Hirdetés


1955-ben, ha szerencsés voltál, a cigaretta automatából, értékes érmét kaptál a dobozba csomagolva!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

Számtalan gyártási hibás, mégis forgalomba került érmét ismerünk. De kétségkívül az egyik leghíresebb, az úgynevezett ” Doubled Die ” 1955-ös évjáratú  1 cent-es amerikai érme. Jelenlegi tudásunk szerint, a legyártott darabszámuk olyan 40 ezer körül lehetett, és olyan 20, és 25 ezer közé tehető, a forgalomba került érmék száma.

1955-ben, az Egyesült Államokbeli, philadelphiai pénzverdében, 1 centes Lincoln érméket készültek verni ( éjszakai műszak volt ), de a verési művelet során hibát vétettek, és több ezer  duplán, ( szellemképes ) vert érmét hoztak létre. Ez az eset azért érdekes, és ritka, mert maga szerszám volt hibásan elkészítve, nem pedig egy “sima”, a  planchet ( az “üres” fémlemez, fémlapka, amire a minta kerül ) pattogása során keletkező verési hiba történt. A leglátványosabb duplázódások, a dátumot, és feliratokat érintették. Lincoln mellszobrán, ez szinte észrevehetetlen, bár kisebb részletveszteség azért tapasztalható ott is.

Lapkának ( planchet )  nevezik azt a fémlapot, amelyből a pénzérmét verik. A lapkákat hengerelt (régebben kovácsolt) fémlemezből szabják ki. A kezdetleges pénzverési technológiák idején a lapkát fel kellett hevíteni, mielőtt a verőtövek közé került, mivel a verőtövek nem elég kemény fémből készültek, ezért így csökkentették a kopást. Ma a verőtövek edzett acélból készülnek, az érme domborműve (relief) pedig kevésbé domborulatos, így a lapkákat hőlágyítás után, szobahőmérsékletre hűtve verik éremmé. Időnként veretlen lapkák is kikerülnek a pénzverdékből az érmeszállítmányokkal, ezeket néhányan gyűjtik, bár gyűjtésük a könnyű hamisítás miatt óvatosságot kíván. Forrás: wikipedia.org

Miután a hibát észrevették, a pénzverdében dönthettek volna úgy, ( általában ilyenkor ez a bevett gyakorlat ), hogy az összes addig legyártott centet újra beolvasszák ( ” kiválogatni ” ugyebár gyakorlatilag lehetetlen ), és előröl kezdik a műveletet. De mivel már több millió legyártott darabról beszélünk, nem foglalkoztak vele, pláne úgy, hogy csak ” 1 centes ” címletről beszélünk. A pénzverde alkalmazottai pár darabot ” kimentettek ” már akkor, ezek a darabok manapság a legértékesebbek, hisz tökéletes állapotban maradtak fenn. Az összes többi beszerezhető példány, forgalomból került, kerül elő.

1955, ” Doubled Die ” 1 cent, A kép forrása: Érmeház aukció 14.   2020. március 28-29., Eladási ár:  1100 euró ( jelenlegi árfolyamon, kb.: 427 ezer Ft ), numisbids.com


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A Luftwaffénak volt egy fő vallatója, Hanns Scharff, akinek a taktikája az volt, hogy a lehető legkedvesebb legyen. Scharff legjobb taktikája a foglyok információszerzésére a következők voltak: természetjárás őrök jelenléte nélkül, házi ételek sütése, viccek mesélése, sörivás és délutáni tea ismert német pilótákkal. "Kihallgatásai" annyira sikeresek voltak, hogy az amerikai hadsereg később beépítette módszereit, saját oktatási rendszerébe.

Egy korabeli cigaretta automata

A gyártást követő hónapban kerültek forgalomba. Akkoriban egy doboz cigaretta ára 23 centbe került, azonban a cigaretta automaták, csak negyed dolláros érmével működtek, ezért a gyártok minden egyes dobozhoz, 2 db, 1 centes Lincoln érmét “csomagoltak” hozzá. Így jöttek ki az automatákból 🙂 Így került forgalomba a legtöbb ” Doubled Die ” centes is. A számok manapság kb így nézhetnek ki. Ahogy fentebb is írtam, kb 40 ezer db-ot vertek, ebből 20-25 ezer került forgalomba, de mára kb 10-15 ezer darab lehet az a szám, ami ténylegesen létezik fizikálisan. Bár ez nagy számnak tűnhetne, vagyis azért nem olyan ritkának, azonban azt tudni kell, hogy ennél a számnál, jóval többen gyűjtenek 1 centes, centes érméket, ezért az összes gyűjtő teljes sorának kirakásához, sokkal többre volna szükség. Ezért vadásszák annyira.

Így nézett ki a korabeli csomagolás, a 2 db 1 centes érmével 🙂

Létezik egy másik “fajtája” is, ez pedig az úgynevezett ” Poor Man’s Doubled Die “, vagyis a ” Szegény ember Doubled Die “, ami szintén 1955-ben készült, jóval kisebb, és sima verési hibával. Azonban sok gyűjtő, a hasonló évjárat miatt, szereti ezzel kiegészíteni a gyűjteményét. Íme egy videó, hogy mi is ez az apró hiba, mi a különbség a híresebb ” Doubled Die ” centhez képest.

Ez az érme, keresett ” célpont “, főleg az amerikai gyűjtök körében. Olyan ” híres “, hogy egy filmben is ” szerepet kapott “, az UHF 1989-ben készült amerikai vígjáték / filmdráma- ban tűnik fel. Iletve az érmét, a 2010-es Stephen King A Good Marriage című novella is említi.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések