Az 1962-es dollár árfolyam forintosítása, mai értékre, az inflációt is figyelembe véve. ( Hibánkat javítanának, és talán így már közelebb vannak a számítások a helyes értékekhez! )

Hirdetés

Az 1962-es dollár árfolyam forintosítása, mai értékre, az inflációt is figyelembe véve. ( Hibánkat javítanának, és talán így már közelebb vannak a számítások a helyes értékekhez! )
 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A 14. századi Angliában a futball még egy szabályok nélküli, kegyetlen, játéknak nem igazán nevezhető időtöltés volt, így hamarosan be is tiltották. Ellentétben az íjászattal, amelynek gyakorlását kötelezővé tették.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 2 perc

Kedves mindenki. Egy olvasónk ( Péter ) hívta fel a figyelmemet, hogy erősen tévesek a számítások, ahogy egy múltbeli, jelen esetben dollár értéket, mai, ráadásul forint árfolyamra számítunk át. Az az igazság, hogy teljesen igaza volt!! Szégyenlem is magam ezért, elnézést kérek a hibáért! Ezúton is köszönjük, hogy felhívta erre a figyelmünket!  Nos a lényeg, hogy ezekből a még “hozzávetőlegesen” sem pontos  számításokból kimaradt az infláció! 🙁

Nos közgazdász ( sem ) vagyok, de azért körülbelül az lehet a lényeg, hogy  infláció szinte mindig van, csak a mértéke változik, és ha jelenlegi átváltási árfolyamokat használunk, akkor minél “távolabbi” a dollár árfolyam amit vizsgálunk, annál pontatlanabb lesz az átváltás, hisz hogy is fogalmazzak 🙂 annál több infláció marad ki a helyes számításból. Esetünkben az Egyesült Államok inflációját kell vizsgálni.

Az előző cikkben ( Az 1962-es seattle-i világkiállításon numizmatikai történelmet írtak! Akarsz látni 30 tonna, ( 1 millió db ) ezüst 1 dolláros érmét egy rakáson!? ) számolt 1962-es dollár forint átváltási értéke nem helyes. Példánkban legyen az említett 1,95 dollár, amennyiért anno meg lehetett venni az említett béke dollárt. Nos az inflációs kalkulátorokkal kiszámítva ( ezek esetében is akad valamennyi eltérés, de körülbelül azonos számítások jönnek ki nekik ) ez jelenleg 19,1685 dollár érték. ( Vagyis tulajdonképpen, mint sok más valuta, a dollár is folyamatosan veszít az értékéből. ) Nos tehát elvileg 🙂 ezt megszorozhatjuk a mostani átváltási árfolyammal, ami most 415  Ft, vagyis a helyes szám 7950 Ft.  🙁 …. 🙁  hát most kicsit szomorú lettem, mert a cikkben írt 810 Ft-nál azért ez jóval több, de azért még mindig elég kedvező 🙂 Egyébként természetesen a fenti számítások a konkrét dollár árfolyamra vonatkoznak, hisz egy morgan, vagy béke dollár numizmatikai értéke megint csak más, és más. Egy gyűjtőnek nyilván többet ér, mint annak aki csak mondjuk az ezüst tartalom piaci értékét hajlandó érte fizetni, vagy annak, aki meg csak az eredeti eladási ár  inflálódását hajlandó ráfizetni.

Szóval a régebben írt cikkekben, esetlegesen számított “jelenlegi árfolyamon” számolt értékek sem pontosak. Amennyiben mondjuk például egy 2021-es aukciós árat számoltunk át, az mondjuk hatalmas eltéréseket nem feltétlenül fog mutatni ( bár ahogy alakul manapság az infláció, lehet már ez a kijelentés is hibás ), de már az sem pontos, szóval ezt vegyétek figyelembe légszíves, mert egyesével ezt javítani egyenlőre nem fogjuk, de hibánkat jelezni fogjuk felétek.

Az infláció alakulása az Egyesült Államokban ( 1962-2022 ) A fenti diagram 1 USD egyenértékűségét mutatja az összetett infláció és a CPI változásait figyelembe véve. Minden érték vásárlóerőben egyenértékű, ami azt jelenti, hogy minden évben ugyanazt az árut vagy szolgáltatást lehetett megvásárolni a vizsgált pénzösszeggel.

Belinkelek ide néhány oldalt, ahol a dollár jelenlegi értékét lehet kiszámolni, inflációval kalkulálva.

https://www.dollartimes.com/

Hirdetés

https://www.inflationtool.com/

https://www.in2013dollars.com/

https://measuringworth.com/

Remélem sikerült pontosítanunk a számításokon, és közelebb állnak a helyes értékekhez. Amennyiben még mindig van valami “súlyos” hiba amire érdemes figyelni, legyetek szívesek jelezni felénk!!

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Numizmatika fogalma, rövid története

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed >>>

Mongol űrhajós egy érmén? Van ilyen? Igen van 🙂

Valamelyik este a "szokásos" érme rendezgetés közben lettem figyelmes valamire. Kedvelem a mongol érméket, van is pár darab. Ezeket nézegettem, >>>

Hunyadi Mátyás, pénzreformjával, felére csökkentette a kamatokat, stabilizálta az aranyforint-ezüstdénár árfolyamot

A közgazdaságtanban Kopernikusz-Gresham törvény néven ismert az a tézis, amely kimondja, hogy amennyiben egy gazdasági rendszerben kétféle pénz van forgalomban, >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?