Hirdetés


A Comore-szigetek pénztörténete ( volt francia gyarmat Afrika mellett, amely majdnem arab, de mégsem )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 8 perc

Sok más európai országhoz hasonlóan, Franciaországnak is számos gyarmata volt. Közéjük tartozott a Comore-szigetek, amely egy Madagaszkártól északra található szövetségi köztársaság ( kelet-afrikai ország, önálló és szuverén állam ). A Comore-szigetek afrikai szárazföld keleti partvonalától 290 kilométer távolságban terül el, Mozambik északi részének magasságábanAz ország neve arab eredetű, jelentése: A Hold szigetei. Nézzük meg röviden ennek a mindössze 1 millió lakossal rendelkező szigetcsoportnak a rövid történelmét, és pénzügyi történetét. 

A Comore-szigetek rövid történelme

A Comore-szigeteken élt első emberek valószínűleg polinéziai és melanéziai eredetűek voltak, őket pedig malájok követték. A letelepedés kezdete nem régebbi a 6. századnál. Szuahéli telepesek érték el a szigeteket a nagy bantu vándorlás idején, körülbelül az 1000-es években. A portugál felfedezők 1505-ben érkeztek meg a szigetekre. A 16. században arab és perzsa kereskedők érkeztek, akik afrikai munkásokat hoztak az ültetvényekre. Később portugál, holland és francia kereskedők is megjelentek, bár az arab-iszlám hatás továbbra is markáns maradt egészen a 19. század közepéig. A 19. század elején a Comore-szigetek a francia és angol érdekszférába tartozott. A francia gyarmatosítás 1841-ben kezdődött Mayotte sziget francia birtokba vételével, és 1909-ben fejeződött be Anjouan szigetének szultánjának lemondásával, valamint Mohéli sziget királynőjének trónvesztésével. Hivatalosan 1912-ben váltak francia gyarmattá a szigetek. A második világháború alatt a Comore-szigetek a Vichy-Franciaország részét képezte, majd a britek megszállták a gyarmatot. 1956-ban Franciaország autonómiát adott a szigeteknek.

Comore-szigetek, ANJOUAN, bennszülöttek csoportja banánnal ( 1910-es évek ), képeslap ( A kép forrása: BENDAV POSTCARDS, ebay.com )

A Comore-szigetek korábban fontos állomása volt a Távol-Keletre és Indiába tartó hajóútnak, de a Szuezi-csatorna megnyitásával a hajóforgalom jelentősen csökkent. Kezdetben a kókuszdió volt az egyetlen exporttermék. A franciák, hollandok és gazdag arab kereskedők exportorientált ültetvényeket létesítettek, amelyek elterjedtek a termőföld egyharmadán. A többi szigeten új gazdasági ágazatok is kialakultak, mint például az ylang-ylang, vanília, kávé, kakaó és szizál termesztése. A Comore-szigetek 1975. július 6-án, Mayotte szigetet kivéve, függetlenedett Franciaországtól. 1999-től kezdve katonai uralom volt érvényben, főleg az Anjouan és Mohéli szigeteken található szeparatista törekvések elleni fellépés céljából. Az új alkotmányt 2001-ben hirdették ki, és a választásokat 2002-ben tartották. 2006-ban került sor az első békés és demokratikus hatalomátadásra a szigetek történetében, a korábbi katonai puccsok és francia kalandor, Bob Denard akciói után. Anne Etter, Mohéli ( comorei nyelven Mwali ) királyi hercegnője, a Comore-szigetek Fejlesztési Társaságának ( Association Développement des Îles Comores ) elnökeként ma is képviseli a királyi házat a Comore-szigeteken, mint Szalima Masamba szultána-királynő unokája, Mohéli ( Mwali ) utolsó uralkodójának unokája. Az ország tagja az Arab Ligának és ezzel az arab világ egyetlen olyan országa, amely teljes területével a déli féltekén terül el, bár de facto arab állanak nem nevezhető. Hivatalos nyelve még mindig a francia, azonban mivel a lakosok nagy része iszlám vallású, sokan beszélnek arabul. De beszélnek egy helyi ( saját ) nyelvet is, a comorei nyelvet ( sikomor, szuahéli rokona arab jövevényszavakkal ). A fehér lakosok aránya, az 1%-ot sem éri el.

Érdekességek: A Comore-szigetek a tiszta vízüknek és a korallzátonyaiknak köszönhetően ideális helyek a búvárkodásra és a snorklerezésre. A gazdag tengeri élővilág vonzza a víz alatti kutatókat és a turistákat egyaránt. A szigetek közül a Mohéli sziget része a világörökségnek, mivel a Mohéli Nemzeti Park a hotspotszigetek egyikének területén található, és gazdag biodiverzitással büszkélkedik. A Comore-szigetek vulkanikus eredetűek, és a főszigeteken található Comore-öv egyike a világ legaktívabb vulkáni övezeteinek. Az Ngazidja ( Grande Comore ) szigetén található Karthala vulkán a térség legmagasabb hegycsúcsa. 

A Comore-szigetek pénztörténete

A Comore-szigetek pénzneme a francia frank lett, miután a szigetek 1886-ban francia protektorátussá váltak. 1891-ben a Grande Comore ( Ngazidja ) szultánja, Said Ali bin Said Omar érméket bocsátott ki, amelyek centimekben és frankokban voltak kifejezve, és együtt forogtak a  francia valutával. 1912-ben a Comore-szigetek Madagaszkár tartományává váltak, ami szintén francia fennhatóság alatt állt. A gyarmaton Francia bankjegyek és érmék keringtek 1925-ig, kivéve egy alkalmat, amikor 1920-ban kiadtak egy kis címletű sürgősségi jegyet.

  1. július 1-jén a francia kormány egyezséget kötött a Banque de Paris et des Pays-Bas-szal a Banque de Madagascar létrehozásáról, melynek székhelye Párizsban volt, és magánmonopóliumot kapott a madagaszkári gyarmat pénznemének kibocsátására. A malagaszi frank ( francia: franc malgache ) megegyezett a francia frankkal, és a francia érmék továbbra is forgalomban maradtak, mivel Madagaszkárnak saját érmei 1943-ig nem voltak.

Amikor a Comore-szigetek 1945-ben különálló francia területté váltak, a kibocsátó bank nevét megváltoztatták Banque de Madagascar et des Comores-ra ( amely továbbra is Párizsban székel ). 1953-ban egy fiókot nyitottak a Comore-szigeteken. A bankjegyek megváltoztak a Comore-szigetek új státuszának kifejezése céljából, ám az érmék nem, és azok továbbra is csak a Madagaszkár nevét viselték. 1945. december 26-án megalapították a Madagaszkár-Comore CFA frankot, és az értékét 1,7 francia frankban rögzítették. Az új valutával továbbra is forgalomban maradtak a régi Madagaszkári érmék és bankjegyek. 1948. október 17-én a CFA frankot 2 francia frankra újratárazták.

1950-ben a Banque de Madagascar et des Comores többségi tulajdonjogát a francia kormány vette át. 1960. január 1-jén a francia frankot újra denominálták, és 100 régi frankból 1 új frank lett ( Décret n°59-1450 du 22 décembre 1959 ). Az új árfolyam alapján 1 Madagaszkár-Comore-szigetek CFA frank értéke 0,02 francia frank ( 50 Madagaszkár-Comore-szigetek CFA frank = 1 francia frank ).

  1. június 26-án Madagaszkár elnyerte függetlenségét Franciaországtól, és az Institut d’Émission Malgache-t hozták létre Antananarivóban, hogy csak Madagaszkár számára bocsásson ki valutát. Madagaszkár 1973. július 1-jén elhagyta a CFA-zónát.
  2. november 23-án a Comore-szigeteki kormány aláírta az Együttműködési Monétaire entre la République Française et la République fédérale Islamique des Comores-t, egy monetáris együttműködési megállapodást Franciaországgal. Ennek eredményeként a Comore-szigetek a frankövezet részévé vált ( de nem a CFA frankövezet részévé ). A megállapodás rögzítette a francia frank és a Comore-szigeteki frank közötti paritásos rendszer létrehozását, valamint a két valuta közötti szabad átválthatóságot. Ezt a Comore-szigeteki központi bank műveleti számlájának ( compte d’operation ) megnyitása biztosította a francia Trésor public számára, amely az összes csereügyletet kezelte. A Comore-szigetek devizatartalékának 65 százalékát euróban tartják ezen a számlán. Ez a számla hasonló a francia kincstárnál elhelyezett egynapos betétekhez: kamatozhat, és különleges körülmények között negatív egyenleget könyvelhet el. Annak elkerülése érdekében azonban, hogy ez a számla tartós folyószámlahitelt jelenítsen meg, számos megelőző intézkedést vezettek be.

A Comore-szigeteki frank stabilitásának alapja a szigorú monetáris és hitelfegyelem, amit két konkrét védintézkedés is alátámaszt: a jegybanknak 20%-os devizafedezetet kell fenntartania a látra szóló kötelezettségeihez, és a kormány nem hívhat le többet, mint a jegybanki forrásaikból az előző évi költségvetési bevételek 20%-át. A frankövezet pénzügyminiszterei kétévente találkoznak, és a megállapodás lényegében megegyezik azzal, amelyet Franciaország a CFA-zónával kötött. A két ország közötti monetáris együttműködés, ami már több mint egy évszázada fennáll, ezzel folytatódik.

1994-ig a Comore-szigeteki frank a francia frankhoz volt rögzítve 50 Comore-szigeteki frank és 1 francia frank árfolyamon. Ezt 1994. január 12-én módosították, amikor a valutát a CFA frank leértékelésével összhangban leértékelték. A Comore-szigeteki frank azonban 33+1/3%-kal leértékelődött, és az új árfolyama 75 Comore-szigeteki frank volt 1 francia frankra, míg a CFA frank új árfolyama 100 CFA frank volt 1 francia frankra. Az euró bevezetésével a jelenlegi árfolyamon az új pénznemhez kötötték. Az árfolyam most 491,96775 Comore-szigeteki frank és 1 euró között van.

Érmék

1890-ben Bambao, Ngazidja szultánja, Said Ali bronz 5 és 10 centimes ( santimat ), valamint ezüst 5 frank érméket bocsátott ki. Az érméket Párizsban verették ugyanazokkal a specifikációkkal, mint a megfelelő francia érmék. Elméletben mindhárom érme érvényét vesztette 1912-ben, de a két kisebb címlet még mindig forgalomban volt, egészen 1930-ig. A két bronz érmet gyakran használják mágiás és vallási célokra. Az összes három érme hasonló feliratokat viselt, beleértve a 1308 AH dátumot, ami megfelel a 1890/91-es időszaknak a Gergely-naptárban.

5 frank, 1891  ( A kép forrása: © Heritage Auctions, numista. com )

Az 1920-as években az érmehiány miatt a Ngazidja fő kolóniális vállalata és egy cukornövényültetvény Mayotte szigetén magánérme-jegyeket bocsátott ki. A címletek közé tartoztak a 25 és 50 centimes, valamint az 1 és 2 frank. Ezekben az érméken alumíniumot és bronzot használtak. 1964-ben bevezettek érméket kifejezetten a Comore-szigetek használatára, felváltva a korábban használt Madagaszkári érméket. Kibocsátásra kerültek alumínium 1 FC, 2 FC és 5 FC, valamint alumínium-bronz 10 FC és 20 FC érmék. 1975-ben nikkelből készült 50 frankot vezettek be, amit 1977-ben nikkel 100 FC, majd 1981-ben nikkel 25 FC követett. Az 1990 után nikkel-acél váltotta fel a nikkelt. Az Institut d’Émission des Comores 1975 és 1977 között bocsátott ki érméket, míg a Központi Bank 1981 óta adja ki az érméket. 1975-ig csak franciául jelentek meg a comore-i érméken. Azóta a komor is használatos. A comore-i érméket még mindig a Monnaie de Paris veri. Ezt a kukoricakosár bélyegző jelzi az érméken, amely a dátum bal oldalán látható, bár ezt elhagyták a 1994-es 50 FC érme esetében a comore-i kormány kérésére. Az érméket Pessac, Gironde-i létesítményükben gyártják.

Az 5 FC érmet “reali”-nak, a spanyol realra utalva; a 2 FC érmet “nusu”-nak, ami “fél” jelentésű, a 1 FC érmet pedig “robo”-nak, ami “negyed” jelentésű. Az 1 FC, 2 FC, 5 FC és 10 FC érmeket ritkán használják alacsony értékük miatt. A 25 FC és 100 FC érméken az “Augmentons la production alimentaire” ( Növeljük az élelmiszertermelést ) felirat található. Az 5 FC érme tartalmazza a “Conférence Mondiale sur les Pêches” ( Világkonferencia a halászatról, vagy másképp Halászati ​​Világkonferencia ) feliratot. Mindkét felirat az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete által támogatott programokra utal. A Comore-szigetek azon 114 ország egyike, amelyek kibocsátottak FAO érméket.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A középkorban számos embert végeztek ki boszorkányság miatt, egy antropológus szerint számuk elérhette akár a 600.000 főt is.

5 frank, 1992 ( FAO – Halászati ​​Világkonferencia )  ( A kép forrása: © http://mycoinsworld.com – ” In The World of Coins “, numista.com )

Bankjegyek

Az első comore-i papírpénzt 1920-ban bocsátották ki. Ez egy madagaszkári bélyegekből álló vészhelyzeti kiadást jelentett, amelyeket kártyára ragasztottak, hogy pénzként forgalmazhassák. Az érmék címletei 50 centimes és 1 frank voltak. A Loi ordinaire 62-873 du 31 juillet 1962, 12. cikkelye lehetővé tette a Banque de Madagascar et des Comores számára, hogy továbbra is pénzt hozzon forgalomba a Comore-szigeteken, miután Madagaszkár saját pénzt kezdett forgalmazni, azonban 1962. április 1-jétől kezdve “COMORES” felirattal látták el őket. A kibocsátott címletek 50 FC, 100 FC, 500 FC, 1,000 FC és 5,000 FC voltak. A Décret 64-1038 du 07 octobre 1964 szerint azok a bankjegyek, amelyeken nincs felirat, 1964. december 31-ig szűntek meg törvényes fizetőeszköznek lenni.

50 frank, ( 1960-1969 )  ( A kép forrása: © CGB, numista.com )

A 500 FC-os bankjegy 1981-ben készült. A fehér körben vízjel található. Az “OVERSTAMPED” feliratú bankjegyek 1976-ig forogtak, amikor az Institut d’Émission des Comores bevezette a 500 FC, 1,000 FC és 5,000 FC bankjegyeket, a 50 FC és 100 FC címletű bankjegyeket pedig érmék váltották fel. A Központi Bank átvette a papírpénz gyártását 1984-ben. A 2,500 FC és a 10,000 FC bankjegyeket 1997-ben vezették be, ezt követte a 2,000 FC 2005-ben. A 2,500 FC-os bankjegyet 2007. január 31-én vonultatták ki a forgalomból. A comore-i bankjegyeket a Banque de France nyomtatja Vic-le-Comte-i papírgyárában és chamalières-i nyomdaüzemében, mindkettő Puy-de-Dôme régióban, Auvergne-ben található. A 2005 és 2006-os évszámú 500 FC, 1,000 FC, 2,000 FC, 5,000 FC és 10,000 FC bankjegyek tartalmazzák az EURion konstellációt, valamint más fejlett biztonsági funkciókat, hogy nehezebben hamisíthatók legyenek.

Érdekesség: A Comore-szigetek hivatalos pénzneme, a frank ( franciául: franc comorien, arabul: فرنك قمري, szimbólum: FC, ISO 4217 kód: KMF ). Bár névlegesen 100 centimes-re van osztva, ilyen címletet soha nem bocsátották ki.

Comore-i Központi Bank

A Comore-szigeteki Központi Bank ( Banque Centrale des Comores / البنك المركزي القمري Al-Bank al-Markazi al-Qomori, BCC ) alapszabálya előírja, hogy a bank igazgatótanácsa nyolc tagból áll, akiket a Francia Központi Bank ( Banque de France ) és a francia kormány delegál. A Központi Bank igazgatóhelyettesi posztját a Banque de France tisztviselője tölti be, aki a monetáris politikáért felelős. 1999. november 19. óta a Központi Bank hivatalos kamatlába az Euro Overnight Index Average ( EONIA ) értékéhez van kötve, aminek eredményeképpen stabilizálódnak az euróhoz viszonyított kamatkülönbözetekkel. A BCC kötelező tartalékolási rendszert alkalmaz, amely a betétek 30%-át érinti, és banki monitoring rendszert is működtet. A Központi Bank székhelye Moroniban található, jelenlegi ( 2024 ) bankelnöke Mer Said Ahmed Said Ali.

Európai Monetáris Unió

1998-ban az Európai Unió Tanácsa az Európai Monetáris Unióra való tekintettel foglalkozott a Franciaország, a CFA-zóna és a Comore-szigetek közötti monetáris megállapodásokkal. A Tanács úgy találta, hogy a megállapodások valószínűleg nem gyakorolnak jelentős hatást az euróövezet monetáris és árfolyampolitikájára. Ezenkívül megállapította, hogy a megállapodások jelenlegi formájukban és végrehajtási állapotukban nem akadályozzák a gazdasági és monetáris unió zavartalan működését.

A Tanács kiemelte, hogy a megállapodásokban semmi sem értelmezhető úgy, hogy az Európai Központi Bank ( EKB ) vagy bármely nemzeti központi bank kötelezettséget vállalna a CFA és a Comore-szigeteki frank konvertibilitásának támogatására. Továbbá hangsúlyozta, hogy a meglévő megállapodások módosításai nem vezetnek semmilyen kötelezettséghez az EKB vagy bármely nemzeti központi bank részéről.

A határozatban szerepel, hogy a Francia Pénzügyminisztérium garantálja a szabad konvertibilitást rögzített paritáson az euró és a CFA, valamint a Comore-i frank között. Emellett az illetékes francia hatóságok kötelezettséget vállaltak arra, hogy folyamatosan tájékoztatják az Európai Bizottságot, az Európai Központi Bankot és a Gazdasági és Pénzügyi Bizottságot a megállapodások végrehajtásáról, valamint az euró, a CFA és a Comore-i frank közötti paritás változásairól. A határozat hangsúlyozza, hogy a megállapodások jellegének vagy hatályának bármilyen megváltoztatásához a Tanács jóváhagyása szükséges, amelyhez a Bizottság ajánlása és az EKB-konzultáció alapján kell eljárni.

Felhasznált források:

wikipedia.org, Comore-szigetek

wikipedia.org, Comorian franc

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések