Hirdetés


Egy szimbolikus, de nagy jelentőséggel bíró bocsánatkérés, amiről kevesen tudnak ( 2016, Standing Rock Indián Rezervátum, Észak-Dakota )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Bocsássatok meg! Megbocsátunk. Wes Clark Jr. veterán, az ismert Wesley Clark tábornok fia a lakota vének elé járul az amerikai hadsereg veteránjai nevében, és kéri a lakota indián nép bocsánat a múltban elkövetett bűneikért! Bár ez a “bocsánatkérés” nem mostanában ( 2016. december 4. Standing Rock Indián Rezervátum, Észak-Dakota ) volt, szimbolikus jelentősége ma talán még jobban aktuális. 

Leonard Crow Dog, lakota vén és nagyra becsült spirituális vezetőt, kezét Wesley Clark Jr. tábornok fejére teszi a veteránok megbocsátási szertartásán a Four Prairie Knights Casino & Resortban, a Standing Rock sziú rezervátumban hétfőn. , 2016. december 5. ( A kép forrása: : Alexandra Skeebicka )

Íme Clark bocsánatkérése az “őslakosoktól”, amely a következőképpen szólt:

Many of us, me particularly, are from the units that have hurt you over the many years. We came. We fought you. We took your land. We signed treaties that we broke. We stole minerals from your sacred hills. We blasted the faces of our presidents onto your sacred mountain. When we took still more land and then we took your children and then we tried to make your language and we tried to eliminate your language that God gave you, and the Creator gave you. We didn’t respect you, we polluted your Earth, we’ve hurt you in so many ways but we’ve come to say that we are sorry. We are at your service and we beg for your forgiveness.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1849-ben dobták piacra az Amerikai Egyesült Államokban a Mrs. Winslow’s Soothing Syrup nevű gyógyszert, melyet nagyon hatásosnak tartottak a síró csecsemők lenyugtatására, illetve a fogzó kicsik csillapítására. Az USA-ban és az Egyesült Királyságban széles körben reklámozott szer morfint tartalmazott, és egészen 1930-ig forgalmazták. 

…és íme a magyar fordítás:

Sokan közülünk, különösen én, azok közül a csoportok közül származunk, amelyek évek óta sértettek benneteket. Jöttünk. Harcoltunk ellenetek. Elvettük a földeteket. Aláírtunk olyan szerződéseket, amiket megszegtünk. Elloptuk a szent hegyeitekről a ásványokat. Az elnökeink arcát a szent hegyeitekre robbantottuk ki. Amikor még több területet vettünk el, elvettük a gyermekeiteket, és megpróbáltuk a saját nyelvünkké tenni, és megpróbáltuk eltörölni azt a nyelvet, amit Isten adott nektek, és a Teremtő adott nektek. Nem tiszteltünk benneteket, megszennyeztük a Földeteket, sokféle módon megbántottunk titeket, de most eljöttünk, hogy elmondjuk, sajnáljuk. Szolgálatotokban vagyunk, és könyörgünk a megbocsátásotokért.

Miért is kértek bocsánatot a veteránok?

Eredetileg egy csomó gazdag, termékeny földterületük volt a lakotáknak  egészen a második világháború utáni időszakig. Amikor a Hadsereg Mérnöki Hadteste ( Army Corps of Engineers ) a “eminent domain” ( kivételes jog ) hatalmát használva belépett, és több százezer hektárt foglalt le három különálló rezervátumból. Míg a termékeny, gazdag földeket lefoglalták,  az embereket egy olyan agyagos, köves talajra telepítették át, ahol nem tudtak megélni, nem tudták magukat eltartani. Ez 1948 és 1963 között történt, amikor a gát megnyílt. A gát megnyitása óta több mint 9,6 milliárd dollárt termelt elektromos bevételekből, és az Egyesített Államok Mérnöki Hadserege szerint ez 150 millió dolláros gazdasági haszonnal jár a környező régió számára, ám a törzsek nem kapnak ebből a pénzből semmit, noha az ő földjeik vannak a gát alatt elárasztva.

 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések