Hirdetés


18. századi spanyol hajóroncson fedeztek fel, 17 milliárd dollár értékű érmét és drágakövet


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A fantasztikus bejelentésre idén került sor, még júniusban, szóval kicsit elkésve mutatjuk be, de jelentősége miatt mindenféleképpen érdemes róla beszélni. Nos tehát június 6.-án, a kolumbiai hadsereg képeket hozott nyilvánosságra a világ egyik legértékesebb hajóroncsáról, amelynek közel három évszázada ismeretlen volt a helyszíne.

A spanyol San Jose galleon hatalmas rakomány kincsekkel volt megrakva, amikor 1708-ban, a spanyol örökösödési háború során a brit haditengerészet hajói elsüllyesztették. A San Jose rendszeres utakat tett Peruból Spanyolországba, nemesfémeket és drágaköveket szállítva. A 64 ágyús galleon körülbelül 600 emberrel a fedélzetén a feltételezések szerint legalább 200 tonna kincset szállított, köztük aranyérméket, ezüstérméket és smaragdokat, mai áron, körülbelül 17 milliárd dollár értékben.

galleon a 16–17. század óceánokat járó teher- és hadihajója volt. Kielégítő merülés, teherbíró képesség és kitűnő navigációs tulajdonságok jellemezték. A portugál karakkból, illetve a genovai kokából keletkezett, s ezért evezői sem voltak. Spanyol eredetű elnevezése valószínűleg az arab nyelvből származik: az arab halion „nagy hajó”-t jelent (nagyobb hajót, mint a karakk, attól jellegzetesen hajlított, kisméretű orrával is különbözött). A hajóorrot faragott szoboralak, az ún. gallion díszítette. Az orrárbócra kis keresztvitorla vagy háromszögű orrvitorla került. A hajó kezdetben négy, később pedig három árbócot hordozott, az árbócokat keresztvitorlával látták el, csak az utolsó tatárbóc volt latin vitorlázatú. A galleon az első hajótípus, melyen a kezdetektől fogva megtalálható a kasvitorla. A hadicélokra alkalmazott galleonok korlátozott kereskedelmi képességgel is rendelkeztek. Fő feladatuk kezdetekben a kereskedelmi hajók védelme volt a kalózoktól.- wikipedia.org

Aranyérmék, a San Jose -i hajóroncsban


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Buzz Aldrin volt az első ember, aki bepisilt a Holdon. Amikor 1969-ben Edwin „Buzz”, a Holdon járt ( második űrhajós, aki a Holdra lépett ), szkafanderének vizeletgyűjtő hüvelye eltört, így nem maradt más választása, mint a nadrágjába pisilni.

A gyakran “a hajóroncsok szent gráljának” nevezett roncsot kolumbiai haditengerészet találta meg 2015-ben Cartagena partjainál, de pontos helyét a mai napig titokban tartották. Iván Duque kolumbiai elnök 2022 június 6-án tartott sajtótájékoztatóján korábban nem látott felvételeket és képeket hozott nyilvánosságra a roncsról. A képek sok újonnan felfedezett kincset tártak fel, köztük kínai kerámiákat, aranyérméket, kardokat és ágyúkat. “Az ötlet az, hogy felszínre hozzunk néhány kincset, majd azokat értékesítve, fenntartható finanszírozási mechanizmusokkal rendelkezzünk a jövőbeli kutatásokhoz” – mondta Duque a sajtótájékoztatón. “Ily módon megvédjük a kincset, a San Jose – gálya örökségét.”

A hatóságok közölték, hogy a videót és a képeket egy távvezérelhető, csúcstechnológiás berendezéssel készítették, amely körülbelül 3280 méteres magasságban ereszkedett le, hogy feltárja a roncsok zugait és réseit.

A kolumbiai haditengerészet tengerészeti főigazgatója, José Joaquín Amézquita admirális szerint az ágyúkon lévő feliratok azt mutatják, hogy 1655-ben gyártották őket a spanyolországi Sevillában és Cádizban. Duque azt is elmondta, hogy a roncs megfigyelése két további hajóroncs felfedezéséhez vezetett a közelben, egy gyarmati hajót és egy szkúnert találtak, amelyről úgy gondolják, hogy az 1800-as évekből származik.

San Jose -i roncs a felfedezése óta folyamatos jogi csata tárgya, amint arról a The Economist is beszámolt . Kolumbia a magáénak vallotta a roncsot és annak tartalmát, Juan Manuel Santos volt elnök pedig még 2013-ban írta alá a víz alá süllyesztett kulturális örökségről szóló törvényt, amely szerint a kolumbiai vizeken előkerült műtárgyak az állam tulajdonát képezik.

Ugyanakkor Spanyolország is tett egy követelést, megjegyezve, hogy a hajó az övék, és az UNESCO víz alatti kulturális örökségről szóló egyezményére hivatkozva. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a hajón található értékek közül sok valószínűleg dél-amerikai országokból rabolták ki, és néhányan jogot is tarthatnak a kincs egy részére.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések