Hirdetés


Fenyőfa shilling – egy igazi különlegesség ( New England, 1652 )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

2015-ben találtak, és nyitottak fel egy érdekes időkapszulát, az Egyesült Államokban, Bostonban!  A dobozt az alapító atyák egyike, Samuel Adams egykori massachusettsi kormányzó helyezte el a helyi törvényhozásnak otthont adó State House építésekor. – számolt be anno az MTI

A dobozból öt darab szorosan összehajtogatott újságot, egy George Washingtont ábrázoló medált, egy ezüst dísztáblát, két tucat – köztük egy 1652-es – pénzérmét, valamint Massachusetts állam pecsétjét emelték ki a restaurátorok a sajtó képviselői előtt a Bostoni Szépművészeti Múzeumban. Ugyan néhány pénzérme megrozsdásodott az eltelt több mint két évszázad alatt, a többi tárgy jó állapotban maradt fenn, az ezüst dísztáblán még ujjlenyomatok is láthatóak.

Az eredeti, marhabőrből készült kapszulát 1795-ben rejtették egy gránit sarokkőbe a massachusettsi törvényhozás, a State House építésének kezdetekor. Ekkoriban Samuel Adams, aki korábban fontos szerepet játszott az amerikai függetlenségi háborúban, az állam kormányzója volt.

Az elhelyezésben részt vett Paul Revere is, aki azzal tett szert komoly hírnévre, hogy időben figyelmeztette a massachusettsi gyarmati csapatokat az angol hadsereg érkezésére 1775-ben. A kapszula tartalmát 1855-ben megtisztogatva áthelyezték egy 4,5 kilogrammos sárgaréz dobozba, amelyre 2015-ben bukkantak az épület oldalában egy csőtörés elhárításakor. A restaurátorok egyelőre nem próbálták meg széthajtogatni az újságokat, amelyek címei így nem láthatók. Az egyiket azonban az egykori Boston Evening Traveller című lap – a mai Boston Herald egyik elődje – példányának gondolják, míg egy másikon a Boston kikötőjébe érkező bálnavadász hajók listája olvasható.

William Galvin, Massachusetts állam tájékoztatási minisztere úgy véli, hogy a tárgyakat egy időre ki fogják állítani a múzeumban, azonban később visszahelyezik a megtalálási helyükre, hogy a jövő generációi ismét felfedezhessék a dobozt. Lehetséges, hogy mai tárgyakat is elhelyeznek a régiek mellé a kapszulába.

A kapszula legrégebbi tárgyát, az 1652-es Fenyőfa shilling ( Pine Tree Shilling ) érmét abban az időben készítették, amikor még a gyarmatnak nem volt hivatalos felhatalmazása a brit királyi hatóságoktól saját pénznem forgalomba állítására. A fenyőfa akkoriban fontos árucikknek számított, ebből készültek a hajóárbocok.

A kép forrása: wikipedia.org


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Buzz Aldrin volt az első ember, aki bepisilt a Holdon. Amikor 1969-ben Edwin „Buzz”, a Holdon járt ( második űrhajós, aki a Holdra lépett ), szkafanderének vizeletgyűjtő hüvelye eltört, így nem maradt más választása, mint a nadrágjába pisilni.

Michael Comeau, a Massachusettsi Levéltár és Állami Múzeum igazgatója elmondta, látott már ilyen érmét 75 ezer dollárért ( mintegy 20 millió forint ) gazdát cserélni, azonban a kapszulában talált fémpénz értéke még magasabb lehet, mivel fontos történeti személyekkel hozható kapcsolatba.

A Massachusetts Bay Kolónia 1652-ben pénzverdét hozott létre. Akkoriban a pénzügyi rendszer a cserekereskedelem, és külföldi pénzverésen alpult.

Azonban idővel szükség volt egy saját pénzre, hogy érdemben tudjanak a kolóniák fejlődni, ez elengedhetetlen volt. Meg is hozták ezt a döntést, és az anyaország, Anglia engedélye nélkül, pénzverésbe is kezdtek. Így születettek meg a 3 és 6 fillérek, valamint 1 shilling címletben kiadott érmék. Ezek közül kiemelkedő az 1 schilling, az ugynevezett Fenyőfa shilling ( Pine Tree Shilling ). Mint azt fentebb írtuk, a megnevezés egyszerű logikán alapszik. Fenyőfa található az egyik oldalán, mivel akkoriban a fenyőfa fontos kerekedelmi árucikknek számított.

A későbbi kiadásokkon már szerepel fűzfa, és tölgyfa is, de a fa motivum megmaradt. Az érmék 22,5%-kal voltak kisebbek az egyenértékű sterling érméknél. A fenyőshillingek szinte mindegyikén az „1652” dátum szerepel. Ez volt a Massachusetts Bay Colony törvénykezési dátuma, amely engedélyezi a shillingek verését a John Hull és Robert Sanderson által üzemeltetett “Hull Mint” által. Az érméket John Hull és Robert Sanderson, két massachusettsi telepes verte. A pénzverdét 1682-ben az angol kormány bezárta.

Az érme paraméterei, a numista.com oldalról:

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések