Hirdetés


Visszaszámlálás: a berlini fal felemelkedése és bukása ( történelmi dokumentumfilmek )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A második világháborút követően Németország két részre oszlott: az NSZK ( Német Szövetségi Köztársaság ) – Nyugat-Németország és az NDK ( Német Demokratikus Köztársaság ) – Kelet-Németország. Az NSZK demokratikus és kapitalista ország volt, míg az NDK a Szovjetunió támogatásával egy kommunista rezsim alatt állt.

Berlini fal, Niederkirchnerstraße, Berlin 1988 ( A kép forrása: Roland Arhelger, wikipedia.org )

A Berlini Fal kialakulása: A Berlini Falat 1961. augusztus 13-án kezdték építeni. A fal a keleti és nyugati szektor között húzódott Berlin városában, így szó szerint kettészeli a várost. Az NDK vezetése azért döntött a fal építése mellett, hogy megakadályozza az embereknek a menekülést Keletről Nyugatra, ahol jobb életkörülmények és szabadság várt rájuk. A kelet-német határ ellenőrzésének szigorítása előtt sokan menekültek át a szektorközi határon keresztül, ami folyamatosan gyengítette az NDK gazdaságát és politikai stabilitását.

A fal leomlása: A hidegháború alatt a kommunista blokk gazdasági problémákkal és belső feszültségekkel küszködött. Az 1980-as évek közepén a Szovjetunió és a kelet-európai szocialista országok gazdasági válságot élték át. Emellett a kelet-német lakosság is egyre elégedetlenebb lett a politikai elnyomással és a szegénységgel. 1989 novemberében a berlini határátjárások megnyíltak, és az emberek kezdtek tömegesen átkelni Keletről Nyugatra. Az NDK kormánya végül nem tudta megakadályozni a folyamatot, és a hatóságok kénytelenek voltak engedni a nyomásnak. A tömeges tömegközlekedés és az emberi hullámok miatt a határellenőrzés összeomlott, és az emberek tömegesen lépték át a határt. Ezen események hatására az NDK vezetése 1989. november 9-én hivatalosan bejelentette, hogy az emberek szabadon átutazhatnak Keletről Nyugatra. Ez a döntés jelképezte a Berlini Fal végét. Az emberek lebontották a falat, és az ország útjára lépett a politikai és gazdasági újjáépítés felé. A Berlini Fal leomlása jelentős mérföldkő volt a hidegháború végének és az európai politikai tér átalakulásának történetében. Ezt követően Németország újraegyesült, és a NDK és az NSZK egyesülésével megalakult az újraegyesült Németország, ami jelentős mértékben hozzájárult a hidegháború utáni európai politikai rendszer átalakulásához.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az aztékok embereket is feláldoztak isteneiknek. 1487-ben 20000 embert mészároltak le, áldozatul a Tenochtitlanban található templom felszenteléséhez.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések