A pénzverde, ami zsarolással, váltságdíjjal szerezte meg a megalakulásához szükséges pénzt, hogy pénzt verhessen!

A pénzverde, ami zsarolással, váltságdíjjal szerezte meg a megalakulásához szükséges pénzt, hogy pénzt verhessen!
 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

I. Ibrahim ( 1640 – és 1648 között uralkodott )  vagy más néven "Őrült Ibrahim" oszmán szultán kegyetlen, kapzsi és költekező hírében állt, Egy nap elrendelte, hogy  280 ágyasát fojtsák bele a Boszporuszba, miután egyikük hűtlenségéről szóló pletykák kezdtek el terjedni. Bár vannak történészek akik ezt nem tekintik bizonyítottnak, hisz feltételezik, hogy ebben az esetben már Köszem szultána, a szultán édesanyja, aki a háttérből tartotta a kezében a főhatalmat, közbeavatkozott volna. De mások ezt nem így gondolják. A szultán ismert kegyetlensége, az egyébként is gyakori kivégzések, feltételezik az eset hitelességét. Két ágyast hagyott életben, az egyik Turhan Hidiche volt, aki korábban fiút ( Mehmed, később IV. Mehmed szultán, aki apja halála után, 1648 – és 1687 között uralkodott ) szült a szultánnak, és később az oszmán történelem legbefolyásosabb női alakjai közé küzdötte fel magát, és vele ért véget a nők szultanátusa. Illetve korabeli elbeszélésekből, arra lehet következtetni, hogy még egy lány maradt életben, akinek a zsákját nem kötötték meg elég szorosan, és  egy francia hajó húzta ki a vízből.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 2 perc

A bécsi pénzverde 1194-ben alakult meg. A pénzverde eredetileg a Hoher Markt közelében volt, majd a Wollzeile-be helyezték át. Ezt követően Jenő herceg téli palotájában, Himmelpfortgasse-ban kapott helyet, majd a 19. században végül átköltözött jelenlegi otthonába, a Heumarktba, Bécs központjába.  Megalakulásának igazán különleges története van. 

Ezt a kis érdekességet pár mondatban fogom csak összefoglalni, mert a pontos részletekről nem is igazán lehet tudni semmit. Nos történetünk idején ért véget éppen a Harmadik keresztes hadjárat ( 1189–1192 ) A harmadik keresztes hadjárat a nyugati kereszténység három leghatalmasabb államának ( Anjou Anglia, Capeting Franciaország, Német-római Birodalom ) kísérlete volt a Szentföld visszahódítására a Jeruzsálemi Királyság hadseregének megsemmisülése és a főváros eleste után. A hadjárat részben sikeres volt, mert sikerült bevenni két fontos várost, Akkót és Jaffát, de Jeruzsálemet nem sikerült elfoglalnia a keresztes seregeknek. A részsikerek után,  1191 augusztusában a megmaradt német kontingens parancsnoka, V. Lipót ( az Erényes ) osztrák herceg elhagyta a Szentföldet, és haza indult. Az angol király Oroszlánszívű Richárd valamivel később indult haza, 1192 ( október 9. )-ben.

 Oroszlánszívű Richárd katonái között, Illusztráció

A két uralkodó ( illetve beszállt a vitába Lipót oldalán II. Fülöp francia király is ), még Akko városának elfoglalásakor keveredett vitába egymással. A vita a város bevétele után kezdődött a zsákmány elosztásán, illetve azon, hogy kire bízzák a  keresztes területek kormányzását. Richárd lehajította a városfalról az övé és Fülöpé mellé kitűzött német zászlót, vérig sértve ezzel Lipótot. Nos ez volt az előzménye annak, ami később történt. Lipót haragtartó ember volt, és nem felejtette el a sérelmet.

A bal oldalon térdelő V. Lipót herceg (az Erényes) megkapja új vörös-fehér-piros zászlóját VI. Heinrich császártól. az acre-i ( akkó ) csata után. Részlet a Klosterneuburgi Apátság Babenberg családfájából.

Hirdetés

Olyannyira nem, hogy 1192 decemberében, a hazafelé tartó Richárdot Bécs külvárosában elfogatta és börtönbe vetette. Később átadta foglyát VI. Henrik német-római császárnak, aki hatalmas váltságdíjat, 100 000 márkát ( 12 tonna ezüstöt ) kért érte. Richárd csak 1194-ben ért haza Angliába. Lipót ebből a pénzből alapította meg az első bécsi pénzverdét, és kezdték el verni, az első ezüst bécsi Pfenninget. Vagyis tulajdonképpen egy kizsarolt váltságdíj kellett ahhoz, hogy a pénzverde felépülhessen. Ha azt vesszük, hogy a váltságdíj nagy része összerabolt és nagy valószínűséggel sok vérrel “szennyezett” volt, plusz “hozzáadjuk” annak megszerzésének módját, akkor a pénzverde történelmének, ez egy nem igazán emlékezetes pillanata volt. Na de hát a középkor már csak ilyen volt… manapság ezt sokkal kulturáltabban csinálták volna…. őőő vagy lehet, hogy tévedek ebben ( is ) ?

 

 

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Numizmatika fogalma, rövid története

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed >>>

Mongol űrhajós egy érmén? Van ilyen? Igen van 🙂

Valamelyik este a "szokásos" érme rendezgetés közben lettem figyelmes valamire. Kedvelem a mongol érméket, van is pár darab. Ezeket nézegettem, >>>

Kincsleletek régen: A bényi kincs ( 1964 )

A Bényi éremkincsleletet 1964 szeptemberében találták Bény (szk. Bíňa) községben egy régészeti feltárás (Jozef Paulík) folyamán. A bizánci solidusok (összesen 108 db) egy bikónikus díszítetlen edényben voltak >>>

Egy elfeledett afrikai állam ( Katanga ) különleges érméi

Ha online aukciókon nézelődök, gyakran az a "módszerem", hogy görgetni kezdem a képernyőt, és csak akkor állítom meg, ha valami >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?