Befejeződött az orosz hadsereg felvonulása, bármikor megindulhat a támadás. Bizonyított az arany, és ( ezüst ) ! Itt a tavasz!

Hirdetés

Befejeződött az orosz hadsereg felvonulása, bármikor megindulhat a támadás. Bizonyított az arany, és ( ezüst ) ! Itt a tavasz!

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az ókori Egyiptomban a szolgákat mézzel kenték be, hogy inkább ők vonzzák a legyeket, s a fáraót ne zaklassák a bogarak. A szolgák sora amúgy sem volt túl fényes akkoriban, mivel gyakran, ha meghalt egy fáraó, vele együtt eltemették az összes szolgáját, háziállatát és ágyasát is.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 5 perc

Aki olvasta az előző írásaimat, az arany, ezüst, tőzsde, infláció-val, (…stb ) kapcsolatban, az tudja, hogy  “Én egy buta, konzervatív nézeteket valló, tudatlan, régimódi ember vagyok.  és éppen ezért, Nem adom el az aranyamat, ezüstömet, tartom, és veszek még. Tartom a short pozíciómat a tőzsdéken ( Dow Jones, NASDAQ, S&P500, DAX, LSE  ), nem vásárolok kriptopénzt.”  Nos a napokban a portfólióm bizonyított, de legfőképpen tegnap voltam vele “biztonságban”.

Mi is történt? 

Még semmi, hál istennek… azonban a Fehér Ház arra figyelmeztetett, hogy Oroszország „bármelyik napon” inváziót indíthat Ukrajna ellen – akár az olimpia idején is, és kérik az amerikai állampolgárokat, hogy hagyják el Ukrajnát. Több más ország is ezt jelentette be, de a tőzsdéket az amerikai bejelentés mozgatta meg a legjobban. Ezt arra alapozzák, hogy a műholdas felvételeik, illetve egyéb hírszerzési információik, megerősítették, hogy “kész” az orosz hadsereg felvonulása, vagyis támadásra kész állapotba került. Ugyanakkor Ukrajna sem enged semmit, 48 órás ultimátumot adott az oroszoknak, hogy érdemben magyarázzák el, hogy miért vonultattak fel ekkora haderőt a közös határok és a Fehéroroszországgal ( Putyin szövetségese ) közös határ mentén.

Nos a várható kamatemelések, monetáris szigorítások, a recesszió fenyegetése, az extrém módon túlértékelt piacok, már önmagukban is kockázatot jelentenek, de egy valós háborús konfliktus, és most nem egy afrikai, vagy ázsiai országról beszélünk, ami tulajdonképpen nemzetközi szinten senkit nem érdekel, hanem “európai”-ról, mint egy “megvilágosodás”, kockázatkerülésbe “kényszerítette” a befektetőket.

Ez konkrétan azt jelentette, hogy a tőzsdét eladták, és aranyat, olajat vásároltak. A kriptopénz is eset, amiről sokan azt tartják, hogy “önálló életet él”, és egyfajta menekülő eszköz is egyben, szintén esett. Én ezzel sem értek egyet, mivel extrém spekuláció mozgatja, nem nevezném biztos menekülő eszköznek, ráadásul, az utóbbi hónapokban, véleményem szerint inkább korrelál a tőzsdei mozgással. Szóval a “buta, konzervatív”, befektetők, aranyat vettek ( több mint 1%-os emelkedés ) ebben a pillanatban, és valamennyi ezüstöt ( fél % körüli emelkedés ), de most szétvált kicsit a két nemesfém, az ezüst lemaradó volt. Amúgy ezt megjósolni azért nem volt nehéz, nem mondom, hogy “megmondtam”, mert ez nem egy lehetetlen ármozgás volt, hanem szükségszerű, ezt egyszerűen el kell fogadni. Háborús helyzetben ez történik. Bár az aranyat nem tudod megenni ( ha nincs mit enni, az arannyal nem laksz jól, azonban lehet el tudod cserélni ételre ), és kimagasló hozamra sem számíthatsz, ( megduplázódni azért nem fog, mint mondjuk egy kriptopénz ), de birtoklásával, nyugodtabban alhatsz egy ilyen környezetben is.

Nézzük meg a napi mozgását. ( 2022. 02. 11. ) A Fehér Ház bejelentésének pillanata ( azért voltak hamarabb is elmozdulások 🙂 ), azt hiszem egyértelmű…

Az arany árfolyamának alakulása,  2022. 02. 11. pirossal jelölve, a “háborús megugrás”

Az ezüst árfolyamának alakulása,  2022. 02. 11. pirossal jelölve, a “háborús megugrás”

 

Ezzel szemben a “logikus” tőzsdei reakció ( a NASDAQ ármozgását nézzük meg példaként )

A NASAQ árfolyamának alakulása,  2022. 02. 11. pirossal jelölve, a “háborús megugrás”

“Természetesen” minden tőzsde kb. így reagált. Extrém emelkedésben van az olaj és benzin is, igazából 2020-as mélypontja óta, ennek több oka is van, de amúgy elsősorban a szándékos manipuláció, véleményem szerint az olaj az egyik legjobban manipulált eszköz, az árupiacon. Még arról sem lennék meggyőződve, hogy Putyin terveiben ne szerepelne az olaj árfolyamának felhajtása, és reményeim szerint, valós támadást nem fog indítani, csak “felvonult”, hisz ez a bizonytalanság is elég, hogy magasan tartsa az olaj árát. Az pedig mint tudjuk, nagyon jó neki, hisz Oroszország a világ második legnagyobb olajkitermelője, de olykor az első, de minimum az első háromban van 🙂

Hirdetés

Íme az olaj “reakció”. A WTI típusú olaj árfolyamát nézzük meg. De meg nyugodhatsz 🙂 a Brent és benzin is így néz ki 🙁

Az olaj ( WTI ) árfolyamának alakulása,  2022. 02. 11. pirossal jelölve, a “háborús megugrás”

Mi várható?

Ezt még talán maga a mester, Nostradamus sem tudná megmondani. Azt hogy én mit fogok tenni? Mivel én buta vagyok, és konzervatív, nem vagyok olyan okos mint a mai fiatalok, a manager-ek 🙂 nem beszélek angolul sem, és nem végeztem egyetemet, pizza futár vagyok, nos ezért ezt én fogom tenni:

Nem adom el az aranyamat, ezüstömet, tartom, és veszek még. Tartom a short pozíciómat a tőzsdéken ( Dow Jones, NASDAQ, S&P500, DAX, LSE  ), nem vásárolok kriptopénzt. Én egy buta, konzervatív nézeteket valló, tudatlan, régimódi ember vagyok. 

Azonban, mindezt nem csak a háborús veszély miatt, hanem úgy általában is, a már ismert kockázatokat figyelembe véve teszem. Éppen ezért tegnap elkövettem egy szándékos hibát is, hogy azért legyen pár álmatlan éjszakám. Az olajat, és benzint is shortoltam ( esésre fogadtam ), egy ilyen kockázatos pillanatban. Hogy miért? Elsőnek szeretném ezzel segíteni a békét, ezzel bevonzani azt, hogy ne legyen háború, vagyis nem a háborúra, ( további olaj emelkedésre )  fogadok. Bízok abban, hogy valamilyen kompromisszum lesz a konfliktus vége, bár lehet ez hosszú folyamat. Illetve bár kínálati problémák ( ha levesszük a geopolitikai kockázatokat ) okozzák elsősorban az olaj emelkedését, és a “várt gazdasági fellendülés”, a véleményem szerint, ez nem fog megtörténni, sőt, a szükségszerű kamatemelés, és szigorítások, visszavetik majd a gazdaságokat… Vagyis sajnos, előbb-utóbb visszaesik a fogyasztás, így az olaj iránti kereslet is, ami nagyobb lehet mint maga a kínálat kiesése. Ilyenkor persze jöhet a manipuláció, mert azokat a csapokat, akár teljesen is el lehet zárni, vagyis végtelenségig lehet csökkenteni a kínálatot. Azonban történelmi példákból tudjuk, hogy ez azért már nem jó a kőolaj termelő országoknak sem. Ki kell egyensúlyozni az árat, az pedig nem 100 $ körül van, az túl magas, véleményem szerint akár 80$ / barrel-ig is visszanézhet.

Mi a legrosszabb forgatókönyv? 

A tényleges háború. Amennyiben az oroszok harci cselekménybe kezdenek, akár egy katona is meghal, vagy tényleges tűzharcok lesznek ( egyetlen lövés is elég ), az olaj simán 100 $ főlé ugrik, a tőzsdék beszakadnak, a bizonytalanság állandóvá válik, a búza, kukorica, az alumínium, réz, egyéb fémek is tovább emelkednek, az infláció berobban, a szigorításoknak sokkal extrémebbnek kell lennie, ami biztosan recessziót okoz szinte az egész világon, és hát Putyin bár “bizonyította”, hogy tartani kell tőle, elszigetelődik, Oroszország idővel megroppan a gazdasági szankcióktól, további háborúk törhetnek ki, a “káoszt” kihasználva, néhány más  elmebeteg vezető is próbálkozhat háborúval máshol is, ami olyan időszakot eredményezhet, amire a II. világháború óta nem volt példa. Olyat, amit a mostani fiatalabb generáció, elképzelni sem tud a történelem egyik leghosszabb békés, jóléttel teli, könnyű élet ( igen, mert ez az volt ) , könnyű pénz ciklusa után.

Vagyis a legfontosabb most, hogy NE LEGYEN HÁBORÚ! Kedves olvasóim, nem akartam nagyon negatív lenni, és megijeszteni senkit sem. De érdemes most már, tényleg felelősebben gondolkodni. Azt hiszem nincs szükség új okos telefonra, és okos TV-re sem. Nem kell több hitel sem, el kell kezdeni MEGTAKARÍTANI. Nem kell több munkát vállalni, hanem spórolni kell, költséghatékonyabban kell élni, úgy is marad meg plusz pénz. Az így “szerzett” plusz időt, pedig a családdal, barátokkal kell tölteni, ha lehet kint a levegőn, mert itt van a jó idő is. Megjósolom, hogy itt van a tavasz 🙂

Semmiképpen ne vedd a fentieket befektetési tanácsnak, ez kizárólag az én véleményem, ha befektetési döntést kívánsz hozni, javaslom, hogy  előtte konzultálj profi befektetési tanácsadóval, én nem vagyok az!!

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Mágnesteszt: Hogyan ellenőrizzük az ezüst- és aranyérmék valódiságát?

Egy nagyon hasznos videót mutatunk be a cikkben. Ha most kezded gyűjteni az érméket, vagy ha már régebb óta foglalkozol >>>

Ahogy pár napja jósoltuk, “mozgolódik” az arany, és ezüst 🙂 Végre 🙂

Mint azt ahogy pár napja említettem, nagyon úgy néz ki, hogy a trendforduló megtörtént! Az okokat nem próbálom most részletezni, mivel >>>

Azerbajdzsán 500 manatos emlékbankjegyet bocsátott ki.

Azerbajdzsán Központi Bankja november 4-én  500 manatos emlékbankjegyet vezetett be. A bankjegy, az azerbajdzsáni hadsereg 44 napos honvédő háborújának állit emléket, amit a >>>

Az 1950-es évek Magyarországon, ( 100 év gazdaságtörténete, 4. rész )

10 részes videó sorozat, amit a Magyar Nemzeti Bank készített. Az 1920-as évektől kezdve, 10 éves bontásokban mutatja be Magyarország >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?