Hirdetés


A világ egyik legnagyobb numizmatikával foglakozó weboldalán írnak rólunk :)


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Na jó, a cím lehet kicsit becsapós, mert a “rólunk” az nem a numizmatikamagyarorszag.hu, 🙂 , hanem egy magyar emlékkibocsátás. Ez pedig a 15000 Ft-os névértékű ezüst, és 3000 Ft-os névértékű nikkel emlékérme, amivel Karikó Katalin, és Pardi Nórbert  által, a COVID-19 vakcinák kifejlesztése során elvégzett eredményes kutatómunka tiszteletére bocsátottak ki. A coinweek.com oldalon, tavaly november óta nem írtak magyarországi híreket, ezért örültem mikor megláttam ezt ( New Hungarian Coin Highlights Country’s Connection to COVID Vaccine )

A hírvivő RNS-t (mRNS) használó COVID-19 vakcinák kulcsszerepet játszottak a globális világjárvány megfékezésében és leküzdésében. A tudósok és kutatók nemzetközi együttműködésére volt szükség ahhoz az áttöréshez, amely megnyitotta az utat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséhez. A fenti két magyar kutató vett ebben részt tevékenyen.

Karikó Katalin feladata volt az mRNS-molekulák szervezetbe való bejuttatásának biztonságossá tétele, míg Pardi Norbert azt “oldotta meg”, hogy hogyan lehet  az mRNS szervezetbe való bejuttatásának problémáját, és az instabilitást ( lipid nanorészecskékbe  csomagolva ) megoldani.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Oroszországban kifogyott a vodka a második világháború végének ünneplésekor. A háború befejeztével az emberek elözönlötték az utcákat, és addig buliztak, amíg a nemzet összes vodkatartaléka el nem fogyott.

Pardi Norbet, és Karikó Katalin

Az érme négyzet alakú, ezüst ( 0.925 ), és nikkel kivitelben bocsátották ki. Mindkét érme 38,61 x 38,61 mm méretű. Az ezüst változat súlya 31,46 gramm. A nikkel ezzel szemben ( réz (75%) és nikkel (25%) ötvözet ), 28,5 gramm. A kibocsátás március 10-én kezdődik, a következő darabszámokkal:  az ezüst esetében 10 000 darab, a réz-nikkel esetében 15 000 darab.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések