Hirdetés


Hol van a “kakukktojás” a képen? Egyáltalán ez kakukktojás? Mi a közös a Csillagok Háborújában, és a Harmadik Birodalomban?


A bejegyzés becsült olvasási ideje 7 perc

Azt hiszem sokan vagyunk, akik szeretjük mind az Indiana Jones, és mind Star Wars filmeket. Azt is tudjuk, hogy mindkettő, de leginkább a Star Wars filmek köré, egy teljese univerzum alakult ki az évek során. Ebben az univerzumban pedig, minden lehetséges. Olyannyira minden, hogy a “két univerzum” képes összekapcsolódni, és megjelenni a másikban. Néhány ilyen különleges pillanatot mutatnék most be. Ezeket a pillanatokat szokás, úgynevezett “húsvéti tojásoknak”, vagy “rejtett kincseknek” is hívni, hisz mindegyik egyfajta meglepetés, és egyben ajándék, kincs a rajongók számára. Nézzük meg pontosan mire is gondolok, a This Tricky Star Wars Easter Egg in ‘Indiana Jones’ Is So Hard to Spot cikk segítségével. 

Az Indiana Jones és a Star Wars: Az első “húsvéti tojás”

A két hollywoodi rendező, George Lucas és Steven Spielberg, eredetileg rivalizáló viszonyban álltak egymással, de az évek során ez a rivalizálás barátsággá változott. Ennek egyik eredményeként született meg az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói című kultikus kalandfilm, amelyben Spielberg rendezőként, míg Lucas író-producerként tevékenykedett. Ennek tudatában nem is annyira meglepő, hogy belső poénként Spielberg gyakran rejt utalásokat a Star Wars-filmekre Indy kalandjaiban, és ugyanezt a módszert alkalmazza Lucas az űroperáiban. Ez egy szórakoztató játék mindenkinek, aki részt vesz benne. A készítők szórakozásból rejtenek el apró utalásokat a legváratlanabb jelenetekbe, a rajongók pedig egész napokat töltenek azzal, hogy ezeket az apró “kincseket” felfedezik kedvenc filmjeikben. Néha azonban vannak olyan “húsvéti tojások”, amelyeket olyan nehéz észrevenni, hogy még a leghűségesebb rajongók sem veszik észre őket. Ezeknek a rejtett utalásoknak az egyik, legelső tökéletes példája megtalálható az Indiana Jones-filmek közül az elsőben, a 1981-es Az elveszett frigyláda fosztogatói ( Raiders of the Lost Ark ).

A repülőgép neve OB-CPO

Nem, nem a repülőgép hívójeléről beszélünk. A film elején, amikor Indiana ( Harrison Ford ) menekül a bennszülöttek és ősi ellensége, Dr. Belloq ( Paul Freeman ) elöl, egy kis, egymotoros repülőgépre mászik fel, amelyet OB-CPO-nak hívnak. A repülőgép neve egy hivatkozás az ikonikus Star Wars-szereplőkre: a Jedi mesterre, Obi-Wan Kenobira ( Alec Guinness ) és a beszédes protokollcsodára, C-3PO-ra ( Anthony Daniels ). Ez az utalás meglehetősen könnyen észrevehető a repülőgép oldalán. Íme:

A második “húsvéti tojás”, amit már kevesen vettek észre ( utalás ismét a Star Wars-ra )

Azonban a most következő “rejtett kincs” olyan nehezen látható, hogy még Indy maga is, minden régészeti tapasztalatával, nehezen tudná megmutatni. Ez a kincs nem más, mint egy rövid cameó, amely két droidról készült, akiknek a felkutatásáért a birodalmi erők fenekestül felforgatták Mos Eisley városát az eredeti Star Wars- filmben, amely jelenleg leginkább az 1977-es Csillagok Háborúja, vagyis Star Wars: Episode VI – A New Hope ( Egy új remény ) néven ismert .

A “cameo” egy olyan rövid, gyakran csak pár másodperces jelenet vagy szereplés egy filmben, televíziós sorozatban vagy más médiumban, amelyben ismert vagy híres személyek, karakterek vagy tárgyak szerepelnek. Ez a megjelenés általában meglepetést okoz, és a nézőknek vagy rajongóknak örömforrás lehet, mivel váratlanul találkoznak valamivel vagy valakivel, akinek a jelenléte számukra különleges vagy szórakoztató. A cameo célja lehet tiszteletteljes emlékezés, poén, vagy egyszerűen a nézők szórakoztatása.

A cameo jelenete

A film körülbelül egyórás pontján ( még mindig az  Indi és Sallah végül eljutnak a helyre, ahol a Láda állítólag el van rejtve. Ez egy ősi, földalatti templom, tele Anubisz szobrokkal, szarkofágokkal és hieroglifákkal borított falakkal – egy klasszikus ókori egyiptomi beállítás. Ha, mint Indiana, keres valamilyen kincset, akkor most figyeljen ezekre a hieroglifákra. Amikor Dr. Jones és partnere kinyitja a kőszarkofágot, amely a ládát tartja, egy aranyoszlop látható közvetlenül Indi jobb oldalán. A pillér nagy arany kígyóval van díszítve, valamint néhány hierogliffával. Ahogy Indi felemeli a követ, amely lefedi a tárolót, az egyik hieroglifák jobban láthatóvá válik, mint a többi. Ez egy olyan kép, amely úgy tűnik, mintha egy furcsa ember mutatna valamire, amely nem más, mint egy nagyon ismerős oval-fejű, fehér-kék droid. Ha jobban megnézzük, egyértelműen látszik, hogy a két “valaki”, vagy “valami” nem emberi lény, hanem valamilyen robot, droid. A két droid pedig nem más, mint R2-D2 ( Kenny Baker ) és C-3PO ( Anthony Daniels ), akiket a Star Wars-filmekben ismerhettünk meg. A cameo jelenet annyira rövid, hogy könnyen el lehet siklani mellette, de ha egyszer észreveszed, nem tudod többé nem észrevenni. Íme:

De miért van ott R2-D2 és C-3PO?

Az, hogy miért vannak ott R2-D2 és C-3PO, rejtély. Lehet, hogy csak egy apró utalás, de lehet, hogy van mögötte valami több. Talán a két droid egyszerűen a múltból érkezett, és megpróbálta figyelmeztetni Indyt a veszélyre, amely a Láda után kutató náciktól fenyeget. Vagy talán a két droid egyszerűen a jövőből érkezett, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy Indy megtalálja a Ládát, és megállítsa a nácik terveit. Vagy talán belefáradtak a Tatooine-ba, és úgy döntöttek, hogy egy másik sivatagban töltik a birodalomtól elszenvedett vereség utáni vakációt. Lehet, hogy a messzi-messzi galaxis valójában nincs is olyan messze, mint ahogy George Lucas el akarja hitetni velünk. Ki tudja? Akárhogy is, R2-D2 és C-3PO jelenléte Az elveszett frigyláda fosztogatói ( Raiders of the Lost Ark ) című filmben, egy szórakoztató és izgalmas utalást jelent a Star Warsra. Ez egy olyan meglepetés volt, amely évtizedek óta szórakoztatja a rajongókat, és amelynek célja, és “jelentése”  valószínűleg még sok évig rejtély marad.

Hirdetés


Egyéb Star Wars-utalások az Indiana Jones-filmekben

Az elveszett frigyláda fosztogatóiban található R2-D2 és C-3PO cameo csak egy a sok Star Wars-utalás közül, amelyeket az Indiana Jones-filmekben találhatunk. A következők is szerepelnek: Vegyük például Obi-Wan Kenobit. A neves Jedi mester a fentebb említett repülőgépen kívül egy szórakozóhelynek is kölcsönözte a nevét a franchise második filmjében, az Indiana Jones és a végzet templomában ( Indiana Jones and the Temple of Doom ). A Club Obi-Wan a neve annak a sanghaji helyszínnek, ahol Indit majdnem megölik a film legelső jelenetében. Íme:

Az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága ( Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull ) 2008-as újjáéledő filmben is van egy apró utalás a Star Wars felé. Ezúttal azonban nem csak egy szereplő előtt tisztelegnek, hanem sokuknak. Miközben a címadó Crystal Skulls életre kel, Indiana Jones azt mormolja fiának, Muttnak ( Shia LaBeouf ): „Rossz előérzetem van ezzel kapcsolatban”. Ez a látszólag ártalmatlan mondat a Star Wars egyik alapmondata, amelyet az űropera franchise szereplői közül sokan használtak, Luke Skywalkertől ( Mark Hamill ) Obi-Wan Kenobin át természetesen Harrison Ford Han Solo-jáig.

Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag ( Indiana Jones and The Last Crusade ) 1989-ben bemutatott egyetlen rész  az Indiana Jones- film franchise-ban, amely nem tartalmaz közvetlen utalást Star Wars- filmre, bár egyes rajongók azt állítják, hogy ott is található egy húsvéti tojás. A film egyik jelenetében ugyanis, amint Indi a riválisával küzd egy portugál hajón, hordók veszik körül őket, amelyek „carboneto”-ként azonosított anyagot tartalmaznak. Egyes “húsvéti tojásvadászok” úgy vélik, hogy ez a karbonitra utal, arra a túlvilági anyagra, amelyet Han Solo lefagyasztására és Jabbának, a Tatuin bolygóra való eljuttatására használnak a Star Wars: Episode VII – The Empire Strikes Back ( A Birodalom Visszavág ) című filmben. De az igazat megvallva, a carboneto csupán karbidot jelent portugálul, szóval lehet, hogy ez csak egy vicces egybeesés. Vagy talán maga a kémia tele van Star Wars húsvéti tojásokkal, amelyekről egyszerűen nem tudunk. Mindenesetre ezek az utalások azt mutatják, hogy a Star Wars és az Indiana Jones filmek alkotói szeretik egymás munkáját elismerni. Ez egy szórakoztató módja annak, hogy a rajongók összekapcsolják a két franchise-t, és hogy egy kis rejtélyt és további izgalmat vigyenek a filmekbe.

Fordítva vannak-e utalások, Indiana Jones filmekre, Star Wars filmekben?

Igen, vannak. Azonban ezek elsősorban a jóval később megjelent film, és rajzfilm sorozatokban láthatóak. ( Például: Andor film sorozat, A klónok háborúja és a Lázadók rajzfilm sorozat ). Ezeket már nagyon, nagyon tudatosan helyezték, és helyezik el az alkotók. A lista elég hosszú, ezeket nem is sorolnám fel. Ebben a cikkben részletsebben tudtok olvasni ezekről.

Van-e még valami, amiről érdemes beszélni?

Igen, van. Ez pedig egy másik szál, amit utalások szintjén felhasználtak a Star Wars filmekben, illetve egyértelmű jelentekkel, illetve történeti szálakkal beépítettek az Indiana Jones filmekbe. Ez pedig a náci Németország, a Harmadik Birodalom. Indiana kapcsolatát, vagy találkozásait a nácikkal, nem kell túlságosan bemutatni, azonban a Star Wars-ban megjelenő összetettebb cameo jelenetekről, érdemes beszélni. Íme néhány: A Galaktikus Birodalomnak fanatikusan elkötelezett elit rohamcsapatok közös nevet viselnek a náci pártot védő félkatonai harcosokkal – rohamosztagosok. A birodalmi tisztek egyenruhája, sőt Darth Vader sisakja is hasonlít a német hadsereg tagjai által a második világháborúban viseltekre. Bár Vader sisakját kabuto maszkként is ki lehetne állítani ( erről az utalásról ( japán szamurájok ) lentebb olvashattok ). Palpatine kancellárból császárrá való fokozatos felemelkedése pedig Adolf Hitler hasonló politikai felemelkedését tükrözte kancellárból diktátorrá. Vagy az eredeti, 1977-es Csillagok háborúja utolsó jelenete, amelyben Leia hercegnő kitüntetéseket adományoz Luke Skywalkernek és Han Solonak a lázadó hősöknek, miközben katonák állnak a figyelem középpontjában. Az egész jelent hasonlóságokat mutat a nürnbergi masszív náci gyűlésekkel,  amelyeket Leni Riefenstahl 1935-ös „Az akarat diadala” című propagandafilmjében rögzítettek. Íme:

De, hogy itt ne álljunk meg, a Star Wars, még ezeken is túlment. Utalások találhatók benne többek között Richard M. Nixon-ra, és a vietnámi háborúra is. Maga Lucas jegyezte meg, hogy: a Lázadók Szövetsége által a Galaktikus Birodalom ellen vívott gerillaháború tükrözte a felkelő erő és egy globális szuperhatalom közötti csatát, amely Vietnamban zajlott.

A Yavin 4 bolygó– ahonnan a Lázadók megtámadják az első Halálcsillagot – könnyen észrevehető hasonlóságot mutat a vietnami dzsungelekkel ( A kép forrása: starwars.com )

De találhatóak utalások az ókori Rómából, vagy keresztes lovagokról ( templomosok ) is. De ezt hiszem azt sem kell nagyon túlmagyarázni, hogy a szigorú szabályok szerint élő Jedik, akik a lézerkard mesterei, olyanok mint a középkori szamurájok. Ha erről szeretnél még részletesebben olvasni, ezeket a cikket ajánljuk: The Real History That Inspired ‘Star Wars’ vagy a 5 történelmi utalás a Star Warsban, amikre így még tuti nem gondoltál, vagy még ez is érdekes lehet Amerika, a Star Wars gonosza

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések