Hirdetés


A csapda teljesen bezárult! Nehéz időszak vár mindenkire!! Nem lesz “Na gyerünk a tálba!”


A bejegyzés becsült olvasási ideje 4 perc

Régen “jelentkeztem” gazdasági, arany, ezüst árfolyam elemzéssel. A legutóbb, akkor írtam, amikor még “friss” volt az ukrán konfliktus, Akkor még szinte senki sem merte háborúnak nevezni, annyira “tartott” Putyintól… De azt gondolom, ma már nem gondolhatják komolyan az oroszok sem, hogy “különleges katonai műveleteknek”, vagy minek hívjuk azt, hogy Ukrajna, hadban áll Oroszországgal. Vagyis 2022-ben, háború zajlik a szomszédunkban.

A hadi helyzetről nem írnék semmit, aki akarja, azt folyamatosan tudja követni a hírekben. Talán csak annyit, hogy mondhat akármit az orosz hadvezetés, nem tudták eddig legyőzni az ukrán hadsereget, sőt, ők is jelentős veszteséget szenvedtek. Reméljük, hogy ez nem frusztrálja majd őket annyira, hogy atomfegyvereket vessenek be, bár már lassan ezt is kinézem Putyinból. Ha ez megtörténne, akkor az eddigi cikkeimet, az alábbiakat, és az esetleg még elkövetkezőket is tekintsétek semmisnek… Abban az esetben okafogyottá válik minden okoskodás, Mad Max-kor köszönt majd ránk. Ha nem tudod miről beszélek, mert “már” ehhez is fiatal vagy, akkor keress rá a neten.

Aki esetleg olvasta a cikkeimet, tudja, hogy milyen portfóliót tartok:  Nem adom el az aranyamat, ezüstömet, tartom, és veszek még. Tartom a short pozíciómat a tőzsdéken ( Dow Jones, NASDAQ, S&P500, DAX, LSE  ), nem vásárolok kriptopénzt. Én egy buta, konzervatív nézeteket valló, tudatlan, régimódi ember vagyok. 

Nos ez a háború kitörése óta, kisebb-nagyobb megingásokkal, tökéletesen működött. Bár ehhez eddig nem kellet túl nagy tudás. A többé kevésbé-t azért írtam, mert voltak visszapattanások, friss pumpált pénzek, és a jólétben, gondolkodást nem igénylő tőzsdei környezetben felnövő generáció, még nem hajlandó elengedni az árfolyam emelkedést, hisz annak sosincs vége, egy részvény, nem eshet?? Még ha zombicég is? Ha nem termel semmit, akkor sem? Ezért bevetnek mindent, de ez lesz életük egyik legrosszabb döntése. El kell engedni, behúzni a nyereséget, és csendben figyelni tovább. Az infláció, és gazdasági lassulás, a háború kitörésétől függetlenül is elkezdődött volna. A Covid leállások, az elképesztő felelőtlen pénzszórás hosszú évek óta, végül ezt eredményezték volna. A háborút, csak “grátiszba” kaptuk 🙁 .

Az aranyat, és ezüstöt továbbra sem szeretik annyira a befektetők, mert túlságosan kockázatmentesek ( főleg az arany ), kevés spekulációs nagy %-os elmozdulás jellemzi az árfolyamát. Nos a biztos, kevés haszon pedig még mindig nem vonzó, sok pénz kell, gyorsan!!! Pláne most, ebben a “nehéz” helyzetben! Hisz nincs megtakarítása senkinek… Miből lenne? Eddig szörnyen olcsó volt a hitel, bőven volt munka, magas volt a reálbér, mindig megmentettek minket a kormányok, fizikai munkát szinte alig kell végezni, elég egy home office, hisz a kávé, búza, kukorica…stb. leszedi magát a földeken, a hajók maguktól mennek, és kötnek ki, a halak beleugranak a konzervekben, amik aztán oda teleportálnak a boltok polcaira, webshopokba, mi meg csak megrendeljük online, amit mosolyogva hoznak ki nekünk. Ilyen feltételek mellett hogy lehetett volna spórolni, meg aztán minek is? Ez örökké így lesz 🙂

Na de most, hogy “fellázadtak” a kávék, búzák, kukoricák…stb, a hajók megmakacsolták magukat, mint a reklámban az M&M csokigolyók, ahol nem hajlandóak beleugrani a szánkba.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

​​Az ókori rómaiak gyakran használtak állott vizeletet szájvízként. A vizelet fő összetevője az ammónia, amely erős tisztítószerként működik. A vizelet annyira keresett lett, hogy a vele kereskedő rómaiaknak adót kellett fizetniük!

Leállnak a konzervgyárak, a szemetet nem viszi el senki, a sofőrök nem hajlandók 3 napig fürdetlenül a kamionjukban aludni, a home office értelmetlenné válik, fizikai munkás kellene, de csak ha jól megfizetik, meg plusz nincs is aki értene érdemben a hiányszakmákhoz, hiányzó munkakörökhöz. De hát ne legyenek tévképzeteink, a multi nem lesz jótékony, egyik nap azt ígéri, segít minden munkavállalójának, majd másnap reggel elküld szinte mindenkit. Valamit mondanak majd, rákenik majd valamire, de azt nem fogják őszintén bevallani, hogy a profitot nem akarják elengedni, ezért kirúgásokkal, és a megmarad munkások túlhajtásával, még egy ideig jönni fog a lóvé…nekik…de aztán nekik sem…

Infláció alakulása Magyarországon

Az inflációt viccesen jó dolognak akarták eladni 1 évvel ezelőtt a FED, és más központi bankok, kormányzati okoskodók. Egyrészt azért mert az növeli technikailag a cégek bevételét, illetve csak úgyis átmeneti. Ez mind igaz, ha igaz lenne. De a képletből kifelejtették már megint az embereket, az egyszerű fogyasztót. A fent leírtak miatt, a mai átlagembernek, nincs számottevő megtakarítása, és váratlanul jött pénzügyi nehézségekkel, még nem is találkozott. Ezért ha mondjuk 1 héttel hamarabb fog elfogyni a fizetése, mint eddig, és a hitel törlesztője emelkedését nem lesz hajlandó elhinni, mert azt hiszi majd, hogy ez csak valami vicc, akkor kezdődik az igazi baj. Vissza fog esni a fogyasztás. Minden gazdaságnak a legfőbb motorja, a költekezés!!! Spirál kezdődhet, fizetés emelés, több költés, de az tovább emeli majd az árakat. Nem akarok senki megijeszteni, de csak egy működő megoldás van ebben a helyzetben, amin már jóval korábban át kellett volna esnünk…

A jegybanki alapkamat alakulása Magyarországon

Ez pedig az elszegényedés…. Muszáj lesz egy nagyobb életszínvonal esésnek bekövetkeznie, hogy a kereslet, és a felelőtlen pénzáramlás csökkenjen, és a megfelelő helyre kezdjen áramolni. Oda, ahol ténylegesen szükség van rá. Vagyis, ahol valós értékeket teremtenek, legyen az valamilyen használati tárgy, stratégiai termék, élelmiszer…stb. Nos a legijesztőbb az egészben, hogy ezt a legkönnyebb elérni… Úgy ahogy bepumpálták a pénz a gazdaságba, ki is tudják venni azt. Le kell állni a kötvényvásárlásokkal, és kamatot kell emelni. Nincs több ingyen pénz… Az ellátási láncokat nem tudják befolyásolni, a terményeket nem Jerome Powell, vagy Christine Lagarde fogja leszedni és a bányákba sem fognak lemenni dolgozni. Sokan fognak csődbe menni, és elszegényedni, de helyreáll az egyensúly.

Meddig tarthat ez? Nehéz megmondani. Ha egyáltalán bevállalják ezt az utat, akkor lehet akár 1-2 év is, de minimum 1 év! A tőzsde ez esetben ” végre ” valóban esni fog, és talán a medvepiac is beköszön.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések