Hirdetés


Legfrissebb bejegyzések


1955-ben, ha szerencsés voltál, a cigaretta automatából, értékes érmét kaptál a dobozba csomagolva!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

HirdetésSzámtalan gyártási hibás, mégis forgalomba került érmét ismerünk. De kétségkívül az egyik leghíresebb, az úgynevezett ” Doubled Die ” 1955-ös évjáratú  1 cent-es amerikai érme. Jelenlegi tudásunk szerint, a legyártott darabszámuk olyan 40 ezer körül lehetett, és olyan 20, és 25 ezer közé tehető, a forgalomba került érmék száma.

1955-ben, az Egyesült Államokbeli, philadelphiai pénzverdében, 1 centes Lincoln érméket készültek verni ( éjszakai műszak volt ), de a verési művelet során hibát vétettek, és több ezer  duplán, ( szellemképes ) vert érmét hoztak létre. Ez az eset azért érdekes, és ritka, mert maga szerszám volt hibásan elkészítve, nem pedig egy “sima”, a  planchet ( az “üres” fémlemez, fémlapka, amire a minta kerül ) pattogása során keletkező verési hiba történt. A leglátványosabb duplázódások, a dátumot, és feliratokat érintették. Lincoln mellszobrán, ez szinte észrevehetetlen, bár kisebb részletveszteség azért tapasztalható ott is.

Lapkának ( planchet )  nevezik azt a fémlapot, amelyből a pénzérmét verik. A lapkákat hengerelt (régebben kovácsolt) fémlemezből szabják ki. A kezdetleges pénzverési technológiák idején a lapkát fel kellett hevíteni, mielőtt a verőtövek közé került, mivel a verőtövek nem elég kemény fémből készültek, ezért így csökkentették a kopást. Ma a verőtövek edzett acélból készülnek, az érme domborműve (relief) pedig kevésbé domborulatos, így a lapkákat hőlágyítás után, szobahőmérsékletre hűtve verik éremmé. Időnként veretlen lapkák is kikerülnek a pénzverdékből az érmeszállítmányokkal, ezeket néhányan gyűjtik, bár gyűjtésük a könnyű hamisítás miatt óvatosságot kíván. Forrás: wikipedia.org

Miután a hibát észrevették, a pénzverdében dönthettek volna úgy, ( általában ilyenkor ez a bevett gyakorlat ), hogy az összes addig legyártott centet újra beolvasszák ( ” kiválogatni ” ugyebár gyakorlatilag lehetetlen ), és előröl kezdik a műveletet. De mivel már több millió legyártott darabról beszélünk, nem foglalkoztak vele, pláne úgy, hogy csak ” 1 centes ” címletről beszélünk. A pénzverde alkalmazottai pár darabot ” kimentettek ” már akkor, ezek a darabok manapság a legértékesebbek, hisz tökéletes állapotban maradtak fenn. Az összes többi beszerezhető példány, forgalomból került, kerül elő.

1955, ” Doubled Die ” 1 cent, A kép forrása: Érmeház aukció 14.   2020. március 28-29., Eladási ár:  1100 euró ( jelenlegi árfolyamon, kb.: 427 ezer Ft ), numisbids.com

Hirdetés


Egy korabeli cigaretta automata

A gyártást követő hónapban kerültek forgalomba. Akkoriban egy doboz cigaretta ára 23 centbe került, azonban a cigaretta automaták, csak negyed dolláros érmével működtek, ezért a gyártok minden egyes dobozhoz, 2 db, 1 centes Lincoln érmét “csomagoltak” hozzá. Így jöttek ki az automatákból 🙂 Így került forgalomba a legtöbb ” Doubled Die ” centes is. A számok manapság kb így nézhetnek ki. Ahogy fentebb is írtam, kb 40 ezer db-ot vertek, ebből 20-25 ezer került forgalomba, de mára kb 10-15 ezer darab lehet az a szám, ami ténylegesen létezik fizikálisan. Bár ez nagy számnak tűnhetne, vagyis azért nem olyan ritkának, azonban azt tudni kell, hogy ennél a számnál, jóval többen gyűjtenek 1 centes, centes érméket, ezért az összes gyűjtő teljes sorának kirakásához, sokkal többre volna szükség. Ezért vadásszák annyira.

Így nézett ki a korabeli csomagolás, a 2 db 1 centes érmével 🙂

Létezik egy másik “fajtája” is, ez pedig az úgynevezett ” Poor Man’s Doubled Die “, vagyis a ” Szegény ember Doubled Die “, ami szintén 1955-ben készült, jóval kisebb, és sima verési hibával. Azonban sok gyűjtő, a hasonló évjárat miatt, szereti ezzel kiegészíteni a gyűjteményét. Íme egy videó, hogy mi is ez az apró hiba, mi a különbség a híresebb ” Doubled Die ” centhez képest.

Ez az érme, keresett ” célpont “, főleg az amerikai gyűjtök körében. Olyan ” híres “, hogy egy filmben is ” szerepet kapott “, az UHF 1989-ben készült amerikai vígjáték / filmdráma- ban tűnik fel. Iletve az érmét, a 2010-es Stephen King A Good Marriage című novella is említi.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?