Hirdetés


A legendás film számára készült hamis pénz története, ami annyira jól sikerült, hogy a stábtagok, és a rendező valóban fizettek is vele!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

William Friedkin amerikai filmrendező, olyan ikonikus és úttörő filmek alkotója, mint Az ördögűző, a Francia kapcsolat és a Portyán. Az energikus stílusa miatt “Hurrikán Billy”-nek is nevezett rendező gazdag életműve  tele van emlékezetes történetekkel, anekdotákkal és ikonikus jelenetekkel. Ezek közül mutatnánk be egyet, egy filmet ( amit lehet ismersz is ) és az abból legendássá vált pénzhamisítással kapcsolatos jelenetet, és forgatás körüli érdekességeket. 

Ha ki kellene választani Friedkin legikonikusabb alkotását, nehéz lenne dönteni, hogy melyiket válasszuk. A Francia kapcsolat híres autós üldözése, Az ördögűző megszállottsága, vagy a Self Control videóklip mind-mind emlékezetes pillanatok. Ha a társadalmi jelentőségét nézzük, Friedkin első rendezése, a The People vs. Paul Crump című dokumentumfilm kiemelkedő, hiszen ez a film megmentette egy halálraítélt életét. Egy különösen figyelemre méltó alkotása az Élni és meghalni Los Angelesben ( 1985 ), egy sötét, erőszakos zsarufilm, amely a pénzhamisítás körül forog. A film főszereplői egy művészi tehetséggel megáldott hamisító ( Willem Dafoe ) és az őt üldöző titkosszolgálati ügynökök ( William Petersen és John Pankow ). A film egy lenyűgöző autós üldözési jelenetet is tartalmaz, amely Friedkin saját Francia kapcsolatát kívánta túlszárnyalni. A film alapjául Gerry Petievich titkosszolgálatos könyve szolgált, és Petievich forgatókönyvíróként és tanácsadóként is közreműködött. Friedkin egy valódi pénzhamisítóval is konzultált, akit feltételesen szabadlábra helyeztek, hogy bemutassa a hamisítás minden lépését. Ez az eljárás a filmben egy hipnotikus jelenetben látható, amelyet Wes Anderson is méltatott egy dokumentumfilmben.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A Luftwaffénak volt egy fő vallatója, Hanns Scharff, akinek a taktikája az volt, hogy a lehető legkedvesebb legyen. Scharff legjobb taktikája a foglyok információszerzésére a következők voltak: természetjárás őrök jelenléte nélkül, házi ételek sütése, viccek mesélése, sörivás és délutáni tea ismert német pilótákkal. "Kihallgatásai" annyira sikeresek voltak, hogy az amerikai hadsereg később beépítette módszereit, saját oktatási rendszerébe.

Willem Dafoe amerikai színész az Élni és meghalni Los Angelesben forgatásán, Gerald Petievich regénye alapján, William Friedkin rendezésében. ( A kép forrása: MGM/UA Entertainment Co./Sunset Boulevard/Corbis a Getty Images-en keresztül )

A film készítése során Friedkin és csapata nagyjából egymillió dollárnyi hamis pénzt állított elő, amelyet csak a papír típusa és néhány apróság különböztetett meg az igazitól. Mivel a hamis pénzt, a film során dobálják is, “kénytelenek” voltak kétoldalasra készíteni a dollár címleteket ( a jelentben látszódott volna ha csak egyoldalasak a bankjegyek ), bár eredetileg nem feltétlenül volt ez a terv. A hamis pénzt a film egy jelenetében elégették, de néhány stábtag magával vitt belőle. Egy későbbi eset során a titkosszolgálat letartóztatott, néhány a pénzzel fizető tinédzsert, akik bevallották, hogy az apjuktól szerezték a pénzt, aki a film kellékese volt. Friedkin később önéletrajzában ( 2017 ) elárulta, hogy a hamis pénzt saját céljaira is felhasználta, és különböző helyeken elköltötte, ezzel demonstrálva, hogy mennyire hiteles lett az elkészített bankjegy. Friedkin számára fontosabb volt a hiteles ábrázolás, mint a törvény betartása.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések