Hirdetés


Újra megjelenik II. Erzsébet portréja, 2023-as bankjegyeken!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 4 perc

Még februárban ( február 13. ) bocsátotta forgalomba legújabb 50 dolláros emlékbankjegyét a Kajmán-szigeteki Monetáris Hatóság (“CIMA”), megalakulásának 25. évfordulója alkalmából. A Kajmán-szigeteki valutatanács volt a Kajmán-szigeteki dollár bankjegyek eredeti forgalmazója. 1997-ben ( január 1.-én ) azonban megalakult a Kajmán-szigeteki monetáris hatóság. Azóta az összes Kajmán-szigeteki bankjegyen CIMA szöveg található. 

Kajmán-szigetek 🙂 Mindenféleképpen fontosnak tartom, hogy pár mondatban írjak a szigetről, ha érteni akarjuk, hogy bankjegyeinek általános, és szinte állandó elemei a halak, teknősök, korallzátony, tenger, és “A királynő” meg ilyenek 🙂 A szigetek,  a Karib-tengeren találhatók Kuba és Jamaica között. Maga a sziget, tulajdonképpen egy tenger alatti hegység, aminek legmagasabb tenger szint feletti pontja is csak 43 méter. Őslakossága nem volt, az ott lakók mind a betelepült  telepesek a leszármazottjai, akik közül a fehér betelepedők Skóciából,  Angliából, Kanadából és az Egyesült Államokból, a fekete lakosság pedig jórészt Jamaicából érkezett.

1670-ben a Kajmán-szigetek a Spanyolországtól való elszakadás után brit fennhatóság alá került. Az első telepesek csak 1700-ban kezdtek érkezni Skóciából. A brit fennhatóság alatt a Kajmán-szigetek a halászok, felfedezők vagy a törvénye kívüliek ( kalózok ) menedékhelyeként vált ismertté, akik hadműveleti bázisként, vagy teknősvadászatra használták. Ekkoriban született számos legenda, az ott élő sellőkről. A szigetek azért is népszerűek voltak a kalózok körében, mert rengeteg élelem és víz volt bennük, ami fontos volt, ha hónapokig hajózik valaki a tengeren.

A II. világháború után, mikor 1952-ben megnyitották az Owen Roberts Nemzetközi Repülőtéret ( ORIA ) a szigetek könnyebben, és gyorsabban elérhetővé váltak. Ekkor indult be igazán a turizmus, ami azóta is a szigetek egyik legjelentősebb iparága.  1962-ig Jamaica gyarmat része volt, amikor is Jamaica független lett a Nemzetközösségen belül. A Kajmán-szigetek pedig ezzel párhuzamosan önálló brit tengerentúli területté ( például Bermuda, Virgin-szigetek, Falkland-szigetek és Gibraltár, csak hogy néhányat említsek ) vált. A külügyek, a honvédelem, s gazdasági ügyek egy része a brit királynő ( de facto a brit kormány ) által kinevezett kormányzó hatáskörébe tartozott. A többi ügyet a hely lakosok által választott parlament, s választásokon nyertes párt által delegált főminiszter intézi.

Érkeznek a turisták a Kajmán-szigetekre,  óceánjáró luxus hajókkal

Itt pedig az Owen Roberts Nemzetközi Repülőtéret ( ORIA ) láthatjátok

A szigetcsoport a nevét egy őshonos gyíkfajtának köszönheti, melyet kezdetben egy krokodilfajtával azonosítottak. A szigetcsoport összesen 3 szigetből áll: Nagy-Kajmán, Kis-Kajmán és Cayman Brac. A lakosok többség ( 90 % ) a Nagy-Kajmán szigeteki részen él. 2004-ben ( is ) számtalan hurrikán, és szökőár pusztított a világban ( a szintén ebben az évben pusztító, Indiai-óceáni szökőárról készítettek egy ismert filmet, a Lehetetlen ( 2012 ) )  és egy hurrikán szeptember 11-12-én le is csapott a Kajmán-szigetekre is. A pusztítás hatalmas volt, becslések szerint tulajdonképpen minden lakás, és épület megsérült kisebb-nagyobb mértékben, az áramellátás, a víz és a kommunikáció hónapokra megszakadt egyes területeken. 86 éve nem volt ekkora pusztítás a szigeteken. A Kajmán-szigetek azonban egy nagy újjáépítési folyamatba kezdett, és mindössze 2 éve alatt újjáépítettek mindent ami a viharban odaveszett. Mindehhez gondolom volt elég pénzük, mivel szerintem lehet beugrik nektek is a szigetekről, hogy mivel a terület soha nem vetett ki jövedelemadót, tőkenyereségadót, vagy  vagyonadót, így népszerű adóparadicsommá vált, amely jelentős bevételekhez juttatja a mai napig.

Az alábbi videóban pedig virtuálisan bejárhatjuk a főváros, George Town utcáit, karácsonykor 🙂


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az ókori Egyiptomban a szolgákat mézzel kenték be, hogy inkább ők vonzzák a legyeket, s a fáraót ne zaklassák a bogarak. A szolgák sora amúgy sem volt túl fényes akkoriban, mivel gyakran, ha meghalt egy fáraó, vele együtt eltemették az összes szolgáját, háziállatát és ágyasát is.

Érdekesség: Létezik egy legenda, mégpedig az,  hogy még  III. György király volt az aki “megjutalmazta” a szigeteket azzal, hogy nem kell adót fizetniük a koronának, annak jutalmaként, hogy még 1794. február 8-án a “kajmánok”, a szigetlakók megmentettek egy 10 kereskedelmi hajóból álló konvoj legénységét, akik zátonyra futottak a szigetek környékén. Az egyik hajó a  HMS  Convert volt, amelyen a legenda szerint, a  brit király egyik fia utazott, és őt is sikerült megmenteni. Nincs azonban dokumentált bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az adó alóli felmentő rendeletet valaha is kiadták, vagy hogy a királyi család tagja volt az egyik hajó fedélzetén. Ettől függetlenül a legenda ma is él, és gyakran emlegetik az utazók és a turisták, valamint a Kajmán-szigetek lakói.

Nos tehát új bankjegyekkel ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Kajmán-szigeteki monetáris hatóság. Az 50 dolláros címlet már forgalomban van, a 25 dolláros címlet pedig hamarosan érkezik. Mindkettő címleten, még a  néhai II. Erzsébet királynő portréja látható, a fentebb már említett dizájn elemekkel együtt. Az 50 dolláros dollár előlapján és hátoldalán is rája látható. Míg a 25 dolláros dollár előlapján kagylók láthatók. A hátoldalon egy  teknős mellett hal, és egy korallzátony jelenik meg. Az elmúlt néhány évben kiadott más emlékbankjegyekhez képest a dizájn meglehetősen szolid lett egyesek szerint. Szerintetek? Ez valóban így van?

Íme például az 50 dolláros címlet:

Íme pedig a 25 dolláros címlet:

Véleményem szerint nagyon tetszetősek lettek, nem gondolnám, hogy a dizájn gyengébb lenne mint az előző bankjegyeké.

Kapcsolódó tartalom ( csak mert sziget 🙂 , és szintén csodásan szép hely )   

 

A világ legszebb bankjegyével ( 2019-es győztes ), a világ egyik legszebb szigetén lehet fizetni! Bemutatjuk az alig ismert “meseország” pénztörténetét!

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések