Hirdetés


A pillanat, amikor az angolok, egy pecséttel megakadályozták, hogy a megszálló németek lophassanak!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

Kevéssé ismert tény, hogy a brit anyaország egy piciny részét, a közvetlenül a normandiai francia partok előtt lévő Brit Csatorna-szigeteket Franciaország megszállásával egy időben a németek elfoglalták.

A megszállás kezdete: egy német katonazenekar átvonul a guernseyi St Peter Porton, 1940

Érdekesség, hogy a szigeteken lévő Guernsey és Jersey Bailiffség nem része az Egyesült Királyságnak, de a Brit Koronához tartoznak. Nagy Britanniával 1921 óta valutaunióban állnak ( addig Franciaországgal álltak kvázi valutaunióban ), az angol fonttal kötött paritásban lévő saját pénzt is bocsátanak ki, de ez inkább a gyűjtőknek érdekes, a forgalomban lévő pénz jórészt angol font.

Így volt ez 1940-ben is, amikor a németek elfoglalták a szigeteket. A britek, mivel ez volt az egyetlen megszállt terület a brit anyaországból szeretik dramatizálni a körülményeket a lakosság szenvedéseiről és elnyomásáról, valamint a hősi ellenállásról, de valójában a németek itt relatíve civilizáltan viselkedtek, a rabszolga munkaerőt, amivel az erődítményeket építettek keletről hozták. Jersey és Guernsey csak 1945. május 9. után szabadult fel, mivel a nyugati szövetségesek nem tartották fontosnak a szigetek elfoglalását Franciaország inváziójakor.

A brit civil kurázsi kimutatására adott jó alkalmat az, hogy 1941 elejére drasztikusan lecsökkent a szigeteken rendelkezésre álló pénzmennyiség, különösen súlyossá vált a váltópénzhiány, és mivel az angol font igen nagy értékű pénz volt, ez a napi kereskedelmet, a bérek kifizetését akadályozta. Az elöljárók a német parancsnoktól kértek engedélyt, hogy kis címletű papírpénzeket bocsássanak ki 5000 font értékben a pénzhiány enyhítésére. A német parancsnok, bizonyára képzett monetarista, ezt csak úgy engedélyezte, ha cserébe bevonnak 5000 fontot nagyobb, effektíve 1 fontos címletekben, hogy megakadályozza az inflációt. Az elöljárók sejtették azonban, hogy a németeket sokkal inkább a személyes gazdagodás, mint a szigetek gazdaságának stabilitása vezeti, ezért a beszedett 5000 db 1 fontost kézzel elöl és hátul felülbélyegezték a “Withdrawn from Circulation Szeptember 18th 1941” – azaz forgalomból kivonva 1941 szeptember 18-án szöveggel. Ezzel előállították a valaha létezett egyetlen felülbélyegzett angol fontot. A felülnyomás Guernsey felülbélyegzésként ismert a numizmatikában.

Hirdetés


A felülbélyegzett pénzeket a németek így már nem tudták felhasználni, viszont a váltópénz hiányon enyhíteni tudtak. Mellesleg talán az egyik legdrágább angol 1 fontos bankjegy manapság.

 

Jersey-n 1995-ben a felszabadulás emlékére készült 1 fontos emlékkiadás hátoldalára az egyik helyben nyomtatott bankó került.

 

Forrás: banknotes.blog.hu , A brit Csatorna-szigetek német megszállása

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések