Hirdetés


2024 lesz minden idők legjobb éve!!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 4 perc

Tavaly év végére elhanyagoltam a gazdasági véleménycikkeket. Most röviden írnék a még mindig nem esedékes világvégéről, illetve az örök bikapiacról, a 2024-es várakozásaimról. 

Nos, tavaly, 2023-ban, nem sikerült. Egy rövid ideig “tartottam” magam, és sikerült egy tőzsdei visszahúzás relative alját elkapni, és vásárolni, és a vételeket tartani. Így sikerült is haszonhoz jutnom, azonban azt azért nem hittem volna, hogy a tőzsde történelem egyik legnagyobb emelkedése indul, és mindenkori csúcsokra hajtja az árfolyamokat. Pedig ez történt, és mivel végül ismét eladási pozíciókat nyitottam, sikerült szinte teljesen elvesztenem a tőkémet ( a tőkeáttét, az a fránya tőkeáttét ). Most saját magamhoz képest is történelmi mínuszban van a fiókom, mivel úgy gondoltam racionális azt gondolni, hogy oké, hogy az infláció csökken, és a kamatokat majd csökkentik újra, de ez az út még igen hosszú lesz, vagyis a “szokásos” örök bikapiac majd csak később indul. Vagyis nem vétel, hanem eladás a célszerű. De nem, igazából sosem állt le, és máris folytatódik az emelkedés, és véleményem szerint folytatódni is fog 2024-ben is. Miért?

Nos azért, mert a tőzsde, már nem tőzsde. Se az értékelések, se az adott gazdasági helyzet nem befolyásolja. Egy ponzi pénzhegy, ami csak egy irányt ismer. Ráadásul sokkal egyszerűbb margin call-hívásokkal folyamatosan elvenni az “eladási” pozícióban ülők pénzét. Csak még több pénz kell hozzá, az pedig korlátlanul van. Ma 2024 Január 1.-e van. Egy pár hírt belinkelek ide, amik szintén a tovább tőzsdei erősödést támasztják alá:  Súlyos fennakadással indul az új év a globális kereskedelemben, vagy 2023 az egyik legpocsékabb éve volt a magyar gazdaságnak ( ezért emelkedett tavaly a magyar tőzsde is rekord értékre ), vagy Nagyon nehéz év vár az autóiparra, de már most borítékolható, ki lesz a nagy nyertese vagy HÁBORÚT INDÍTHAT AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG vagy Súlyos újévi beszédet mondott a kínai elnök ( ebben a kínai elnök, Tajvan és Kína újraegyesítéséről beszélt ) vagy Kim Dzsongun: egyre nagyobb a realitása egy háborúnak Észak-Korea és az USA között vagy Hadihajót küldött Irán a Vörös-tengerre. Amint láthatjátok csak jó hír, jó kilátások! Ha pedig esetleg kitörne még néhány háború, vagy valamilyen szándékos pénzügyi zavar keletkezne, az lenne a hab a tortán. Vagyis akkor akár meg is duplázódhatnának a tőzsde indexek. A lényeg. Minél több a rossz hír, annál többet kell vásárolni. Én 2008-óta mindig ugyanazt a hibát követem el. Ha rosszabbra fordulnak a dolgok, naivan, hajlamos vagyok arra gondolni, az negatívan érinti majd a tőzsdéket. Sosem lett így, gondolom eztán sem lesz így. Ráadásul az egyik korábbi cikkemben, ezt írtam, ami egyben a cikk címe is: A spekulánsok szerint vége a “válságnak”, de csak akkor lesz tényleg vége, ha a FED is azt mondja! De még nem mondja! Nos Jerome Powell FED elnök ezt meg is tette december 13.-án. Íme: Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: a következő lépések kamatcsökkentések lehetnek ezzel azt az üzenetet közvetítette a spekulánsoknak, hogy már elég nagy a “recesszió”, ( nem is volt ), ezért újra jöhet a “segítség”, vagyis az ingyen pénz. Egyáltalán nincs szükség “segítségre”, de ha már adnak, fogadd el, tartja a mondás, és fektesd be részvénybe, és kriptopénzbe. Miért? Mert ezek a legkockázatosabb befektetések, tehát ezek a legbiztonságosabbak. Amit el kell ilyenkor adni, az az élelmiszer, ( például búza, kukorica, cukor ezek most esnek is keményen ) hisz enni nem kell, meg hát ha nincs recesszió, vagyis nőni fog a fogyasztás, akkor nem fog nőni az élelem iránti kereslet. Logikus ugye? Hát egyáltalán nem… na mindegy, a tőzsdék emelkedni fognak!!!

Az arany, és ezüst sem a régi. Kizárólag a dollárral, és így közvetve a tőzsdével korrelál. Vagyis semmilyen biztonságot nem ad, mert úgy viselkedik, mint egy részvény. De érdemes venni, hisz nem lesz recesszió, vagyis venni kell az arany, ezüst párost is. Mit lehet még ilyenkor venni? Mindent! Figyelj ki valamilyen veszteséges, kicsi kapitalizációjú céget, és vedd annak a részvényét. Amint rekord magasban van egy részvény, azonnal vegyél bele, megy az még magasabbra is. A tőzsdék emelkedni fognak!!! “Természetesen” a matematikai statisztikai esélyeket figyelembe véve ( már csak ebben bízok ) maradok az eladási oldalon ( előbb-utóbb esnie is kell ), és már csak a “becsületemért” végignézem, ahogy ma éjféltől folytatódik a tőzsdei szárnyalás, vagyis minden befektetett tőkémet elvesztem pár héten, vagy pár napon belül. 🙂

Kapcsolódó tartalom


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A japán gyarmatosítók még 1913-ban olyan törvényt vezettek be, melynek lényege, hogy Koreában csak és kizárólag vak emberek alkalmazhatók masszőrként. Egyrészről ez azért volt jó, mert így a vak embereknek biztosítottak munkát, másrészről pedig a szégyenlős vendégeknek nem kellett feszélyezve érezniük magukat. Ha hiszitek, ha nem, a törvény mind a mai napig érvényben van.

 

Miért örültek régen, és örülnek napjainkban is a tőzsdék, ha kitör egy háború? ( Tőzsdei reakciók a II. világháborúban )

U.i. Remélem nem veszitek komolyan a fentieket. Semmiképen sem kezeljétek befektetési tanácsként, főleg tőlem, hisz férfiasan be kell valljam, ha valóban rám hallgattatok volna, nagyon rosszul jártatok volna. Mint azt már írtam többször, én 2008-óta várom a következő összeomlást, hisz akkoriban töretlenül hittem az emelkedésben, bíztam a jövőben, ezért vételeim voltak. Akkor sem sikerült, mivel akkor összeomlott a tőzsde, és ott is maradt jó ideig, akkor láthattuk az utolsó “igazi” medve piacot. Azóta úgy döntöttem, egyszer én is az összeomláson ( short ) fogok pénzt keresni, de azóta nincs összeomlás, és kezdem elfogadni, hogy nem is lesz. Mit tanultam meg ez alatt az idő alatt? Nem azt kell figyelni mit mutatnak az adatok, hanem azt, hogy mit mond ( nem tesz ) a FED. Minden adat manipulált, minden döntéshozó hazudik. De mivel a hazugságot is végül “felülhazudják”, nehéz eldönteni, hogy melyik hazugság, mit is akar üzenni igazán. A szakértők? Nincs már hiteles szakértő sem. Ha emelkedik a tőzsde, azt magyarázzák meg, és felfelé módosítják a célárakat. Ha csökken, fordítva tesznek így. Mindig csak utólag okos mindenki. Ezekre alapozni nem lehet, a világgal szembemenni büntetlenül, nem lehet. Szóval úgy érzem, ezzel a “befektetői” karrierem végére értem…. ez sem sikerült 🙂

A Dow Jones, az “örök bikapiac” ( és minden más index )

 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések