A pillanat, amikor az angolok, egy pecséttel megakadályozták, hogy a megszálló németek lophassanak!

Hirdetés

A pillanat, amikor az angolok, egy pecséttel megakadályozták, hogy a megszálló németek lophassanak!

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1816-ban nem volt nyár a Földön. A "Dido building Carthage" című William Turner festményen egy szokatlanul ragyogó Napot láthatunk. talán a művész így próbálta meg ábráozlni az indonéz Tambora vulkán kitörése miatt keletkező szokatlan fényhatásokat. 1815 áprilisában szokatlan természeti katasztrófa következett be a Földön: a Tambora vulkán kitörése annyi gázt és hamut lövellt a légkörbe, ami éghajlatváltozást okozott az egész bolygón. 1816-ot ezért nyár nélküli évnek nevezik, és a mai napig ez volt a leghidegebb év az emberiség történelme során, amióta csak dokumentáljuk az időjárási megfigyeléseket. A hőmérséklet világszerte csökkent, ami hatalmas terméskiesést, állatpusztulást és globális élelmiszerhiányt okozott. A tudósok szerint az abnormális hideg oka az 1815-ös indonéz vulkánkitörés, valamint számos más nagyobb kitörés volt 1808 és 1814 között. A légkörben felhalmozódott jelentős mennyiségű hamu következtében kevesebb napfény jutott át a sztratoszférán. Több hónapba telt, mire a hamu teljesen szétterjedt a Föld légkörében, így az 1815-ben bekövetkezett hatalmas kitörés hatása ebben az évben még nem is volt igazán észlelhető Európában, 1816 márciusában azonban már annál inkább, amikor nem érkezett a tavasz, hanem továbbra is szokatlanul télies maradt a hőmérséklet. Áprilisban és májusban rengeteg hó, eső és jégeső esett, júniusban és júliusban pedig nulla fok alatti hőmérsékletek voltak az Egyesült Államokban: New Yorkban és New Englandben a hó is esett. Németországot szokatlanul erős viharok sújtották ebben az évben, sok folyó kiöntött, Svájcban pedig az év minden hónapjában esett a hó.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 3 perc

Kevéssé ismert tény, hogy a brit anyaország egy piciny részét, a közvetlenül a normandiai francia partok előtt lévő Brit Csatorna-szigeteket Franciaország megszállásával egy időben a németek elfoglalták.

A megszállás kezdete: egy német katonazenekar átvonul a guernseyi St Peter Porton, 1940

Érdekesség, hogy a szigeteken lévő Guernsey és Jersey Bailiffség nem része az Egyesült Királyságnak, de a Brit Koronához tartoznak. Nagy Britanniával 1921 óta valutaunióban állnak ( addig Franciaországgal álltak kvázi valutaunióban ), az angol fonttal kötött paritásban lévő saját pénzt is bocsátanak ki, de ez inkább a gyűjtőknek érdekes, a forgalomban lévő pénz jórészt angol font.

Így volt ez 1940-ben is, amikor a németek elfoglalták a szigeteket. A britek, mivel ez volt az egyetlen megszállt terület a brit anyaországból szeretik dramatizálni a körülményeket a lakosság szenvedéseiről és elnyomásáról, valamint a hősi ellenállásról, de valójában a németek itt relatíve civilizáltan viselkedtek, a rabszolga munkaerőt, amivel az erődítményeket építettek keletről hozták. Jersey és Guernsey csak 1945. május 9. után szabadult fel, mivel a nyugati szövetségesek nem tartották fontosnak a szigetek elfoglalását Franciaország inváziójakor.

A brit civil kurázsi kimutatására adott jó alkalmat az, hogy 1941 elejére drasztikusan lecsökkent a szigeteken rendelkezésre álló pénzmennyiség, különösen súlyossá vált a váltópénzhiány, és mivel az angol font igen nagy értékű pénz volt, ez a napi kereskedelmet, a bérek kifizetését akadályozta. Az elöljárók a német parancsnoktól kértek engedélyt, hogy kis címletű papírpénzeket bocsássanak ki 5000 font értékben a pénzhiány enyhítésére. A német parancsnok, bizonyára képzett monetarista, ezt csak úgy engedélyezte, ha cserébe bevonnak 5000 fontot nagyobb, effektíve 1 fontos címletekben, hogy megakadályozza az inflációt. Az elöljárók sejtették azonban, hogy a németeket sokkal inkább a személyes gazdagodás, mint a szigetek gazdaságának stabilitása vezeti, ezért a beszedett 5000 db 1 fontost kézzel elöl és hátul felülbélyegezték a “Withdrawn from Circulation Szeptember 18th 1941” – azaz forgalomból kivonva 1941 szeptember 18-án szöveggel. Ezzel előállították a valaha létezett egyetlen felülbélyegzett angol fontot. A felülnyomás Guernsey felülbélyegzésként ismert a numizmatikában.

A felülbélyegzett pénzeket a németek így már nem tudták felhasználni, viszont a váltópénz hiányon enyhíteni tudtak. Mellesleg talán az egyik legdrágább angol 1 fontos bankjegy manapság.

Hirdetés

 

Jersey-n 1995-ben a felszabadulás emlékére készült 1 fontos emlékkiadás hátoldalára az egyik helyben nyomtatott bankó került.

 

Forrás: banknotes.blog.hu , A brit Csatorna-szigetek német megszállása

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Numizmatika fogalma, rövid története

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed >>>

Mongol űrhajós egy érmén? Van ilyen? Igen van 🙂

Valamelyik este a "szokásos" érme rendezgetés közben lettem figyelmes valamire. Kedvelem a mongol érméket, van is pár darab. Ezeket nézegettem, >>>

Kincsleletek régen: A bényi kincs ( 1964 )

A Bényi éremkincsleletet 1964 szeptemberében találták Bény (szk. Bíňa) községben egy régészeti feltárás (Jozef Paulík) folyamán. A bizánci solidusok (összesen 108 db) egy bikónikus díszítetlen edényben voltak >>>

Egy elfeledett afrikai állam ( Katanga ) különleges érméi

Ha online aukciókon nézelődök, gyakran az a "módszerem", hogy görgetni kezdem a képernyőt, és csak akkor állítom meg, ha valami >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?