Hirdetés


Ukrán érme lett 2021 “érmebajnoka”!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 4 perc

Nemrég írtunk a világ “legszebb” bankjegyéről, vagyis a 2019-es győztesről, ( A világ legszebb bankjegyével ( 2019-es győztes ), a világ egyik legszebb szigetén lehet fizetni! Bemutatjuk az alig ismert “meseország” pénztörténetét! ), most pedig nézzük meg a legutóbbi COTY ( Coin of the Year ) győzteseket, vagyis a legszebb, legművészibb, történelmileg legjelentősebb….stb ( itt jóval több kategóriában hirdetnek győztest ) kategóriában induló érméket.

A World Coin News által bemutatott és a The Journal of East Asian Numismatics által támogatott program minden évben akkor kezdődik, amikor a COTY jelölő bizottsága összeül a 100 jelölt kiválasztására. A világ minden tájáról érkezett több mint 100 szakértőből álló bírói testület határozza meg a győztest mind a 10 kategóriában, amelyek közül az év végső győztes érméjét választják.

„A 2021-ben gyártott durván 2300 érme összes előzetes kiszűrése után a COTY jelölő bizottsága 40 ország közel 400 érméjét vizsgálta meg négy óra alatt” – mondta Tom Michael, a NumisMaster COTY koordinátora, vezető szerkesztője és piaci elemzője. „Végül több mint 30 érmét választottak ki a döntősök közül. Nagyon tetszik ez a széles kör! Ez azt mutatja, hogy egyre több érmegyártó és kibocsátó ország készít kiváló minőségű kézi alkotásokat, folyamatosan bővülő alapon.”

A COTY szavazás 2023 év elején volt, ekkor döntöttek a 2021-es díjazottakról. Íme a kategóriák, és a győztesek ( 2021-es kiadású érmék )

Történelmileg legjelentősebb

Érmék, amik történelmi eseménynek, történelmileg jelentős személy születésének, halálának állítanak emléket.

Az Egyesült Királyság

50 penny, ezüst

Centenárium – Az inzulin felfedezése

A legjobb kortárs rendezvény

Hatalmas fejlődésen, és változásokon megy át a világ, a háborúktól a politikai fejleményekig és a videojátékoktól a mikrochipeken át az űrkutatásig. E kategória jelöltjei, ezeket jelenítették meg.

Ukrajna

10 hrivnya, ezüst

25. évforduló – Ukrán alkotmány

A legjobb bimetál érme

A bimetál kategória egyike annak a három kategóriának, amelyben idén 10 különböző ország érméi indultak.

Ausztria

25 euró, ezüst – nióbium

Intelligens mobilitás

A legjobb aranyérme

A COTY-szavazáson mindig nagyon versenyképes kategória, a Legjobb aranyérme válogatás idén még a jelölési folyamat során is fokozott vitát és erősebb véleményeket eredményezett.

Az Egyesült Államok

100 dollár, arany

Amerikai szabadság

A legjobb ezüst érme

Idén a Legjobb ezüstérme kategória a személyes perspektíva melegágyává vált, a rendkívül eltérő, de hihetetlenül dinamikus kivitelű érméket, nagy figyelem övezte.

Kína

20 jüan, ezüst

Auspicious Culture – Hattyúk


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Bábel tornya valóban létezett, de senki sem tudja, miért. A tudósok úgy vélik, hogy Bábel tornya nem csak egy mítosz. Legendáját összekötik az ókori Mezopotámiában lévő magas torony tempomok, az úgynevezett zikkuratok építésének hagyományával. Hogy ezeket az építményeket milyen célból hozták létre, azt máig nem tudni. A legmagasabb zikkurat Babilonban volt. Etemenankinak hívták, ami azt jelenti: "a ház, ahol az ég találkozik a földdel". A legenda szerint magassága elérte a 91 métert, de a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a szerkezet nem lehetett magasabb 66 méternél.

Legjobb korona

A hagyományos korona átalakult, ahogy haladunk a 21. századba, és megköveteli a COTY jelölőbizottságától, hogy keresse a megszokott megközelítéseket a dizájn egyensúlyában és a modern korona méretű emlékművek elemeiben.

Kanada

20 dollár, ezüst, arany és fekete ródium bevonat

A szürke farkas – fekete és arany

A legjobb forgalomban lévő érme

A jelölőbizottság idén sokféle forgalmi érmét vizsgált meg, 10 ország képviseltette magát Északtól Dél-Európáig és Észak-Dél-Amerikáig. Nagyon sokszínű csoportról van szó, de mindegyikben van egy közös nevező: mindegyik sportesemény a hazája személyes szempontjából fontos megemlékezés.

Kanada

10 cent, nikkelezett acél

100. évforduló – Bluenose

A legművészibb érme

A Legművészibb kategóriában a jelölőbizottság minden bizonnyal jó érzékkel jelölte a 2021-es gyártás legszélesebb kínálatában található legszebb érméket. Izgalmas kategória volt.

Ukrajna

5 hrivnya, nem nemesfém

30. évforduló – Ukrajna függetlensége

A leginnovatívabb érme

Az idei év Leginnovatívabb díjáért versengő 10 érme számos témát érintett. A formák, fémek, minták és technikák egyaránt képviseltetik magukat, többnyire emlékművek formájában; azonban egy érme a kategória egyetlen forgalomban lévő érmeként különbözik a többitől.

A leginspirálóbb érme

Idén számos formában megérkezett az ihlet a jelöléshez, beleértve a hősiesség, a jótékonyság, az odaadás, a politikai aktivizmus, a türelem, az odaadás, a nacionalizmus, a szépség, az erőszakmentes ellenállás, a csodák és a robotok. Ez a kategória tele volt méltó jelöltekkel!

Tokelau

20 új-zélandi dollár, ezüst

A következő evolúció

Nos végül pedig a szavazásra jogosultak, egy összesített COTY “bajnokot” is választanak. Idén a győztes szokatlanul nagy fölénnyel nyert, ez ritka volt eddig, a végső győztesek esetében. 2021 “legművészibb”, és egyben, az év érméje pedig az ukrán 5 hrivnya lett:

A 2021-es keltezésű, 5 hrivnyás Ukrajna érme Ukrajna függetlenségének 30. évfordulója tiszteletére a 2023-as év érme bajnoka.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések