Hirdetés


Miért volt szükség gyarmati pénzre az Egyesült-Államokban ( Újvilág, gyarmatok ) ?


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

Amikor az angol gyarmatosítók megérkeztek az Újvilágba, magukkal hozták az anyaországi valutájukat, a fontot, a shillinget és a pennyt, spanyol dollár. Az eredeti 13 gyarmat így hát  brit valutát és spanyol dollárt használt általában, azonban probléma volt azok fizikai mennyiségével. “Nem hoztak belőlük eleget”, pénzverési joga pedig nem volt a gyarmatoknak. A rohamosan növekvő gazdaság fenntartásához tehát vagy több pénzre, vagy új pénzre volt szükség. Így kezdtek pénzverésbe, vagy  papírpénz kibocsátásba a gyarmati kormányok. Ezt az anyaország tudtával, és engedélyével. De volt saját pénze is némelyik kolóniának ( A britek engedélye nélkül ), erről itt írtunk már: Fenyőfa shilling – egy igazi különlegesség ( New England, 1652 ) A különféle valuták kezelésének kísérleteként a brit parlament több valutatörvényt fogadott el, amelyek szabályozták a gyarmati papírpénzt.  Az árfolyamok ingadozása mellett a papírpénzhez hozzáadták a „törvényes pénz” (LM betűkkel jelölve), a „kiáltványi pénz” és a „jelenlegi pénz” kifejezéseket, jelezve, hogy az megfelel a törvényi előírásoknak.

Hirdetés


A kép forrása: wikipedia.org  Ennek a képnek a használata a Smithsonian Intézet Nemzeti Numizmatikai Gyűjteményének köszönhető .

1788-ban az Egyesült Államok alkotmánya megtagadta az egyes államok pénzérmék és pénznyomtatási jogát, 1792-ben pedig az érmetörvény elfogadásával indult az amerikai nemzeti valuta korszaka, és indult hódító útjára a dollár. Erről, és egyéb további hasznos információt, Dr. Drábik János, írásaiban találhatsz, nagyon részletes, tartalmas leírások. Pld: Kié a hatalom Amerikában?  vagy Dr. Drábik János válogatott írásai

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések