Hirdetés


Az Egyesült Államokban, éppen ezekben a pillanatokban nagyon félelmetes dolog történik!


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

Washington, 2023. október 14., szombat ( MTI ) – Több tízmillió amerikainak lehet része “tűzgyűrűs” napfogyatkozásban szombaton az Egyesült Államok nyugati részén, valamint az amerikai kontinens szinte teljes hosszában.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A japánok a második világháborúban különleges fegyverként használták fel a legyeket. Mindegyiket kolera vírussal fertőzött edénybe mártották és Kína határában engedték szabadon őket. Mivel a japánok beoltatták magukat a betegség ellen, ezért őket nem fertőzte meg. Ám a határ mellett élők közül, közel fél millióan kapták el a betegséget.

Nyugati parti idő szerint a déli órákban a Hold kitakarja a Napot, amelynek fénye gyűrűként jelenik meg a Hold körül. A jelenség mintegy 210 kilométer széles sávban látható Oregon államtól Utah, Nevada, Új-Mexikó és Texas államokon keresztül egészen Brazíliáig. A napfogyatkozás összesen két és fél órán keresztül tart majd, amikor a Hold elkezdi kitakarni a napot, és 5 perc hosszúságban éri el csúcspontját, amikor a Nap koronaként világít a Hold korongja körül.

A csillagászati látványosság útvonalán az Egyesült Államokban mintegy 6,5 millió ember él, és további csaknem 70 millió embernek rövid utazás után része lehet az élményben. Részleges napfogyatkozás az Egyesült Államok szinte egészében érzékelhető lesz. Az október 14-i gyűrűs napfogyatkozás mintegy fél évvel előzi meg a teljes napfogyatkozást, amelyet az Egyesült Államok keleti részén lehet majd érzékelni 2024. április 8-án. A szombaton látható gyűrűs napfogyatkozás annyiban különbözik a teljes napfogyatkozástól, hogy a Hold-Föld távolság miatt a “gyűrűs” jelenség esetében a nap sugarai láthatók a Hold körül, miközben a teljes napfogyatkozáskor a Hold megfelelő távolságban van a Földtől ahhoz, hogy a Napot teljes egészében elsötétítse.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések