Hirdetés


A világ legnagyobb méretű bankjegye ( 600 ringgit, Malajzia, 2017 )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 4 perc

A világ legnagyobb méretű bankjegye címet, ha “megszerzi” egy jegyzet, azt általában igen sokáig képes is megőrizni. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a “nagy méret” tényleges használatra alkalmatlanná teszi az adott jegyzetet, ilyen formán nem rentábilis kibocsátani. Éppen ezért ezek a bankjegyek szinte minden alkalommal emlék kiadások, amik alkalomszerűen ünnepelnek valamilyen fontos eseményt a kibocsátó ország történelmével kapcsolatban, és kevés darabszámban készülnek. Ezt a funkciót töltik be, nem tényleges pénzforgalmi szerepet szánnak nekik. A pénztörténelem során készült  bankjegyek mérete folyamatosan változott, hol kisebb, hol nagyobb lett. Az alábbi kis cikkben, a modern idők 2 legnagyobb elkészült bankjegyét mutatnám be röviden.

100 000 peso ( piso ), Fülöp-szigetek, 1997

Ezt a bankjegyet a Fülöp-szigetek függetlenségének századik évfordulóján bocsátották ki 1998-ban, amikor a 11 új peso bankjegyet bocsátották ki. A németországi Lipcsében készült bankjegy 21 biztonsági elemmel rendelkezik, köztük egy hologrammal, ami megnehezíti a hamisítást. Mérete kicsit nagyobb egy A4-es papírénál, pontosan 355,6 mm hosszú és 215,9 mm magas. Hivatalos emlékkiadás volt, elviekben napi forgalomban is lehetett használni, de nyilván senki nem fizetett vele 🙂 Eredetileg egyenként 180 000 peso-ért ( 4175 USD ) ajánlották fel a gyűjtőknek.

A jegyzet két oldalának jelentése a filippínó történelem fontos eseményeit szimbolizálja: Az elején látható a történelmi “Pugadlawin kiáltása“, amely a spanyol elnyomókkal szembeni dac történelmi pillanatát jeleníti meg. 1896-ban Andres Bonifacio vezetésével a filippínó hazafiak összegyűltek Pugadlawinban, és elszakadtak a spanyol föld feletti uralomtól, tiltakozva a spanyolok által kibocsátott tartózkodási igazolásuk ellen. Mindazonáltal az esemény pontos leírása nem ismert, az biztos, hogy úgy tekintenek rá, mint a Fülöp – szigeteki forradalom kezdete volt a Spanyol Birodalom ellen.

100000 peso, Fülöp-szigetek, 1998, előlap ( A kép forrása: numisbids.com )

A jegyzet hátoldalán Emilio Aguinaldo filippínó tábornok látható, amint 1898. június 12-én kikiáltja a Fülöp-szigetek függetlenségét Spanyolországtól, és felvonja a filippínó zászlót. Ez a két oldal szimbolizálja a filippínó függetlenségi mozgalom kezdetét és sikerét a spanyol elnyomás ellen.

100000 peso, Fülöp-szigetek, 1998, hátoldal ( A kép forrása: numisbids.com )

Összesen 1000 darabot adtak ki, értéke a mai napig igen magas. Vele párhuzamosan egyénként kiadásra került szintén ebben az évben, szintén ebből az alkalomból, egy 2000 peso ( piso ) bankjegy is. Végül ezek a centenáriumi emlékjegyek 2018. július 31-ig maradtak törvényes fizetőeszközök, azonban ettől a dátumtól kezdve kivonták őket a “forgalomból”. 2018. augusztus 1. és 2019. július 31. között voltak cserélhetők. Ahogy azt már fentebb írtam, feltételezhető, hogy senki nem fizetett vele, és senki nem is cserélte vissza 🙂

600 ringgit, Malajzia, 2017

Közel 10 évig birtokolta a 100000 peso-s bankjegy a világ legnagyobb bankjegy címet, mígnem egy malajziai jegyzet le nem taszította erről a képzeletbeli trónról. Ennek a  bankjegynek a méretei pontosan 370 mm hosszú és 222 mm magas. Ez a bankjegy az emlékbankjegyek egyike volt, melyeket a Bank Negara Malaysia 2017 decemberében bocsátott ki a Maláj Föderáció  60 évvel ezelőtt ( 1957. augusztus 31-én ) elnyert függetlenségének alkalmából ( más néven Malajzia 60. Merdeka napja ). A mai Malajzia a 18. század óta a Brit Birodalom uralma alatt állt. 1957-ben azonban a Maláj-félsziget ( Malaya ) elnyerte függetlenségét. 1963-ban Malaya egyesült Sabahhal, Sarawakkal és Szingapúrral, és megalakították Malajziát. 1965-ben Szingapúrt kizárták az államszövetségből, és független városállammá vált. Ez a bankjegy 600 malajziai ringgit névértékű, és darabonként 1700 ringgitért ( vásárlónként egy darabos limittel ) került forgalomba. Összesen 6000 darabot nyomtattak belőle. A bankjegy bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, így Malajzia tartja a rekordot 2017 decemberétől, mint a világ legnagyobb méretű bankjegye. Ezen alkalomból egyénként kibocsátásra került még, 60 000 darab 60 ringgites bankjegy, darabonként 120 ringgitért, vásárlónként legfeljebb öt darab. Illetve  három darab 60 ringgites bankjegyből álló  6000 darab vágatlan lap is,  500 ringgitért, vásárlónként egy darabos limittel.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az Eiffel-torony eredetileg Barcelonának készült. Az Eiffel-torony otthonosan néz ki Párizsban, és a legnépszerűbb turisztikai látványosság a francia városban – de nem ott kellene lennie! Amikor Gustav Eiffel bemutatta a tervet Barcelonának, a város túl rondának gondolta. Ezért az 1889-es párizsi nemzetközi kiállításon "ideiglenesen" lett bemutatva, de azóta is ott van.

Az előlap Malajzia alkotmányos monarchiáját szimbolizálja. Középpontjában a fenséges királyi trón látható, amelyet az 1957-től napjainkig uralkodó 15 Yang di-Pertuan Agong portréi vesznek körül. Az előlap dizájnját egy félhold és egy 14 ágú szövetségi csillag ihlette, amelyek a királyi fejfedőn láthatók. Ezzel a bankjegy megjeleníti Malajzia történelmi és alkotmányos hagyományait, valamint a jelenlegi királyi család fontos szerepét az országban.

600 ringgit, Malajzia, 2017, előlap ( A kép forrása: auctions.auctions-unique.com )

A hátoldalán látható a Malaya Föderáció Függetlenségi Megállapodását 1957. augusztus 5-én aláíró kilenc uralkodó portréja. A bankjegyeket kiemelkedő függetlenségi és történelmi alakzatok és vonások díszítik. A jobb oldalon Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, Malajzia függetlenségét megalapozó és az ország első miniszterelnökeként szolgáló személy diadalmas sziluettje látható. A háttérben négy jelentős malajziai nevezetesség jelenik meg: a Nemzeti Palota, a Perdana Putra, a Parlament épülete és az Igazságügyi Palota. Ezek a nevezetességek jelképezik az ország négy pillérét: a monarchiát, a végrehajtó hatalmat, a törvényhozást és az igazságszolgáltatást. Ezzel a bankjegy megidézi Malajzia függetlenségének történelmét és az ország intézményi rendszerét, valamint az ezt megalapozó fontos személyiségek és események emlékét.

600 ringgit, Malajzia, 2017, hátoldal ( A kép forrása: auctions.auctions-unique.com )

Ritkán látni aukciókon, és úgy általában is nehéz beszerezni. Az emlék 600 ringgit bankjegy törvényes fizetőeszköz. Úgy mint a 100 ezer peso esetében volt ( amíg ki nem vonták a “forgalomból” ), használható a mindennapi forgalomban is. Azonban ez esetben is feltételezhető, hogy senki nem tesz így 🙂

 

A cikk írásába besegített: ChatGPT ( OpenAI mesterséges intelligencia kutató laboratórium által kifejlesztett chatbot )

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések