Hirdetés


Szerencsehozó érmék, pénzzel kapcsolatos babonák, hiedelmek!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 13 perc

Szerencsehozó érmék, pénzzel kapcsolatos babonák, hiedelmek! Sokan hisznek valamiben, amiben mások nem. Sokan babonásak, míg mások nem. Sokan hisznek a spiritualitásban, a “csoda” létezésében, sokan pedig elutasítják ezeket. Azt, hogy ki melyik táborba tartozik, vagy szeretne tartozni, mindenkinek magának kell eldöntenie. Valaki hisz, majd később elveszti hitét, valaki elutasít minden ami nem magyarázható meg egyértelműen, majd idővel mégis hinni kezd, és babonássá válik. Ezt sokszor az életünkben történő hirtelen változások befolyásolják a legjobban, vagy maga a közeg, életmód, amiben élünk. Ebben a cikkben azokhoz szólnék, akik hisznek 🙂 Bemutatok néhány érmét, és pénzzel kapcsolatos nézeted, narratívát, ami a szerencsével, sorssal kapcsolatos. A mai cikkünk témája, a szerencsepénzek 🙂

Azt hogy honnan ered a szerencsepénz fogalom, nem tudni pontosan, és azt sem, hogy ez mit is jelent pontosan. A mit is jelent pontosan alatt azt értem, hogy szerencsepénznek hívunk néhány, konkrét címletű, évjáratú érmét, illetve szerencsepénznek hívhatjuk azt is, ha borítékban adunk valakinek valamilyen alkalomból, valamennyi összeget. Ez utóbbi borítékos szerencsepénznek az eredete az ami nagy valószínűséggel Kínából ered. Egy ősi kínai mese szerint élt egy pár, akiknek sok, sok évig nem született gyermekük, pedig nagyon szerettek volna. De mikor ez mégis sikerült, és fiúk született, mindentől óvni kezdték. Azonban akkoriban volt egy gonosz démon ( Tuy ), vagy ördög, aki minden szilveszterkor járta a házakat, és szerette megérinteni az alvó gyermekek fejét, akik ettől az érintéstől sikítoztak, jajgattak, majd másnapra megbetegedtek. Egy napon néhány isten haladt el az öreg házaspár háza mellett, és tudták, hogy az ördög eljön ehhez a családhoz, és ártani fog a fiúnak azon az éjszakán. Ezért, hogy megvédjék a gyermeket, az istenek fényes arany pénzérméket teremtettek, és hagyták, hogy az anya megtalálja őket. Utasították az szülőket, hogy tegyék azt a fiú párnája alá.  A szülők vörös ruhába csomagolták őket, így tették azokat a párna alá. Azon az éjszakán valóban  eljött az ördög, ám felkelte a figyelmét az összehajtogatott vörös ruha, és legyőzte a kíváncsisága. Mielőtt megérintette volna az alvó gyermeket, kihajtogatta a vörös ruhát, azonban megijedt az érmék felvillanó fényétől, és így nem tudta rátenni a kezét a gyermekre, és ártani neki. Az ördög elmenekült, és megszületett a szerencsepénz fogalma ( kínaiul „lì shì” ).

Az ázsiai szerencsepénz

Ez a hagyomány, azóta is él az ázsiai országokban, de legfőképpen Vietnamban ( vietnami nyelven “Li xi”-nek hívják, ritkábban „Mừng Tuổi”-nak ). Annyit változott, hogy már nem csak gyerekeknek adnak ilyen borítékokat, hanem szülőknek,  barátoknak, olyanoknak akik tanulnak, vagy csak puszta tiszteletből bárkinek. Nem párna alá szokás rejteni, hanem közvetlenül, piros borítékban átadni a másiknak, és fém pénzek helyett papír bankjegyeket tesznek a borítékba, mégpedi egyre nagyobb összegeket.  A vietnamiak így mondják manapság: „Phu quy sinh le nghia” vagyis: „A tisztelet megváltoztatja a modort”. Ezt nagyjából úgy lehet értelmezni, hogy aki megteheti az minél többet tesz ebbe a borítékba, így ossza meg az őt ért “szerencsét” a legjobban másokkal.

Az üzleti életben jelenleg több cég választja a „Lì Shì”-t különleges és hagyományos termékként, így fejezi ki tiszteletét a vásárlóinak. Ezzel nemcsak szerencsés új évet kíván ügyfeleiknek, hanem kifejezi azt is, hogy ezek a cégek hozzájáruljanak egy értékes ősi hagyomány megőrzéséhez, amely manapság is igen fontos a vietnami kultúrában. De a munkahelyi jutalmakat is piros borítékban adják át.

Vietnami gyerekek kapnak szerencsepénzt

Ahogy fentebb is említettem más ázsiai országokban (  Thaiföldön, Mianmarban (Burmában ), Kínában ) is szokás piros borítékban szerencsepénzt ajándékozni. A cél ugyan az, csak az elnevezés változik országonként. Kambodzsában például a piros borítékokat Ang Pav-nak vagy Tae Ea-nak (“adj ang pav”-nak) hívják. Annyi talán, hogy itt szeretik még továbbra is a párna alá helyezni a borítékokat.  A legjelentősebb eltérés Dél-Koreában és Japánban van, mivel itt piros helyett, fehér borítékban adják át a szerencsepénzt. Mindkét országban ráírják a nevet akinek szánják az ajándékot, Japánban pedig inkább hajtogatják, nem ragasszák a borítékot, és masnival díszítik.

Kínai szerencsepénz boríték

A Fülöp-szigeteken a kínai filippínók piros borítékot ( az úgynevezett ang pao ) cserélnek a holdújév idején, ami könnyen felismerhető szimbólum. A piros boríték szélesebb körű elfogadást kapott a nem kínai filippínók körében is, akik más alkalmakra, például születésnapokra és karácsonykor pénzbeli aguinaldo ajándékozásra is alkalmazzák ezt a szokást.

Nos tehát, a fenti példa mutatja, hogy az e fajta szerencsepénznek nagy hagyománya van az ázsiai kultúrában. De mit is jelent akkor a világ más részein a szerencsepénz fogalma. Hát leegyszerűsítve, azt ami szerencsét hoz 🙂 Na de mi hoz akkor szerencsét? Mielőtt konkrét érméket mutatnék be, amiket a köznyelv “szerencsét hozó” érméknek tart, nézzük meg általánosságban mit ” kell” tennünk ahhoz, hogy szerencsések legyünk.

Mivel vonzhatunk be több pénz, és több szerencsét? ( Babonák, hagyományok ) 

Az asztrológia szerint jótékony hatású, ha Lakshmi istennőt egy lótuszon ülve ábrázoló képet tartasz a pénztárcádban vagy a táskádban. Lakshmi istennő képe vonzza a gazdagságot, a bőséget és a megtakarítási hajlandóságot, valamint az élet pontosságát, tisztaságát és frissességét. Az Aashaadha fa megtisztított levele több módon is szerencsét generálhat. Csak annyit kell tennie, hogy egy speciális mantrával megtisztítjuk a fa leveleit, és ha megfelelő ideig a pénztárcájában tartja, elmúlik a pénzhiány az életben.

Írd fel kívánságaidat egy piros papírra, kösd meg egy piros selyemszállal, és tedd a papírt egy páncélszekrénybe, ahol a pénzedet tartod, vagy ha a papírt a pénztárcádban  tartod, gazdagságot és jólétet vonz maga után. A rizs a jó életet és a bőséget képviseli. Ha néhány szem rizst tartasz a pénztárcában, az pozitív energiát vonz. A rizsszemeket rendszeresen kell cserélni, hogy friss energiát vonzzon. Ha a szüleidtől vagy az idősebbektől jutalomként kapott pénzt a pénztárcádban tartod, az is szerencsét vonzhat.  De vannak országonként is jellemző hiedelmek, szokások, nézzünk meg néhány példát.

Görögország : A görögök szerint a pénz több pénzt vonz, ezért balszerencse teljesen kiüríteni a zsebet, a pénztárcát vagy a bankszámlát. Pénztárca ajándékozásakor szerencsésnek tartják, ha egy-két érmét belehelyeznek a megajándékozott számára.

Japán: Bár a kígyók sokak számára negatív asszociációkat hordoznak a nyugati világban ( emlékeznek a kígyóra, aki a Genezisben az ember bukásához vezetett? ), a japánok a boldogság és a jólét szimbólumának tekintik őket. Valójában a japán üzletek fehér kígyóbőr pénztárcákat árulnak, mert úgy tartják, hogy gazdagságot és szerencsét hoznak.

Anglia: Az Egyesült Királyságban úgy tartják, hogy szerencsét hoz, ha pénzt tesz az új ruhák zsebébe. Hasonlóképpen, egyesek úgy vélik, hogy az újév napján új ruházat viselése ösztönzi az újévi ruházat megjelenését.  Egy régi angliai babona azt mondja nekünk, hogy ha mindig hordsz egy lyukas érmét a pénztárcádban vagy zsebedben, soha nem leszel pénz nélkül. Újhold idején azonban kell vennie a zsebéből vagy pénztárcájából a lyukas érmét majd a kézben tartva, meg kell köpködi, majd visszatenni az érmét a zsebbe.

Törökország: A török ​​babonák szerint, ha álmodban aranyat tartasz a kezedben, akkor a való életben is pénzt fogsz keresni. Egy másik babona szerint a megkarcolt bal tenyér azt jelenti, hogy pénzt kap, míg a karcos jobb tenyér azt jelenti, hogy pénzt költ, vagy veszít.

Dél-Afrika: A dél-afrikai folklór szerint a keselyűk kiváló látásuknak köszönhetően képesek a jövőbe látni. Valójában a National Geographic News arról számolt be, hogy ha a “szerencsejátékosok” keselyűfejet vásárolnak szerencsevonzás céljából, az súlyos következményekkel járhat a  veszélyeztetett madarak állományára, ami egyáltalán nem szerencsés történés…

Trinidad és Tobago: A karibi Trinidad és Tobago szigetein egyesek úgy vélik, hogy ha otthonában barna pókot vagy szöcskét észlel, akkor pénzt is fog érkezni hamarosan. Az Oxford Advanced Learner’s Dictionary még egy „pénzpók” nevű bejegyzést is tartalmaz, amelyet egy kis fekete vagy barna pókként határoz meg, amely állítólag szerencsét hoz. Azonban egy zöld szöcske a házában, úgy gondolják, hogy annak a jele, hogy pénzt fog veszíteni.

Argentína: Az argentin folklór azt állítja, hogy ha pénzt találunk a járdán, az azt jelzi, hogy több pénz van úton. A talált pénz elköltése vagy a tulajdonosnak való visszaküldése azonban megfordíthatja ezt a szerencsét. A fent említett újévi babona egy csavarjaként, ha az újév során pénzt helyezünk cipőbe, az várhatóan jólétet fog hozni.

Cseh Köztársaság: Csehországban általában nem szolgálnak fel halat, csak néha karácsonykor. A halpikkelyekről úgy gondolják, hogy jólétet hoznak, ezért egy cseh karácsonyi ünnepségen a tányérok alá helyezik őket.

Kína: A Feng Shui ősi kínai művészete számos hiedelmet tartalmaz a pénzügyi jólét eléréséről. Például, ha kerek levelű növényeket ( különösen piros vagy lila virágúak ) ültet a kertjébe, úgy vélik, hogy növeli a gazdag területeket, míg az ajtók kinyitása is gazdagságot vonz be. De ne nyissa ki teljesen az ajtót, mert az ellenben negatív hatással lehet pénzügyi helyzetére.

Mexikó: A mexikói hagyomány szerint az év végi vacsorán viselt ruha színe befolyásolhatja a következő év történéseit. Úgy gondolják, hogy a sárga a bőséget, míg a piros a szegénységet hozhat. Úgy gondolják, hogy az asztalon lévő gyertyák és virágdíszek szerencsét és jólétet vonzanak. Egy másik forrás szerint, ha keresztet tesz a padlóra, miután felvette a talált pénzt, még több pénzt fog hozni.

A fenti példákból még rengeteget lehetne írni, de legyen most elég ennyi. A továbbiakban konkrét érmékről ínék néhány mondatban. Olyan érmékről, amelyeket szerencsepénznek hívhatunk, vagy legalábbis a köznyelv, hagyomány így tartja róluk.

Szerencseérmék

Különleges jelentéssel bíró érmék

Szerencsét hozhat a hagyomány szerint az, ha olyan érmét tartunk a pénztárcánkban amik a következő felsorolásból származnak:

  • Érmék a születésed évéből
  • Érmék egy számodra különleges országból
  • Különleges rajzolatú vagy feliratos érmék
  • Különösen boldog időkben talált érmék
  • Érmék, amelyek különleges jelentéssel bírnak az Ön számára – vagy valaki, aki közel áll hozzátok
  • Ha más országból származol, mint ahol élsz, akkor a származási országodból is tartsál pénzt, a pénztárcádban

Zsebben hordott érme

A  “zsebérme” egy nagyon különleges érme, amely mindig a zsebben van. Lehetőleg régi vagy ritka érme legyen, mai valamilyen jelentéssel bír számodra. Lehet szerencse szimbólummal ellátott érme is. Ha zsebre teszed a kezed, és megérinted az érmét, biztonságérzetet fog adni, és remélhetőleg boldogító gondolatokhoz és cselekedetekre fog ösztönzi. De vannak akik nem csak megérintik, hanem folyamatosan dörzsölik. Célja, hogy a jólét felé vezető helyes úton tartson. Köztudott, hogy Theodore Roosevelt amerikai elnöknek volt egy zsebérméje. Az érme, amelyet mindig a zsebében tartott, egy ókori görög pénz volt, bagoly szimbólummal, közel 2500 éves. Fontos azonban, hogy a zsebérmét soha nem szabad elkölteni.

Érmék viharból

A hagyomány szerint a viharban talált érme nagy szerencsét hozhat, mivel az az égből hullott le, istenektől származó érme. Ettől függetlenül nem javasoljuk, hogy viharban csak ezért kimenjetek a szabadba! Vannak akik úgy tartják, hogy közvetlenül a vihar után, még vizesen talált érme is ugyan olyan “erővel bír. Utcán talált érme esetében pedig feltétlenül nézzétek meg alaposabban az érmét, mielőtt felveszitek. Ha a fej oldala felfelé néz, sokkal több érmére számíthattok.

Gyógyító érmék

A Touch Pieces vagy Touch érmék olyan érmék, amelyeket a társadalom olyan vezetői érintettek meg, akikről úgy gondolják, hogy Istentől való a hatalmuk. Ezek az érmék rendkívül keresettek voltak, és a hiedelem szerint gyógyító erejük volt. Anglia és Franciaország királyai és királynői magáévá tették ezt a gyakorlatot. Ezek a különleges szertartások 1714-ig tartottak.

A papok is részt vettek gyógyító érmék kiosztásában vagy akár eladásában. Ezek olyan érmék voltak, amelyeket áldozás közben adtak, és azt mondták, hogy gyógyító erejük van a hívő számára. Sok beszámoló van arról, hogy embereket ezzel a módszerrel gyógyítottak. A meg nem gyógyult betegeket pedig azzal vádolták, hogy nem hisznek.

Ez azt mutatja, hogy a hit gyógyító ereje általánosan elfogadott volt a történelemben. Valójában ez a gyakorlat nagyon régi. Az ókori Rómában kezdődött, amikor Vespasianus császár  ( i.sz. 69-79 ) olyan szertartásokat kezdeményezett, amelyek során érméket osztogatott a betegeknek. Ez a szertartás a “The Touching” néven vált ismertté.

A legnépszerűbb szerencseérmék a világon.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

​​Az ókori rómaiak gyakran használtak állott vizeletet szájvízként. A vizelet fő összetevője az ammónia, amely erős tisztítószerként működik. A vizelet annyira keresett lett, hogy a vele kereskedő rómaiaknak adót kellett fizetniük!

Morgan ezüst dollár ( 1878-1921 ) és béke ezüst dollár ( 1921-1935 )-t (  Egyesült Államok ) már régóta szerencsés érméknek tartják. Miért? Talán nagy méretük és ezüsttartalmuk miatt, de ezzel kapcsolatban mást nem találtam.

Walking Liberty (  Egyesült Államok )  fél dollárt a világ legszebb érméi között tartják számon. Az érme előlapján sétáló Liberty kisasszony kecses képe, a hátoldalon pedig a fenséges sas kecses képe az oka annak, hogy ezt az érmét az érmegyűjtők és a művészek is oly nagyra értékelik. A Walking Liberty fél dollár a reményt jeleníti meg, és a reményre határozottan szükségük van az életben.

A bivaly-nikkelnek ( Buffalo Nickels )  (  Egyesült Államok )  kissé romantikus helye van az érmegyűjtésben. Az előlapon egy indián, valamint a legendás amerikai bölény látható ( amelyet ezen az érmén a legtöbben bivalyként emlegetnek ). Ez az érme sok szempontból az amerikai történelem igazi darabja. Míg a Buffalo nikkelek “csak” 5 centet értek a legtöbb ember számára, akik a Buffalo nikkel virágzása idején napi ügyletek során használtak, addig a sok hajléktalannak megért egy meleg takarót, meleg ételt vagy egy éjszakai pihenőhelyet, akik saját különlegességüket faragták, vésték ráa Buffalo nickels érmékre. Ezeket a különleges faragványokkal ellátott bivaly-nikkeleket népszerűen Hobo Nickel -nek hívják, és alkotóik mindenféle szükséges áruért és szolgáltatásért cserélték őket. Ha ilyen érmét birtokolsz, az  szerencsét vonzhat be.

Szökőévi Mercury Dimes  ( Egyesült Államok )

Sok szerencsejátékos az Egyesült Államokban esküszik a szökőév szerencséjére, a Mercury Silver Dime-ra. Ez a széles körben elterjedt babona valószínűleg az ezüstérmék erejébe vetett általános hitből fakad, amelyhez Merkúr a „keresztút” vagy a sors istene, valamint a véletlenek istene. A szökőév dátumai a Mercury Dime sorozat futásakor 1916, 1920, 1924, 1928, 1932, 1936, 1940, 1944.

A szökőévi Mercury Dime-ba vetett hiedelem azonban különösen ironikus, mivel ezt az ezüstpénzt régóta tévesen úgy azonosították, mint amely a római Merkúr istent ábrázolja, miközben valójában Lady Liberty szárnyas sapkát visel – a gondolat szabadságát szimbolizálva.

The Silver Sixpence  ( Nagy-Britannia )

Nagy-Britanniában a Lucky Sixpence megjelenik a  Sing a Song of Sixpence című mondókában  , valamint az a hagyomány, hogy minden brit gyermek karácsonyi pudingjába rejtenek egy hatpengőt, hogy szerencsét hozzanak az új évre.  Még ismertebb ennek az érmének a megemlítése a híres esküvői rigmusban: „ Valami kölcsönvett, valami kék, és egy hat pennyt a cipőjéért. ” Évszázadok óta a menyasszonyok hatpengős érmét hordtak a cipőjükben, abban a reményben, hogy házasságukat jólét és jó szerencse tölti el. Emiatt a brit hatpennyes érmék a menyasszonyok legnépszerűbb esküvői ajándékai közé tartoznak.

Esküvői szerencsehozó hagyományok, amik a pénzzel kapcsolatosak, más országokban is vannak. Nézzünk meg néhányat.

Svédországnak megvan a maga változata ennek a hagyománynak. Esküvő előtt a menyasszony anyja aranyat ad a lányának, hogy tegye bele a jobb cipőjébe. A menyasszony apja ezután egy ezüstpénzt ad neki, hogy tegye bele a bal cipőjébe. Az érmék azt a kívánságukat szimbolizálják, hogy a menyasszony soha ne maradjon pénz nélkül.

Litvániában a násznép ezüstdollárokat, féldollárokat és negyedeket hoznak magukkal, és kidobják a táncparkettre. Az egyik érmén a menyasszony és a vőlegény kezdőbetűi láthatók. Az első tánc végén a násznép minden érmét felszednek az ifjú házasok számára, és átlátszó vázába teszik. Aki felveszi az inicializált ( előkészített ) érmét, a következő táncot vagy a menyasszonnyal vagy a vőlegénnyel folytatja.

Spanyolországban és Latin-Amerikában a vőlegény érmét ad menyasszonyának, miután a gyűrűket megáldották. Az érme azt jelképezi, hogy hajlandó megosztani mindazt, amije van vagy a jövőben lesz. A menyasszony családi emlékként őrzi az érmét. Ha a párnak gyermekei születnek, a menyasszony odaadja az érmét legidősebb fiának, hogy a saját menyasszonyának adja át.

Lengyelországban konfetti helyett a násznép érméket dob ​​a házaspárra, miután elhagyta a szertartást. A pár ezután együtt veszi fel az érméket új egységük szimbólumaként.

The Lucky Irish Penny  ( Írország )

A Lucky Irish Penny-t Írországban verték 1928 és 1968 között. 1926-ban, amikor az új érme terveit fontolgatták, William Butler Yeats ír költőt nevezték ki a tervezőbizottság elnökének. Végül a bizottság az ír hárfa mintáját választotta ki, amelynek eredete egy VIII. Henrik által először 1534-ben kibocsátott érmére vezethető vissza. Az érme hátoldalán úgy döntöttek, hogy egy tyúk és csibék rajza lesz, tisztelgésként Írország hagyománya előtt.  Ezeket az érméket először 1928-ban verték, és 1968-ig gyakorlatilag változatlan formában bocsátották ki. Rézbe verve mindegyik érme körülbelül egy uncia súlyú. Az érme felirata gael, Írország anyanyelve.  A nagy és viszonylag olcsó Lucky Irish Penny egy népszerű szerencsedarab, amelyet zsebben hordanak szerte a világon. Az érmének ugyanakkor sokan gyógyítóerőt is tulajdonítanak, és sok esetben egy közeli barát, vagy családtag betegsége esetén, szokás volt beteglátogatás alkalmával, egy ilyen érmét is ajándékba vinni, hogy az érme, “gyógyító erejével” segítse a gyógyulást.

Az 5 Yen érme  ( Japán )

Sok japán hisz a sorsban. A „go-en” kifejezés azokra a szerénynek tűnő találkozásokra utal, amelyek hosszú és tartalmas kapcsolatokat eredményeznek. Az 5 jenes japán érmét „go-en” nek is nevezik. Mivel ez ugyanúgy hangzik, mint a sors „go-en”, sok japán úgy gondolja, hogy egy 5 jenes érme kezében segít felfedezni, mit tartogat számukra az Univerzum. Ez magában foglalhatja a lélektárs házastárs megtalálását, egy tökéletes állást, egy álomotthont vagy az élet sok más aspektusát.

Hasonlóképpen, az 5 jenes érméket általában a szentélyek felajánlódobozaiba helyezik, miközben az ember köszönő imát mond, amit a jövőben kíván valamire ( mindig ebben a sorrendben ). Mivel ez a hiedelem a sorshoz kötődik, az 5 jenes érmét úgy tekintik, mint amely egyszerűen elősegíti a jó szerencsét és azt a szerencset, aminek valójában mindig is lennie kell!

Vault Protector/Cash Coins  ( Kína )

Kínában a középen négyzet alakú lyukkal ellátott „pénzérmék” különleges jelentéssel bírnak. A középső négyzet a Föld négy sarkát, míg a külső kör alakja a körülötte lévő eget jelképezi. Az ókori Kínában a pénzt gyakran madzagokon hordták, nem pedig pénztárcában. Ezeket az érméket gyakran a nyakban is hordják piros szalaggal amulettként, hogy leküzdjék a negativitást és a betegségeket.

Bizonyos nagy és nehéz készpénzes érméket „Vault Protector” érméknek neveznek. A kínai pénzverdék, amelyeket csak különleges alkalmakra hoztak létre, időnként nagy, vastag és nehéz érméket öntöttek négyzet alakú lyukkal a közepén. Ezeket az érméket nem forgalomra szánták, hanem különleges helyet foglaltak el a kincstárnál. A kincstárnak volt egy szellemcsarnoka, ahol felajánlásokat lehetett tenni olyan isteneknek, mint például a gazdagság istene. Ezeket a különleges érméket gyakran vörös selyemmel akasztják a négyzet alakú lyukon keresztül, a füstölőasztal fölé függesztve. Vault Protector érméknek hívták őket, mert úgy gondolták, hogy bájszerű erejük van, hogy megvédjenek a gonosztól és a katasztrófától, így biztosítva a jó szerencsét, a jólétet és a gazdagságot. A kínai pénzérmék ajándékozása biztosítja, hogy a címzett teljesüljön a gazdagság, a jólét és a boldogság kívánsága.

Az arany “szerencse” angyal  ( Franciaország )

Erről az érméről már írtam egy hosszabb cikket, itt tudjátok elolvasni:  A legendás francia érme, amit Napóleon is magánál hordott, és a Harmadik Birodalom pilótái sem indultak el csatába, nélküle

Amúgy adódhatna a kérdés, hogy mi van akkor, ha valaki nem használ pénztárcát, vagy készpénzt, kizárólag csak bankkártyával fizet. Nos a zsebben tartott pénz sok esetben a babona szerint, egyenértékű a pénztárcás “verzióval” 🙂 , azonban a bankkártya az teljesen. Mivel egyáltalán nem tekinthető hagyományos pénznek, mindössze egy pénzt helyettesítő virtuális valaminek, annak magadnál tartása a hagyomány szerint kevés. De erre egyszerű a megoldás. Amennyiben nem használsz készpénzt, akkor is használj pénztárcát, vagy csak tarts magadnál szerencsepénzt a zsebeden, ily módon te is részesülhetsz a szerencsehozó érmék erejéből, amennyiben ez nem csak legenda, hanem valóság 🙂

Ha azonban az összes babona, “trükk” nem is igaz, vagy hatásos, azok kombinációja már lehet, hogy az 🙂  Hisz gondolj bele, ha például itt Magyarországon, viharban ( de inkább vihar után ), találsz egy 1928-as ír 1 penny-t, ami ráadásul fejjel felfelé nézett, és közben kiderül, hogy vannak ír felmenőid is, az már önmagában nagy szerencse 🙂 ( amúgy igazából lehetetlen 🙂  ) majd azt beteszed a zsebedbe, és nap mint nap megérinted, megdörzsölöd, mi bajod lehet ezután? 🙂 De viccet félretéve, én holnaptól, biztosan használni fogom valamelyik hagyományt, és odafigyelek majd a fent leírtakra. Mert miért ne? Belefér az időmbe…. 🙂

Még valami…. Mivel numizmatikai oldal vagyunk, nem egészségügyi, a babonákat, hagyományokat elsősorban a pénz, vagyon, jólét irányából vizsgáltuk. De sok esetben a sok pénz, és vagyon, egyáltalán nem jelenti hogy szerencsések vagyunk, vagyis azt, hogy kinek mit jelent a szerencse, azt megint döntse el mindenki maga. Mindenesetre biztonság kedvéért, kikerestem a szerencse “hivatalos” meghatározását, íme ( nem is olyan egyértelmű )

A szerencse meghatározása filozófiai, vallási, misztikus és érzelmi összefüggések szerint változik; a  Webster szótár szerint, a szerencse „egy értelmetlen, kiszámíthatatlan, irányíthatatlan erő, ami az események kedvező vagy kedvezőtlen folyását formálja egy egyén, egy csoport, vagy egy ügy esetében”. Max Gunther úgy határozza meg, mint „az olyan eseményeket, amelyek az egyén életét befolyásolják és amik látszólag az egyén irányításán túl állnak”.

 

Ha úgy tekintjük, mint egy tényezőt, ami az egyén irányításán túli, tekintet nélkül arra, hogy mit akar, milyen szándékkal van, vagy milyen eredményt kíván, akkor két értelemben használják a kifejezést: előíró és leíró értelemben. Az előíró értelemben a szerencse egy természetfeletti , determinisztikus koncepció arról, hogy vannak olyan erők (pl. istenek vagy szellemek), amelyek előírják, hogy bizonyos események hogyan történjenek, ahogyan a fizika törvényei előírják, hogy bizonyos események bekövetkeznek. Ebben az értelemben használják, amikor azt mondják: „nem hiszek a szerencsében”. A leíró értelemben az emberek akkor használják, miután kedvező, kedvezőtlen vagy valószínűtlen események történnek velük.

 

Ezért a kulturális nézetek aszerint változnak, hogy a puszta véletlennek tekintik a hatását, vagy hitet, esetleg babonát társítanak hozzá. Például a Rómaiak hittek a megtestesült szerencsében, és mint Fortuna istennőt tisztelték. Daniel Dennett filozófus úgy véli, hogy „a szerencse puszta szerencse”, mintsem egy tulajdon, egy személy vagy egy dolog volna. Carl Jung a szerencsét szinkronicitásként látja, amelyet úgy ír le, mint „egy értelmes egybeesést”. Szerencse szimbólumai világszerte népszerűek, és számos formát ölthetnek. – wikipedia.org

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések