Elsüllyedt náci flotta, római kori maradványok, számtalan éhségkő tűnt fel Európa folyóiban, a súlyos szárazság miatt!

Hirdetés

Elsüllyedt náci flotta, római kori maradványok, számtalan éhségkő tűnt fel Európa folyóiban, a súlyos szárazság miatt!
 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

IX. Gergely pápa a macskákat az ördögimádathoz társította. Ezután egész Európában tömegesen irtották ezeket az állatokat. A macskák hiánya aztán magával vonta a patkányok tömeges elszaporodását, amelyek nagyban hozzájárultak a pestis elterjedéséhez. A 14. századi nagy pestisjárványban a becslések szerint Európa lakosságának 30-60% meghalt, kb. 75-200 millió ember.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 3 perc

Európa-szerte zuhan a vízszint a nagyobb folyókban, mivel a régiót történelmi aszály sújtja. A helyiek beszámolói szerint  a száraz folyómedrekben évszázados figyelmeztető üzenetek jelentek meg. Ezeket az üzeneteket figyelmeztetésnek szánták, és van olyan is, amely már több száz éves. “Éhségkőknek” nevezik őket, mivel a szárazság következményeire figyelmeztetnek. A szárazság rossz termést, a rossz termés kevesebb ételt, a kevesebb étel, magasabb árakat, és éhínséget jelenthet. 

Ilyen például az 1616-ból származó,  “Wenn du mich seehst, dann weine ”, üzenet, amelynek jelentés: „ Ha látsz, sírj. ” A felirat az Elba folyóban tűnt fel.

1959-ből és 2003-ból éhségkövek jelentek meg a Rajnában, Leverkusen közelében is. A kövek a Wupper torkolatának közelében vannak. A keresztdíszekkel ellátott felirat az 1959-es évre utal, és »néhány évente« látható. A mellette álló kő a 2003-as évnek állít emléket.

Remagen -Krippnél is éhségkő emelkedik ki a Rajna vizéből – mire észre vették a kő már “körülbelül egy hónapja” látható volt. De a folyó még szárazabb volt 2018-ban, amikor a partról gyalogosan lehetett elérni a sziklát.

Ugyancsak a Worms melletti Rheindürkheimben, a Rajna alacsony vízállása éhségköveket tárt fel  Az egyiken az “Ano 1857” felirat olvasható, alatta az “Éhség éve 1947” és a többi év, amikor a kő feltételezhetően látható volt: 1959, 1963, egy másik kövön pedig “Anno 2003”. A feliraton található évet csak akkor kell kiegészíteni, ha a vízállás minden eddiginél alacsonyabbra esik. Ez jelenleg még nem így van, de akár meg is történhet.

Éhségkő jelent meg a szászországi Vogtland régióban található Werda-völgyben is. Ez utoljára 2018-ban volt így. A gát 1904 és 1909 között épült, így a kő ( éhségkő minőségében ) nem sokkal idősebb. Nyilván nincs is rajta felirat.

Illetve egy másik éhségkő is látható jelenleg az Elbában, amely csak 2015 óta van ott: a Bleckeder Hafennél, a kompkikötő közelében, az 550-es folyókilométernél. Ez áll rajta: »Ha ez a kő elsüllyed, az élet újra színesebbé válik.

De nem csak az éhségkövek tűntek fel, hanem sok egyéb eddig víz alatt lévő történelmi érdekesség. Ezekről általában már vannak feljegyzések, nem számítanak újdonságnak, ugyanakkor jelentőségük most abban rejlik, hogy egyszerre, hosszabb folyó szakaszokon is előbukkan valami. Ilyen például a III. századból származó, Aquis Querquennis római castrum maradványai Galíciában ( Spanyolország ), amelyet általában a Lima folyó és a Concha-tározó vize borít.

Olaszországot is rendkívüli módon sújtja az aszály. A kiszáradt Pó folyóban például, egy 450 kg-os, II. világháborús bombát találtak.

A XIV. századi Mesta-híd Villarta de los Montes-ban ( Extremadura, Spanyolország ), a mudéjar-gótikus mélyépítés szép példája. 1956 óta a Cijara-tározó vize borítja, de a szárazság miatt újra napvilágra került.

Ami az egyik legdrámaibb azonban, a II. világháborús több mint 20 német hadihajóból álló náci flotta, amely a Dunából került a felszínre. A náci Németország fekete-tengeri flottája 1944-ben több száz hajóval rendelkezett a Duna mentén, de az előrenyomuló szovjet erők elől menekülve számtalan hajó elsüllyedt.

A hajók nagy valószínűséggel robbanószert szállítottak, ezért nagy veszélyt jelentenek most a folyó ezen szakaszán ( kelet-szerbiai Prahovo melletti Duna-szakasz ), azon felül is, hogy eltorlaszolják a haladási utakat.

Olaszország, Spanyolország, Németország, Magyarország, Románia, Ukrajna és Franciaország egyaránt szárazsággal küzd. A körülmények várhatóan nem javulnak egyhamar, az Európai Szárazság Megfigyelőközpont kifejtette, hogy becsléseik szerint Európa nagy részén tovább romlik majd a helyzet.

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Mágnesteszt: Hogyan ellenőrizzük az ezüst- és aranyérmék valódiságát?

Egy nagyon hasznos videót mutatunk be a cikkben. Ha most kezded gyűjteni az érméket, vagy ha már régebb óta foglalkozol >>>

Szegedi Tudományegyetem emlékérme

A Szegedi Tudományegyetem alapításának centenáriuma alkalmából az Magyar Nemzeti Bank 10000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét >>>

Fantasztikus ritkaságra bukkantak egy texasi bankban!

Craig Wildes gyűjtő, aki elsősorban hibás érmék felkutatásával foglalkozik, fantasztikus "leletre" bukkant. 25 éve keresi, kutatja egy barátjával, ( akik >>>

II. világháborús nemzeti hősök helyett, egy majomevő sas lesz látható a Fülöp-szigeteki 1000 pesós bankjegyen!

A Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP) december 11-én, mutatta be az új 1000 pesós bankjegy új dizájnját, amely majd 2022 >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?