Hirdetés


Legfrissebb bejegyzések


Ukrán érme lett 2021 “érmebajnoka”!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 4 perc

Nemrég írtunk a világ “legszebb” bankjegyéről, vagyis a 2019-es győztesről, ( A világ legszebb bankjegyével ( 2019-es győztes ), a világ egyik legszebb szigetén lehet fizetni! Bemutatjuk az alig ismert “meseország” pénztörténetét! ), most pedig nézzük meg a legutóbbi COTY ( Coin of the Year ) győzteseket, vagyis a legszebb, legművészibb, történelmileg legjelentősebb….stb ( itt jóval több kategóriában hirdetnek győztest ) kategóriában induló érméket.

A World Coin News által bemutatott és a The Journal of East Asian Numismatics által támogatott program minden évben akkor kezdődik, amikor a COTY jelölő bizottsága összeül a 100 jelölt kiválasztására. A világ minden tájáról érkezett több mint 100 szakértőből álló bírói testület határozza meg a győztest mind a 10 kategóriában, amelyek közül az év végső győztes érméjét választják.

„A 2021-ben gyártott durván 2300 érme összes előzetes kiszűrése után a COTY jelölő bizottsága 40 ország közel 400 érméjét vizsgálta meg négy óra alatt” – mondta Tom Michael, a NumisMaster COTY koordinátora, vezető szerkesztője és piaci elemzője. „Végül több mint 30 érmét választottak ki a döntősök közül. Nagyon tetszik ez a széles kör! Ez azt mutatja, hogy egyre több érmegyártó és kibocsátó ország készít kiváló minőségű kézi alkotásokat, folyamatosan bővülő alapon.”

A COTY szavazás 2023 év elején volt, ekkor döntöttek a 2021-es díjazottakról. Íme a kategóriák, és a győztesek ( 2021-es kiadású érmék )

Történelmileg legjelentősebb

Érmék, amik történelmi eseménynek, történelmileg jelentős személy születésének, halálának állítanak emléket.

Az Egyesült Királyság

50 penny, ezüst

Centenárium – Az inzulin felfedezése

A legjobb kortárs rendezvény

Hatalmas fejlődésen, és változásokon megy át a világ, a háborúktól a politikai fejleményekig és a videojátékoktól a mikrochipeken át az űrkutatásig. E kategória jelöltjei, ezeket jelenítették meg.

Ukrajna

10 hrivnya, ezüst

25. évforduló – Ukrán alkotmány

A legjobb bimetál érme

A bimetál kategória egyike annak a három kategóriának, amelyben idén 10 különböző ország érméi indultak.

Ausztria

25 euró, ezüst – nióbium

Intelligens mobilitás

A legjobb aranyérme

A COTY-szavazáson mindig nagyon versenyképes kategória, a Legjobb aranyérme válogatás idén még a jelölési folyamat során is fokozott vitát és erősebb véleményeket eredményezett.

Az Egyesült Államok

100 dollár, arany

Amerikai szabadság

A legjobb ezüst érme

Idén a Legjobb ezüstérme kategória a személyes perspektíva melegágyává vált, a rendkívül eltérő, de hihetetlenül dinamikus kivitelű érméket, nagy figyelem övezte.

Kína

20 jüan, ezüst

Auspicious Culture – Hattyúk

Hirdetés


Legjobb korona

A hagyományos korona átalakult, ahogy haladunk a 21. századba, és megköveteli a COTY jelölőbizottságától, hogy keresse a megszokott megközelítéseket a dizájn egyensúlyában és a modern korona méretű emlékművek elemeiben.

Kanada

20 dollár, ezüst, arany és fekete ródium bevonat

A szürke farkas – fekete és arany

A legjobb forgalomban lévő érme

A jelölőbizottság idén sokféle forgalmi érmét vizsgált meg, 10 ország képviseltette magát Északtól Dél-Európáig és Észak-Dél-Amerikáig. Nagyon sokszínű csoportról van szó, de mindegyikben van egy közös nevező: mindegyik sportesemény a hazája személyes szempontjából fontos megemlékezés.

Kanada

10 cent, nikkelezett acél

100. évforduló – Bluenose

A legművészibb érme

A Legművészibb kategóriában a jelölőbizottság minden bizonnyal jó érzékkel jelölte a 2021-es gyártás legszélesebb kínálatában található legszebb érméket. Izgalmas kategória volt.

Ukrajna

5 hrivnya, nem nemesfém

30. évforduló – Ukrajna függetlensége

A leginnovatívabb érme

Az idei év Leginnovatívabb díjáért versengő 10 érme számos témát érintett. A formák, fémek, minták és technikák egyaránt képviseltetik magukat, többnyire emlékművek formájában; azonban egy érme a kategória egyetlen forgalomban lévő érmeként különbözik a többitől.

A leginspirálóbb érme

Idén számos formában megérkezett az ihlet a jelöléshez, beleértve a hősiesség, a jótékonyság, az odaadás, a politikai aktivizmus, a türelem, az odaadás, a nacionalizmus, a szépség, az erőszakmentes ellenállás, a csodák és a robotok. Ez a kategória tele volt méltó jelöltekkel!

Tokelau

20 új-zélandi dollár, ezüst

A következő evolúció

Nos végül pedig a szavazásra jogosultak, egy összesített COTY “bajnokot” is választanak. Idén a győztes szokatlanul nagy fölénnyel nyert, ez ritka volt eddig, a végső győztesek esetében. 2021 “legművészibb”, és egyben, az év érméje pedig az ukrán 5 hrivnya lett:

A 2021-es keltezésű, 5 hrivnyás Ukrajna érme Ukrajna függetlenségének 30. évfordulója tiszteletére a 2023-as év érme bajnoka.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?