Hirdetés


Szenzációs felfedezés! ( amennyiben igaz! ) 87 éve eltűnt repülőgépet találhattak meg a Csendes-óceán mélyén!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A 87 évvel ezelőtti Amelia Earhart eltűnése körüli rejtély most egy lépéssel közelebb kerülhetett a megoldáshoz, egy mélytengeri kutatócsoport szerint. Állításuk szerint rögzítettek egy szonárfelvételt, amelyen valószínűleg a pilótanő Lockheed 10-E Electra repülőgépe látható – írja az CBS News.

Amelia Earhart  egy Lockheed 10-E Electra  típusú repülőgéppel, és Cord típusú luxusautójával 1937-ben.

A dél-karolinai Charlestonban székelő Deep Sea Vision csapat szonárfelvételeket tett közzé a közösségi médiában, melyeken egy repülőgép alakú tárgy látható az óceán fenekén. A kutatócsoport egy korszerű víz alatti drónt használt a kutatás során, és több mint 5200 négyzetmérföldnyi területet pásztázott át, a Csendes-óceán fenekén. A projektet Tony Romeo pilóta és egykori amerikai légierő hírszerző tisztjének finanszírozásával valósították meg. Állításuk szerint a felvételeken az Amelia Earhart 87 évvel ezelőtt eltűnt repülőgépe látható.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

I. Ibrahim ( 1640 – és 1648 között uralkodott )  vagy más néven "Őrült Ibrahim" oszmán szultán kegyetlen, kapzsi és költekező hírében állt, Egy nap elrendelte, hogy  280 ágyasát fojtsák bele a Boszporuszba, miután egyikük hűtlenségéről szóló pletykák kezdtek el terjedni. Bár vannak történészek akik ezt nem tekintik bizonyítottnak, hisz feltételezik, hogy ebben az esetben már Köszem szultána, a szultán édesanyja, aki a háttérből tartotta a kezében a főhatalmat, közbeavatkozott volna. De mások ezt nem így gondolják. A szultán ismert kegyetlensége, az egyébként is gyakori kivégzések, feltételezik az eset hitelességét. Két ágyast hagyott életben, az egyik Turhan Hidiche volt, aki korábban fiút ( Mehmed, később IV. Mehmed szultán, aki apja halála után, 1648 – és 1687 között uralkodott ) szült a szultánnak, és később az oszmán történelem legbefolyásosabb női alakjai közé küzdötte fel magát, és vele ért véget a nők szultanátusa. Illetve korabeli elbeszélésekből, arra lehet következtetni, hogy még egy lány maradt életben, akinek a zsákját nem kötötték meg elég szorosan, és  egy francia hajó húzta ki a vízből.

A Deep Sea Vision által készített  szonárfelvétel a Csendes-óceánon, amelyen “úgy tűnik”, hogy az Earhart Lockheed 10-E Electra repülőgépe látható. ( A kép forrása: DEEP SEA VISION )

Earhart és navigátora, Fred Noonan 1937. július 2-án tűnt el, miközben Earhart megpróbálta  első nőként körberepülni a Földet. Bár az amerikai haditengerészet és parti őrség kiterjedt keresési erőfeszítéseket tett, nyomtalanul eltűntek, és két évvel később halottnak nyilvánították őket. Az eltűnés óta több modern mélytengeri kutatás is zajlott, ám Earhart repülőgépét nem sikerült megtalálni. Romeo csapata szerint a szonárfelvételt körülbelül 16 000 láb mélyen a Csendes-óceán felszíne alatt rögzítették, kevesebb mint 100 mérföldre a Howland-szigettől, ami Earhart egyik tervezett állomása volt. A szakértők óvatosságra intenek, mivel csak az Earhart Lockheed repülőgépével egyező részletek szolgáltathatnak meggyőző bizonyítékot. Egyéb elméletek szerint Earhart a Howland-szigettől távolabb, mintegy 350 tengeri mérföldre fekvő Gardner-szigeten zuhant le, ahol állítólag segítséget kért, mielőtt gépét a tengerbe zuhant volna.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések