Hirdetés


Mikor kezd végre érdemben emelkedni az arany és ezüst árfolyama?


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

Egy kis arany, és ezüst piaci körkép következik. Aki figyeli a tőzsdéket, az aktuális árfolyamokat, azt hiszem érthetetlenül nézi, ahogy szinte minden eszköz értéke növekszik! 

A világot sújtó Covid járvány rengeteg áldozatot követelt, és számtalan gazdasági fennakadást, problémát okozott. Ezt a mindennapokban még a mai napig tapasztaljuk, és meglehet, hogy tovább fog tartani, mint azt eddig hittük. Ahol ebből semmi, de szó szerint semmi nem érződik, az a tőzsde! A kezdeti összeomlást, ami kb 1 hónapig tartott, eddig még soha nem látott bika piac követett, és tart még jelenleg is! Szinte minden eszköz ára töretlenül emelkedik! Legyen az részvény, kriptopénz, árucikk, NFT, ingatlan…stb!

Egyedül az arany, és az ezüst nem profitált ebből az “őrületből” ami jelenleg tart. Miért is van ez? Nehéz megmondani! Azt tudjuk, hogy a gyakorlatilag ingyen pénz, amit folyamatosan pumpálnak a központi bankok a rendszerbe, vagy közvetlenül az emberek zsebébe, elképesztő hozamkeresésbe kezdett! Hogy egyszerűen fogalmazzak, nem éri meg bankban tartani a pénzt, el kell költeni ahhoz, hogy hozamod legyen! Ez az irgalmatlan pénztömeg pumpálta fel a fentebb említett eszközök árát, és teszi ezt jelenleg is.

Ami most már probléma lehet, az az infláció! Kezdetben az infláció jó, főleg a multi vállalatoknak, bevételi oldalon növekedést produkálhatnak, azonban ha tartósabb az infláció ( olaj, földgáz, ipari fémek…stb ), értelemszerűen költség növekedést okoz, illetve béreket kell emelniük, amivel ördögi spirálba kerülhetnek! Keresleti infláció ( ami most van ) esetén, több pénz kerget, kevesebb terméket ( ellátási lánc problémák, termelés csökkenés, munkaerő hiány! ) Hogy mit okoz a magas, akár hiperinfláció, azt szerintem nem kell részletezni. ( pld. Magyarország: 1945. augusztus – 1946. július, Napi inflációs ráta: 207 százalék, Az árak minden 15 órában megduplázódtak,  Zimbabwe: 2007. március – 2008. november, Napi inflációs ráta: 98 százalék, Az árak minden 25 órában megduplázódtak,  Jugoszlávia/Krajinai Szerb Köztársaság: 1992. április – 1994. január, Napi inflációs ráta: 65 százalék, Az árak minden 34 órában megduplázódtak )

A befektetők, magukat befektetőnek tartó, pénzügyileg képzetlen átlegemberek, főleg az USA-ban, abban a hitben fektetnek be, hogy 0 az esélye egy összeomlásnak, hisz a FED, és más központi bankok, ugyis megmentik majd őket, és a tőzsdét! Jelenleg ezt teljesen jól gondolják, ( egyenlőre minden őket igazolja )! Elég egy kis korrekció, és a FED vagy verbálisan, vagy közvetlenül, be is avatkozik azonnal! Ebben a befektetői környezetben az arany, és az ezüst ( bár itt azért van felhasználási kereslet is ) nem vonzó! A két nemesfém értékállósága történelmileg is legendás, infláció elleni védelem legfontosabb eszközei, de nem termelnek hasznot! Gondold el. Ha pld januárban bármilyen!!! kriptopénzt vettél volna ( vagy vettél ) 30-40 vagy akár 100-500% os hozamod lenne, mig az aranyon szinte semmi… 🙁

Nos oké…eddig ez így volt helyes! De azt azért tudni kell, hogy jelenleg is az arany a világ legértékesebb eszközosztálya!!! Ha a pénznek friss helyet kell találnia, ide tud áramlani a legtöbb pénz, ez a legnagyobb eszközpiac. A bika piacok idővel elfáradnak, az infláció véleményem szerint nem fog túlságosan lassulni, a QE ( mennyiségi lazítás ) programok kifutnak, muszáj! lesz a fékre lépnie a központi bankoknak, el kell venniük újra a pénzt az emberektől, 2008-óta korlátlanul adnak, a kamatokat lenyomták, de ez meg fog fordulni, különben mindenki kockázatos eszközbe rakja a pénzét, és ez egyfajta Ponzi rendszerré ( máris abban vagyunk ) fejlődik, és dolgozni meg senki nem akar majd, a kabzsiság lesz a legújabb trendi divat!

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A 14. századi Angliában a futball még egy szabályok nélküli, kegyetlen, játéknak nem igazán nevezhető időtöltés volt, így hamarosan be is tiltották. Ellentétben az íjászattal, amelynek gyakorlását kötelezővé tették.

A trendforduló jelei látszanak. A tőzsdei árfolyamok ugyan jelenleg is rekord magasságok közelében kereskednek ( minden kockázatot figyelmen kívül hagynak ), de az arany és ezüst árfolyama, stabilizálodni látszik, és lassú “agonizálás” után óvatos emelkedésbe kezdtek! A kötvénypiaci hozamok óvatosan emelkednek, néhány ország központi bankja ( cseh, lengyel magyar, chile…stb ) kamat emelésbe kezdtek. A Minden buborék piacokat vagy lassan leengedik tudatosan, vagy kidurranak hatalmas robbanással! Mindkét eset kedvezhet az arany és ezüst árfolyamának! Talán a hirtelen összeomlás okozna a nemesfém piacon is rövidtávú pánikot, fedezeti eladásokat hajtanának végre, ami árfolyam esést okozna, azonban nem kérdéses, hogy közép, és hosszútávon stabil árfolyamok várhatóak ebben az esetben is!

Az arany árfolyam alakulása, 2021-ben

ezüst árfolyam változása 2021-ben

Semmiképpen ne vedd a fentieket befektetési tanácsnak, ez kizárólag az én véleményem, ha befektetési döntést kívánsz hozni, javaslom, hogy  előtte konzultálj profi befektetési tanácsadóval, én nem vagyok az!!

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések