Hirdetés


Több mint 170 éve őrzött, történelmi jelentőségű aranyrögöt loptak el Amerikában!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A Long Beach-i rendőrség nyomoz egy 82 000 dollár ( közel 30 millió forint ) értékű aranyrög ellopása ügyében, ami a múlt hét közepén történt a Long Beach Expo gyűjteménybemutatóján. Az eset csütörtökön 11:45 körül történt. Az ellopott aranyrög nemcsak az anyagi értéke miatt különleges, hanem történelmi jelentősége is van, mivel az aranyláz idején fedezték fel a Yolo folyóban, és valószínűleg 1849-ből származik.

Férfi és női aranyásók az Auburn Ravine-ben, Placer megyében, Kaliforniában, 1852. Az aranyásók túlnyomó többsége férfi volt, de sok nő is nyugatra ment a kaliforniai aranyláz idején. ( A kép forrása: Gado/Getty Images )

Bob Campbell, az All About Coins Inc. tulajdonosa, akinek a gyűjteményéből az aranyrög eltűnt, hangsúlyozta, hogy az aranyrög jóval értékesebb, mint amit pusztán az aranytartalma alapján meg lehetne állapítani. Az aranyrög az elmúlt 175 évben sok ember gondozásában volt, és nagyon kevés maradt fenn az eredeti rögök közül, mivel a legtöbbjüket megolvasztották. A Long Beach Expo belsejében készült térfigyelő felvételek rögzítették a lopás pillanatát. A felvételeken látható, ahogy egy férfi Campbell fülkéjére támaszkodik, majd gyorsan elsétál. Campbell elmondta, hogy a tolvaj egy ujjával a tok alá nyúlt, majd felnyitotta a tokot és elvitte az aranyrögöt.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Bábel tornya valóban létezett, de senki sem tudja, miért. A tudósok úgy vélik, hogy Bábel tornya nem csak egy mítosz. Legendáját összekötik az ókori Mezopotámiában lévő magas torony tempomok, az úgynevezett zikkuratok építésének hagyományával. Hogy ezeket az építményeket milyen célból hozták létre, azt máig nem tudni. A legmagasabb zikkurat Babilonban volt. Etemenankinak hívták, ami azt jelenti: "a ház, ahol az ég találkozik a földdel". A legenda szerint magassága elérte a 91 métert, de a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a szerkezet nem lehetett magasabb 66 méternél.

Campbell később szórólapokat osztogatott, abban a reményben, hogy valaki segíthet azonosítani a tolvajt és figyelmeztetni a nyomozókat. A rög visszaszerzéséért 10 000 dollár jutalmat ajánlott fel. Campbell kijelentette, hogy az aranyrög nem volt biztosítva, így jelentős veszteség érte. Mindent megtesznek, hogy igazságot szolgáltassanak és visszaszerezzék az értékes aranyrögöt. Campbell és a többi érmekereskedő barátja remélik, hogy sikerül elkapni a tettest.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések