Hirdetés


A Harmadik Birodalom hadseregének legmagasabb katonája félt mikor elfogták


A bejegyzés becsült olvasási ideje 4 perc

1944-ben egy angol-kanadai ezred szövetséges katonái elfogtak egy furcsa foglyot a francia Calais város közelében. Gigantikus Wehrmacht közlegény volt, aki mellett a legmagasabb angolok is úgy néztek ki, mint a gyerekek. A harcosnál dokumentumok voltak, amelyekből kiderült, hogy az óriás neve Jacob Naken, és 38 éves. Aztán az egyik angolszásznak eszébe jutott, hogy békeidőben hallottak erről az emberről. A neve akkor egyszerűen „A világ legmagasabb embere” volt.

Kezdeti évek, cirkusz ( Németország )

Jacob Hudson Nacken 1906. február 15-én született Düsseldorfban. Jó örökletességgel rendelkezett – szülei 180 cm-nél magasabbak voltak. De Jacob maga megött hagyta őket, elérve a 221 cm-t. Hatalmas magassága sok gondot okozott a németnek. Fejét folyamatosan zúzódások és dudorok díszítették az ajtókeretekkel való találkozásból. Naken nehezen tudta használni a tömegközlekedést, és kénytelen volt sok pénzt költeni egyedi ruhákra. Nem akartak egy hatalmas srácot felvenni rendes munkára, főleg, hogy Németországban válság volt. Ezért amikor Jacobnak munkát ajánlottak a cirkuszban, hihetetlenül boldog volt. A cirkuszi élet turnézni vitte a fiatalembert, és szinte felhagyott az otthonléttel, beutazta Európát és Amerikát. A közvélemény Nakent „Uránusz” és „Az óriás a Rajna-vidékről” művésznéven ismerte. E nagy nevek mellé az impresszárió szinte mindig hozzátette, hogy „a világ legmagasabb embere”, és a közvélemény jól emlékezett Jacobra. Ezzel szemben a srácot a legrövidebb előadókkal azonos számba tették. Bár Jacob Naken óriás volt, messze nem a legmagasabb ember a bolygón. Vele élt ugyanakkor ( körülbelül ) egy időben a 272 cm magas amerikai Robert Wadlow és a 242 cm magas holland Albert Johan Kramer, de nem ezek a számok voltak a fontosak, hanem a hozzáértő reklám- és cirkuszi marketing mesterek, akik tudták a magukét, és jó üzletet láttak Jacob-ban.

Jakob Nacken 16 évesen, 1922-ben

Jacob nagyon élvezte a turné életet, ennek köszönhetően látott világot. 1939-ben az óriás a német delegáció tagjaként részt vett a New York-i világkiállításon. Aztán Naken úgy döntött, hogy marad a gyönyörű tengerentúli országban. Álmát azonban nem tudta megvalósítani – kitört a háború, és nemkívánatossá vált a birodalom állampolgárainak jelenléte az Egyesült Államokban.

A Harmadik Birodalom hadseregében

Az Európában zajló harcok miatt a szokásos cirkuszi élet megzavarodott, és egyre gyakrabban törölték az utazásokat. De Jacobnak nem volt ideje újra munkanélkülivé válni – az ország emlékezett rá, és behívták a hadseregbe. Németországban Nacken lett a legmagasabb katona, és ismét nehézségekkel kellett szembenéznie. Az óriás egyenruhája és cipője egyedileg készült, de egyébként nem kapott semmilyen engedményt. Általánosságban elmondható, hogy Jacobot még a háború törvényei szerint sem kellett volna besorozni a hadseregbe. Köztudott, hogy a nagyon magas emberek tele vannak a mozgásszervi rendszerrel, a szívvel és más szervekkel kapcsolatos betegségekkel. Nakennek is voltak hasonló problémái, de ezt valamiért senki nem vette figyelembe. A legmagasabb Wehrmacht-katona nem volt Európa legmagasabb katonája. A 247 cm magas Vaina Myllirine a finn hadseregben szolgált, de a finnt harci szolgálatra alkalmatlannak nyilvánították, és tartalékosként szolgált. Jacob Naken  nem  volt ilyen szerencsés, és a vérfürdő sűrűjében találta magát.

Jacob egy géppuskás egységben szolgált, és fegyelmezettségéért és bátorságáért gyorsan megkapta a főtizedes rangot. Lengyelországban és Franciaországban harcolt, majd elfogták, miután könnyebben megsebesült a Pas-de-Calais megyében található Boulogne-sur-Mer város közelében. A történelem két fényképet is megőrzött Jákob fogságba eséséről. Az egyik fényképen Bob Roberts kanadai tizedes átkutatja a német zsebeit.

A fogságba esés pillanatai


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Bábel tornya valóban létezett, de senki sem tudja, miért. A tudósok úgy vélik, hogy Bábel tornya nem csak egy mítosz. Legendáját összekötik az ókori Mezopotámiában lévő magas torony tempomok, az úgynevezett zikkuratok építésének hagyományával. Hogy ezeket az építményeket milyen célból hozták létre, azt máig nem tudni. A legmagasabb zikkurat Babilonban volt. Etemenankinak hívták, ami azt jelenti: "a ház, ahol az ég találkozik a földdel". A legenda szerint magassága elérte a 91 métert, de a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a szerkezet nem lehetett magasabb 66 méternél.

A második pedig fényképen két katona néz egymásra, és jól látszik, hogy Jacob fél. A szemtanúk felidézték, hogy Roberts és Naken kommunikációja olyan viccesnek tűnt, hogy a kanadaiak és a britek, valamint az elfogott németek is nevettek.

A fogságba esés pillanatai

A szemtanúk felidézték, hogy Roberts és Naken kommunikációja olyan viccesnek tűnt, hogy a kanadaiak és a britek, valamint az elfogott németek is nevettek. Általában véve a helyzet abban a pillanatban nem tűnt fenyegetőnek, sőt feszültnek sem. Ráadásul a kanadai katonákat kellemesen meglepte, hogy Jacob angolul is beszélt. A fogoly elmondta, hogy cirkuszban dolgozott, és járt az Egyesült Államokban és Kanadában is.

A háború utáni élete

Az összes formalitás után Nakent és más megsebesült Wehrmacht-katonákat egy skóciai kórházba küldték. Ezzel véget ért a háború a legmagasabb Wehrmacht-katona számára. Felépülése után Jacob hadifogolytáborba került, majd onnan 1945 végén visszatért Németországba. Naken otthon feleségül vett egy Maria nevű lányt, akivel 1949-ben emigrált az USA-ba, álmai országába. Jacob és Maria New Jersey-ben, Paterson városában telepedett le. Naken nővére a háború előtt telepedett le ott. Kiderült, hogy az USA-ban még mindig emlékeznek a „világ legmagasabb emberére”. Az óriás művészként keresettnek bizonyult, és sikeres volt a hatalmas Mikulás szerepében a gyermekek matinéin.

Már Amerikában, Mikulásként

Aztán Jacobot meghívták a televízióba, ahol a „Németországi Long Jake” becenevet kapta. Nacken vendége volt Robert Ripley Believe “It or Not” és sok más magasra értékelt televíziós műsornak. 1955-ben Jacob és felesége amerikai állampolgárok lettek. 1959-ig a német “Nagy Uránusz” néven különféle műsorokban lépett fel a Broadway-n. Nemcsak magas termetéről volt ismert, hanem erejéről is. Néha Jacob két lányt a vállára vett, és körbecipelte őket a színpadon. 81 évesen hunyt el, 1987. március 29.-én Manhattanben, New York Cityben.

Forrás: bigpicture.ru, История жизни Якоба Накена — самого высокого солдата вермахта

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések