez a munka nagy hatással volt a logika és a számítástudomány fejlődésére. Boole gondolatai kulcsfontosságúak voltak a digitális számítógépek kifejlesztésében is. Az 1930-as években Claude Shannon munkásságán keresztül a Boole-algebra alapjai szolgáltak a digitális logika és az áramkörtervezés alapjául. George Boole munkássága a logika, a matematika és a számítástudomány területén maradandó hatást gyakorolt, és a Boole-algebra ma is alapvető fontosságú a modern informatikában és számítástechnikában.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések