Hirdetés


Titkos szobát fedeztek fel egy több mint 800 éves ír kastélyban! Mutatjuk mit találtak benne!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

A több mint 800 éves Johnstown kastélyban titkos szobára bukkantak Wexford megyében, amikor felújítási munkálatokat végeztek rajta. A történelmi Johnstown Castle Estate Múzeum és Kertek Wexfordban az ír Kulturális Örökség “Bizalom” felügyelete alatt álló ingatlanok közé tartozik.

Az elmúlt öt évben jelentős mértékű állagmegóvási és helyreállítási munkálatok zajlottak, miután 2019-ben először nyitották meg hivatalosan a gótikus stílusú kastélyt a nagyközönség számára, történetében először. A kastély és kert restaurálási munkálatai 2023-ban is folytatódtak, és augusztus 13.-án egy új felfedezésre került sor. Egy munkás, aki az ablakok felújításán  dolgozott a kastélyban, egy fal szakaszát áttörve egy eddig érintetlen, rejtett szobát talált. A “National Gates and Joinery Company” cég munkásai által végzett beavatkozás nyomán vált láthatóvá ez a “titkos tér”.

 Johnstown Castle, Wexford, Írország ( A kép forrása: wikimedia.org )

A Johnstown Castle több mint 850 éves múltra tekint vissza Írország normann időszakáig. Évszázadokon át magánszemélyek tulajdonában volt, és több arisztokrata családhoz is tartozott, mielőtt a 20. század végén közösségi, állami tulajdonba került. 2018-ban az ír Kulturális Örökség “Bizalom” vette át az Johnstown Castle gondozását és irányítását, és az ingatlan 7,5 millió eurós átalakításon esett át. Ennek része volt magának a kastélynak az állagmegóvása, egy új látogatóközpont építése, valamint egy 86 méteres földalatti kiszolgálókisbolt restaurálása.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A Luftwaffénak volt egy fő vallatója, Hanns Scharff, akinek a taktikája az volt, hogy a lehető legkedvesebb legyen. Scharff legjobb taktikája a foglyok információszerzésére a következők voltak: természetjárás őrök jelenléte nélkül, házi ételek sütése, viccek mesélése, sörivás és délutáni tea ismert német pilótákkal. "Kihallgatásai" annyira sikeresek voltak, hogy az amerikai hadsereg később beépítette módszereit, saját oktatási rendszerébe.

Az Ír Kulturális Örökség Bizalom (“Megbízás”) ( Irish Heritage Trust ) egy írországi nonprofit szervezet, amelynek célja a kulturális örökség megőrzése és bemutatása. A szervezet a történelmi és kulturális jelentőségű épületek, helyszínek és ingatlanok védelmét és helyreállítását támogatja, hogy azokat a nagyközönség számára elérhetővé és élvezhetővé tegye. Az Ír Kulturális Örökség Bizalom látogatókat fogad, programokat szervez és az örökségvédelem területén tevékenykedik, hogy a múltat és a kulturális identitást megőrizze a jelen és a jövő generációi számára.

A “titkos” szoba bejárata.

2023 áprilisában befejeződtek a renovációs munkák a Johnstown Castle keleti szárnyán, és hivatalosan megnyitották a nagyközönség számára. A keleti szárny a kastély saját diszkrét melléképületében található. A három emeleten elterülő kastély történelme során számos összejövetel és esemény helyszíneként szolgált. Régen egy báltermet, imahelyet, biliárdtermet és tudományos laboratóriumot is magába foglalt. Ezen munkálatok során került elő a titkos szoba. A rejtett szobában végül nem találtak semmit, maga a szoba a felfedezés 🙂

Anne O’Donoghue, az ír Kulturális Örökség “Bizalom” vezérigazgatója, ennek ellenére így nyilatkozott: “Ez valóban elképesztő felfedezés. Rendkívül ritka, hogy olyan rejtett kincsekre ( a rejtett szoba ) bukkanjunk örökségi ingatlanokban, és ráadásul ez már másodszor fordult elő Johnstown Castle-ban, miután tavaly felfedeztünk egy titkos szobát a tóparti torony alatt. A “Trust” küldetése az ingatlanok gondozása és pénzügyi fenntarthatóságuk elősegítése, amit többféle módon valósítunk meg, például látogatók fogadásával, filantrópiával és versenyképes pályázatokkal. Johnstown Castle esetében az ablakok felújítását is a Kulturális Örökség Minisztériuma támogatta.”

Johnstown Castle menedzsere, Brenda Comerford, így nyilatkozott: “Ez a szoba nagyon hosszú ideig el volt rejtve. Az egyik torony részét képezi, és első pillantásra azt gondoljuk, hogy valószínűleg egy kis  hálószoba volt. A Johnstown Castle-hez elég tragikus családtörténet is társul, így lehet, hogy a szobát egy tragédia miatt zárták el, ami a múltban történt, ki tudja. További vizsgálatokat kell folytatnunk ezzel kapcsolatban.” Az ír Kulturális Örökség Bizalom most kiértékeli a szobát annak érdekében, hogy “felismerje az új csodálatos tér potenciálját és megértse, hogyan lehet azt a kastély és a látogatói élmény javára felhasználni”. Nem ez az első rejtély, amely a közelmúltban Johnstown Castle-ban felbukkant. Comerford asszony így folytatta: “Tavaly fedeztünk fel egy másik szobát a tóparti torony alatt, ami csak csónakkal volt elérhető. Johnstown Castle-ban folyamatosan felfedezünk titkokat, és ez nagyrészt a látogatóink, az ír Kulturális Örökség Bizalom tagjai és a Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásának köszönhető, akik biztosítják a finanszírozást, hogy elvégezhessük ezeket a helyreállítási munkálatokat és biztosíthassuk a kastély jövőjét.”

 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések