Hirdetés


Tudtad, hogy sokáig nem létezett jobbos, és balos cipő? Mindkettő egyforma volt?


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

Jártál már úgy, hogy sötétben tetted le a cipődet, és mikor fel akartad venni, kiderült, hogy rossz irányba néznek? Akkor tudod, milyen kényelmetlenek tudnak lenni, ha ellentétes lábra húzod fel őket. Azonban ez nem volt probléma az ókorban, mivel akkor még nem léteztek bal és jobb lábas cipők, mindkét pár teljesen azonos volt.

Az emberiség történelmében az első rögzített cipők inkább csak a láb védelmére szolgáltak, és körülbelül i. e. 7000-ből származnak. Azonban csak i. e. 3500 körül jelentek meg a bőrcipők, majd később a technika fejlődött, de a koncepció ugyanaz maradt: anyagok vagy bőrtekercsek védték lábainkat a séta közben. Sok évig az emberi történelem során nem különült el a “jobb” és “bal” láb számára készült cipő, hanem egyetlen formátumban készültek, és mindegyiket bármelyik lábunkra fel lehetett húzni. Az első cipők egyszerűen bőrből készültek, hogy védelmet nyújtsanak a kövek, törmelékek és hideg ellen. Az évek során Európa egyes részein a cipő a nemesek és tehetősek társadalmi státuszának szimbólumává vált, míg a szegények mezítláb jártak. Ez az abszurd helyzet azonban a cipő egyszerűsítésére és új stílusok kialakítására kényszerítette a készítőket, amíg el nem jutottunk a masszív és varrott modern cipőig.

Az 1991 szeptember 19.-én az osztrák-olasz Alpokban megtalált ” Ötzi” megfagyott testén fellelt cipő. Ő a tudomány számára az eddig ismert legöregebb és legjobban megőrzött emberi test, 5300 éves. Az Ötzi ember mintegy i. e. 3300-ban élt, és amikor testét felfedezték, még mindig viselte az egyik cipőjét, ami az ismert legősibb, Európában megőrzött cipők közé tartozik. ( A kép forrása: astepintothebatashoemuseum.blogspot.com )

A lábbeli változatosságát Róma vette át, ahol a cipő jelentése kiterjedt, és szerencsehozó amuletté vált. A középkorban megváltozott a cipő használata. A szimbolikus jelentés háttérbe szorult, és az esztétikai érzék erősödött meg. XIV Lajosnak köszönhetően a 18. században terjedt el a magassarkú cipő divata, hogy elrejtse alacsony termetét.

Brit selyem cipő, 1739-ből ( A kép forrása: fiveminutehistory.com, The Colorful Shoes of the 18th Century )

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A 14. századi Angliában a futball még egy szabályok nélküli, kegyetlen, játéknak nem igazán nevezhető időtöltés volt, így hamarosan be is tiltották. Ellentétben az íjászattal, amelynek gyakorlását kötelezővé tették.

A 19. században új modellek és cipőkészítési módok jelentek meg, és ekkor kezdtek el megjelenni a különbségek a párok között, pontosan Philadelphiában, ahol megszülettek az első olyan példányok, amelyek már megkülönböztették a jobb és bal lábat. Azonban ez, a lábbeli világában várt forradalom kudarcot vallott, mivel az emberek nem szerették a változást, és sok időbe tellett hozzászokniuk. Körülbelül 1850 környékén kezdték elfogadni az új cipőforma használatát a mindennapi életben, bár nem véglegesen. Például az amerikai polgárháború idején ( 1861-1865 ) a katonák csizmái még mindig mindkét lábukra, azonos kialakitásúak voltak.

A sportcipők csak 1916-ban kerültek létrehozásra, szintén az Egyesült Államokban, ahol akkoriban a nagyobb lábbeliiparok működtek. A 20. század a női cipők évszázadává vált, mivel korábban a női lábbeli nagyon hasonlított a férfiakéra, de fokozatosan a nők is bekapcsolódtak a közéletbe, részben azért, mert pótolniuk kellett a férfiakat a munkában, mivel sokan háborúban voltak. Ennek eredményeként új lábbeli kritériumokat, díszeket és új formákat alkalmaztak.

Francia fatalpú munkáscipő, az 1910-1920-as évekből. 

Néhány érdekesség:

  • A legősibb ismert lábbeli i.e. 3500-ból származik ( 5500 éves ), Örményországban találták egy barlangban
  • Az első bőrszandálok és aranyékszerek Tutanhamon ( másik elterjedt írásmód szerint Tutankhamon ) fáraó fürdőjéből kerültek elő.
  • Az első cipők, melyeket modern Európában készítettek, a XIII-XIV. században francia udvarokban használtak. Olyannyira kényelmetlenek és nehézek voltak, hogy súlyos fájdalmat okoztak és nagyon intenzíven terhelték a bokákat.
  • Az első talpbetéteket korkból ( gumi ) készítették.
  • A sarok a 16. század végén és a 17. század végén jelent meg.
  • A 19. század előtt nem volt bal és jobb láb cipő. Mindkét oldal ugyanolyan kialakítású volt.
  • Az első női csizmát 1840-ben tervezték meg Viktória királynőnek.

Mint sok más találmány, tárgy és szokás, a cipő megjelenése is az ősi civilizációkra vezethető vissza. Akkoriban a cipő nemcsak a lábak védelmére szolgált, hanem olyan szimbólum volt, amely különbségeket jelzett az emberek között. Egyiptomban csak a fáraó és a méltóságok viselhettek cipőt. Görögországban a szabad emberek hordták cipőt, míg Rómában a rabszolgák mezítláb jártak, a bűnözők pedig nehéz fából készült cipőt viseltek. Ma számos cipőmodell és típus létezik, amelyek védelmet nyújtanak lábainknak, bár sok esetben a cipő modellje a divatnak megfelelően van tervezve, nem pedig a kényelemre. Még mindig ugyanarra a célra használjuk őket, amire létrehozták: hogy megvédjenek minket a talajtól és a szennyeződésektől.

Forrás: steemit.com, You knew, the shoes for the left and right foot were the same!

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések