Hirdetés


Szerzetesek által vezetett középkori farm feltárásakor találtak meglepő tárgyakat Észak-Angliában!


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

YORKSHIRE, ANGLIA – A Yorkshire Post  számolt be arról, hogy a John Buglass vezette régészcsoport pincét, mázas tetőcserepeket ( a mázas tetőcserepek „szinte ismeretlenek” voltak más korabeli gazdaságokban ), vasolvasztás nyomait, kerámiákat és valószínűleg egy rózsafüzérből származó gyöngyöket talált a North York Moors Nemzeti Parkban a ciszterci szerzetesek által vezetett középkori farm helyén, amely a közeli Rievaulx apátsághoz tartozik.

Az 1132-ben alapított apátságot a kolostorok VIII. Henrik király uralma alatti feloszlatása idején, 1539-ben bezárták. „Bár az nem meglepő, hogy a középkori gazdálkodásra utaló jeleket találtunk, a feltárt műtárgyak  jellegzetessége, és sokszínűsége azonban arra utal, hogy ez a hely nagy gazdasági jelentőségű lehetett” – mondta Miles Johnson, a Nemzeti Park Hatóság munkatársa. “A szerzetesek nagy juhnyájakat legeltettek a lápokon, ami serkentette a gyapjúkereskedelem gyors növekedését!” – tette hozzá


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Hasfelmetsző Jack még gyilkolt, mikor a Nintendo-t megalapították. Hasfelmetsző Jack, a híres londoni sorozatgyilkos 1888-ban követte el gyilkosságait, illetve 1889-ben történt bűncselekményt is még az ő nevéhez fűznek. 1889. szeptember 23.-án alapították meg a japán Nintendo céget, mely akkoriban kézzel készített kártyákat értékesítettek.

A feltárás helyszíne, Fotó: John Deadman

A szerzetesek még a Rozs folyó folyási irányát is többször eltérítették, hogy biztosítsák gazdaságuk fejlődését. Az ólombányászat, a vasérc- és gyapjúértékesítési tevékenység a fekete halálig rendkívül nyereséges volt, utána nehézkessé vált a munkaerő toborzása. A rievaulxi apátság tönkrement, miután a szerzetesek elmentek VIII. Henrik királynak a katolikus egyház hatalma elleni hadjárata után. A terület jelenleg az English Heritage tulajdona, akik szívesen látják a látogatókat, turistákat.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések