Hirdetés


Apollo 13: ” Okay, Houston, we’ve had a problem here.” ( történelmi hangfelvételek )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Ez az Apollo 13 levegő-föld kommunikációjának eredeti felvétele a 2-es számú oxigéntartály 1970. április 13-i felszakadása után. A kommunikáció a texasi Houstonban található űrhajóközpont 30-as épületében található Mission irányítóközpontja között ( később Lyndon B. Johnson Űrközpontnak nevezték el ) és az Apollo 13 pilótája ( körülbelül 321 860 km-re a Földtől ) között zajlik.  Érdemes megjegyezni, hogy  a “…Houston, volt egy problémánk, vagy Houston, itt volt egy probléma...” szavakat gyakran rosszul idézik, mint “Houston, van egy problémánk“. Ezt a fájlt a NASA készítette, ezért az Egyesült Államokban közkincsnek számít. A NASA szerzői jogi irányelve alapján a NASA anyagai nem állnak szerzői jogi védelem alatt, kivéve, ha az külön jelezve van.

A végleges legénység Swigerttel. Az Apollo-program egyetlen hivatalos legénységi fotója, amelyen nem szkafanderben jelennek meg az űrhajósok – egy ilyen beöltözött fotóra már nem volt idő. Balról jobbra: Parancsnok, James A. Lovell Jr., a parancsnoki modul pilótája, John L. Swigert Jr. és a Holdmodul pilótája, Fred W. Haise Jr. A parancsnoki modul pilóta Thomas “Ken” Mattingly Jr. lett volna. Azonban a start előtt  kanyarófertőzést kapott Charlie Duke, tartalék Holdmodul pilóta ( a pilóták együtt készültek, ezért a fertőzés veszélyét komolyan vizsgálták ), és mivel egyedül Mattingly immunitása volt megkérdőjelezhető, az ő helyére a tartalék pilóta John L. “Jack” Swigert Jr. került. Ezt a fotót  a NASA készítette, ezért az Egyesült Államokban közkincsnek számít. A NASA szerzői jogi irányelve alapján a NASA anyagai nem állnak szerzői jogi védelem alatt, kivéve, ha az külön jelezve van.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az 1955-től 1975-ig tartó vietnámi háború az Amerikai Egyesült Államok történelmének leghosszabb fegyveres konfliktusa volt, amelyben 58318 amerikai katona esett el.

A beszélgetés szövegesen, az eredeti angol nyelven, majd magyarul

Swigert (CMP): Okay, Houston, we’ve had a problem here.
CAPCOM Jack Lousma (CC): This is Houston. Say again, please.
Lovell (CDR): Uh, Houston, we’ve had a problem.
Lovell (CDR): We’ve had a MAIN B BUS undervolt.
CAPCOM Jack Lousma (CC): Roger MAIN B undervolt.
CAPCOM Jack Lousma (CC): Okay, stand by Thirteen, we’re looking at it.

Swigert (CMP): Rendben, Houston, itt volt egy probléma.
CAPCOM Jack Lousma (CC): Ez Houston. Ismételd meg, kérlek.
Lovell (CDR): Hmm, Houston, itt volt egy probléma.
Lovell (CDR): FŐ B BUS alulfeszültséget észleltünk.
CAPCOM Jack Lousma (CC): Értettem, FŐ B alulfeszültség.
CAPCOM Jack Lousma (CC): Rendben, Tizenhárom, maradjatok készenlétben, vizsgáljuk.

A beszélgetés eredeti felvétele 

Ha pedig szeretnél az eseményről részletesen olvasni,  ide érdemes ellátogatni.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések