Hirdetés


Borítékolható volt, hogy lesz emlékérméje, és lett is ( Churchill érme, 1965 )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 5 perc

Bizonyára találkoztál már a nagy méretű, Churchill érmével. Ha nem is volt még a kezedben, minimum láttál már egyet, vagy legalábbis tudod melyik érméről beszélek. Na de tényleg? Tudod, hogy melyik érméről beszélek? Erről:

1 Crown, 1965 ( Churchill crown )  ( A kép forrása: royalmintmuseum.org.uk )

Ki volt Sir Winston Churchill?

Szerintem minimum el tudod helyezni őt plusz, mínusz 20-30 éves határon belül, abba a történelmi időszakba, amiben élt. Mert már nem él. Ami bizonyosan eszedbe jut vele kapcsolatban, az a II. világháború, és az angliai csata, híres beszédei, amelyeket az angolok úgy hallgattak, mintha egy motivációs tréner, vagy guru beszélne hozzájuk.

Sir Winston Churchill 1941-ben, ( A kép forrása: Yousuf Karsh ( CC BY 2.0 ) )

Churchill fiatalon csatlakozott a brit hadsereghez, és részt vett a második búr háborúban, mielőtt hírnevet szerzett haditudósítóként. 1900-ban választották parlamenti képviselővé, és az első világháború előtt az Admiralitás első lordjaként szolgált. Később lemondott, hogy részt vegyen a nyugati fronton zajló harcokban. A háború után visszatért a kormányba, és hadügyi államtitkárként és pénzügyminiszterként tevékenykedett. A második világháború kirobbanásakor ismét kinevezték az Admiralitás első lordjává, mielőtt később miniszterelnök lett. VI. György király megbízta a brit háborús erőfeszítések felügyeletével a tengelyhatalmak ellen. Churchillre úgy emlékezünk, mint a győztes háborús vezetőre, aki inspirálta a briteket, hogy  harcoljanak az európai demokráciáért a fasizmus terjedése ellen. Az 1945-ös általános választásokon elszenvedett vereség után Churchill több könyvet írt a háborúról, amiért irodalmi Nobel-díjat kapott. 1951-ben tért vissza hivatalába, majd 1955-ben lemondott, de továbbra is aktív maradt képviselőként. Kilencven évesen hunyt el, 1965-ben. Halálát négynapos állami temetés követte, amelyen 120 ország képviselői vettek részt.

A fenti összefoglaló az életéről, egy nagyon, nagyon rövid összefoglaló. Tudom írtam már ezt más hírességről, történelmi személyiségről is, de higgyétek el, az ő esetében ez valóban igaz. Churchill élete, elképesztő kalandos volt, szinte az egész világot bejárta, valóban részt vett harci cselekményekben, valóban többször volt életveszélyben, tehetséggel megáldott amatőr festő volt, jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztott, és szivarozott ( illetve dohányzott ) egész életében. Szeretett írni, falazni ( igen, falazni ), és fekete hattyúkat etetni. Churchill élete jelentős részében depresszióval küzdött. Ezrede egyik legjobb lovaspóló-játékosának tartották, miután 1896. október elején az indiai Bombaybe vezényelték. Nem hitt Isten létezésében. Volt hadifogoly  Dél-Afrikában, de megszökött, és közel 500 km-t tett meg gyalog, mire biztonságba ért….. és még mindig folytathatnám, szóval higgyetek nekem, érdemes elolvasni a teljes élettörténetét.

Hirdetés


Mi az a brit koronás érme, a crown?

Winston Churchill halálakor már rég kikerült a brit koronás ( Crown  ) érme a mindennapi forgalomból. A koronás érmék történetét vissza lehet vezetni egy olyan aranyérmére, amelyet VIII. Henrik uralkodása alatt vertek, az első ezüst verziók pedig néhány évtizeddel később keletkeztek. A következő három évszázadban a koronás érméket .925-ös finomságú sterling ezüstből készítették. Nagy érmék voltak, ( átmérőjük 38 milliméter ) és mindig az uralkodó király vagy királynő portréját ábrázolták az egyik oldalon. Gyakran az egyik oldalon az Egyesült Királyság királyi címerét láthattuk. A huszadik századra a koronás érméket már csak egy új uralkodó koronázási évében verték, mint emléktárgyat az alkalomra. Az érmék mérete lehetővé tette, hogy egyedi tervek bemutatására alkalmasak legyenek. 1927 és 1936 között egy sor limitált kiadású gyűjtői célú koronás érme készült egy jellegzetes koszorú mintával, karácsonyi ajándéknak szánták. Ebből az időszakból származik egy másik híres emlékérem, a 1935-ös „Rocking Horse” koronás érme, melyet a stilizált Szent György lovon ülő motívuma miatt neveztek így. Emlékérmeket is vertek az 1951-es Festival of Britain és II. Erzsébet királynő 1953-as koronázásának megünneplésére.

Churchill  tiszteletére, ismét készítettek egy “Crown”-t!

Churchill 1965 január 25.-én hunyt el, agyvérzésben. A parlament 1965 márciusában hagyta jóvá egy új érme készítését, kevesebb mint két hónappal Churchill halála után. Az első példányok, amelyek “Winnie” emlékére készültek, az év szeptemberében kerültek forgalomba.  Az Egyesült Királyság hivatalos nemzeti pénzverdéje, a The Royal Mint készítette őket, Oscar Nemon horvát származású szobrászművész munkái alapján. Nemon 1938-ban menekült Angliába, a nácik elől, majd számos neves brit személyiséget mintázott, köztük Churchill-ét is, beleértve egy szobrot a brit alsóháza bejáratában. Nemon korábban sosem tervezett érmet, de Churchill egyik kedvenc művészeként őt választotta a Royal Mint a feladatra. Állítólag Nemon az érmeportrét egy olyan államférfi márvány büstjének alapján készítette, amelyet II. Erzsébet rendelt meg tőle. “Nagyon csodálom Oscar Nemon művészetét, akinek a képességei a szobrászat ősi területén olyan rendkívüli modern elismerést vívtak ki.” — mondta róla Winston Churchill 1955-ben. A “hátlapon” tehát, Winston Churchill, kissé komor jobbra néző portréja látható. Nézzétek el nekem, most a “hátlappal” kezdtünk, hisz eleve az ő emlékének tisztelegve készült az érme, illetve ennél a forgalmi emlékérménél amúgy is nehéz eldönteni, melyik az “előlap”, és melyik a “hátlap”.

Oscar Nemon, Churchill szobrával, amelyet a londoni Guildhallba szántak . ( A kép forrása: © Oscar Nemon  ( CC BY-SA 4.0 ).

A Churchill-koronás érmék “Előlap” oldalán II Erzsébet portréja látható, amelyet a brit szobrász, Mary Gillick készített. A fiatal királynőt egy babérkoszorúval díszített koronában ábrázolja, amelyet a feje hátulján egy masnival kötnek össze. Jobbra néz, egy hosszú hagyományt követve, amely az Egyesült Királyság érméire jellemző, ahol a királynő az előző uralkodóval ellentétes irányba néz. A környezetében látható felirat olvasható: ‘ELIZABETH II DEI GRATIA REGINA F · D’. Ez egy latin rövidítés, amely azt jelenti: ‘II. Erzsébet, Isten kegyelméből királynő, a hit védelmezője’. Bár a pénzváltókban fiatalabb királynői portrékat találhat az érméken, valószínűleg nem fog olyat találni, amely Gillick portrét ábrázol. Ez azért van, mert a brit pénzt 1971-ben “fel újították”, amikor a pénznemük decimális rendszerre váltott. A 1971 előtt kibocsátott legtöbb II. Erzsébet érme visszavonásra került. A Churchill érmék réz-nikkel ötvözetből készültek, nagy méretűek ( 38,61 mm ) és átlagos érmékhez képest nehezek ( 28,28 g ).

Amikor elkészültek, a Churchill koronák technikailag öt shillinget vagy 25 pennyt értek, és boltokban is el lehetett költeni őket. Sokan azonban elrakták őket. Ezért találunk néhány kiváló, újszerű állapotú példányt. Más darabok, amelyek nagyon kopottak és megkarcolódtak, nyilván bekerültek a forgalomba, és a többi érméhez való dörzsölődéstől sérültek. Készítésük idején nagyon nagy volt a kereslet a Churchill Crowns iránt, hisz még ekkor is nagy tisztelet övezte Churchill-t. A The Royal Mint 1965 októbere és 1966 nyara között 19 640 000 1965 Churchill Crownt gyártott. Ezek az érmék, még a mai napig forgalomban vannak, vagyis fizethetünk velük. De általánosságban elmondható, hogy  nehéz lenne találni olyan boltot vagy bankot, amely elfogadja a régi Churchill-érméket. Nem számítanak ritkának, ezért értékük sem túl magas, azonban továbbra is kedvelik a gyűjtök. Készültek még ismeretlen darabszámban úgynevezett „VIP-minta” érmék, ezek a különleges érmék fényes szatén felülettel rendelkeznek, és valószínűleg fontos személyeknek adták őket. Ezek a darabok igen értékesek, de ritkán lehet megvásárolni őket. A Churchill érmékkel kapcsolatban mindenféleképpen el kell mondani még, hogy ez volt az első alkalom, az első olyan brit érme, amelyen nem királyi személyt, uralkodót ábrázoltak Oliver Cromwell kora óta.

Felhasznált forrás: britanniacoincompany.com, 1965 Winston Churchill Coins: What Are They Worth?

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések