Hirdetés


PCGS, NGC, PMG, ICG… Mik ezek? Ismernem kellene őket?


A bejegyzés becsült olvasási ideje 6 perc

Az érme és bankjegy minősítési folyamat olyan szolgáltatás, amelyet az értékpapírok állapotának, minőségének és autentikusságának értékelésére használnak. Az érme- és bankjegyminősítés során szakértők véleményezik az érmék vagy bankjegyek állapotát, valamint a darab eredetiségét és azokat minősítik egy speciális skálán.

Az első minősítő cégek a 20. század közepén jelentek meg az Egyesült Államokban, majd azóta számos más országban is megjelentek. A legnépszerűbb minősítő cégek közé tartozik a PCGS, a NGC, az ANACS, az ICG és mások.

Az érme- és bankjegyminősítésnek számos előnye van. Egyrészt a minősítési folyamat által meghatározott minőségi besorolás segít az érme vagy bankjegy értékének meghatározásában és megbízhatóbb értékbecslést biztosít az értékesítési vagy vásárlási folyamat során. Ezenkívül a minősítési folyamat segít megvédeni az érméket vagy bankjegyeket a hamisítástól és az autentikus darabokat a hamisítványoktól.

A minősítési folyamat az érmék és bankjegyek minősítésének elterjedtsége az értékpapír- és numizmatikai piacokon folyamatosan növekszik, és a minősített darabok iránti kereslet növekedése azt jelzi, hogy a minősítő cégek szerepe egyre fontosabb a piaci szereplők számára. Azonban fontos megjegyezni, hogy a minősítő cégek által meghatározott minőségi besorolások csak irányadók és nem jelentenek garanciát az érme vagy bankjegy állapotára vagy autentikusságára. Az értékesítési vagy vásárlási folyamat során további vizsgálatokra és ellenőrzésekre lehet szükség az értékpapírok valódi értékének és autentikusságának meghatározása érdekében.

Az érem- és bankjegyminősítő cégek szakmai elismertsége vitathatatlanul összetett kérdés, amely függ a számos tényezőtől, mint például a minősítési folyamatok szigorúsága, a minősítők szakmai háttere, valamint a piacon kialakult elfogadottság. Azonban az alábbi sorrendben mutatom be a legnépszerűbb és elismertebb érem- és bankjegyminősítő cégeket:

 1. Professional Coin Grading Service (PCGS)
 2. Numismatic Guaranty Corporation (NGC)
 3. Paper Money Guaranty (PMG)
 4. Independent Coin Graders (ICG)
 5. European Grading Service (SEGS)
 6. American Numismatic Association Certification Service (ANACS)
 7. Professional Coin Grading Service Europe (PCGSE)
 8. Numismatic Conservation Services (NCS)
 9. International Coin Certification Service (ICCS)
 10. NumisBids

Fontos megjegyezni, hogy ez a sorrend csupán tájékoztató jellegű, és a szakmai elismertség számos tényezőtől függ, és változhat az idő múlásával.

Íme az első 6 cég bemutatása a fenti listáról, és azok minősítési rendszere, pár mondatban:

A PCGS ( Professional Coin Grading Service ) egy nagyon ismert és elismert érmeminősítő cég. Az érmék minősítésénél a PCGS számos kritériumot figyelembe vesz, például az érmék állapotát, a kopás mértékét, az eredetiségét és a ritkaságát. A PCGS a Sheldon-skálára építette osztályozási szabványait. Működését 1986-ban kezdte, amikor bevezette a kapszulázott, harmadik féltől származó osztályozás fogalmát.

 

Az érmék értékelése során a PCGS használ egy százpontos skálát, ahol az érmék minősége a következő kategóriákba sorolható: Poor 1 (p1), Fair 2 (Fr2), About Good 3 (AG3), Good 4-6 (G4-6), Very Good 8-20 (VG8-20), Fine 12-15 (F12-15), Very Fine 20-30 (VF20-30), Extremely Fine 40-45 (EF40-45), About Uncirculated 50-58 (AU50-58), Mint State 60-70 (MS60-70). Minél magasabb a minősítési pontszám, annál jobb állapotban van az érme.

 

Ezen a linken több információt találsz az osztályozással kapcsolatban: pcgs.com/grades

 

A PCGS által minősített érmék tokozását is megvizsgálja, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az eredeti tokban van-e az érme, és hogy a tok megfelelő állapotban van-e. A PCGS minősítési folyamata során az érmék minőségét és állapotát szigorúan ellenőrzik, és az érmékhez egyedülálló számú minősítő bizottság rendelkezésére áll. Az érméket egy átlátszó tokban helyezik el, amely megvédi őket a környezeti hatásoktól.

Összességében a PCGS minősítése nagyon magas színvonalú, és az érmék minőségének objektív értékelését biztosítja. Ennek eredményeként az érmék értéke a PCGS minősítése által jelentősen növekedhet.

 

Az NGC ( Numismatic Guaranty Corporation ) egy másik nagy presztízsű pénzminősítő cég. Az NGC az első olyan pénzminősítő intézet volt, amely áttört az örökösen vitatott szubjektív minősítési kritériumokon, és szabványos minősítési rendszert vezetett be a numizmatikai világban.

 

Az NGC minősítési rendszere az alábbiak szerint működik:

 • Az NGC minősítői megvizsgálják az érmét, majd alaposan leírják az érem minőségét, tokozását és egyéb jellemzőit egy “certifikátumon”, amely az éremmel együtt kerül átadásra.
 • Az NGC minősítése az érmék állapotát hat lépcsőben minősíti: Poor (P), Fair (F), About Good (AG), Good (G), Very Good (VG), Fine (F), Very Fine (VF), Extremely Fine (EF), About Uncirculated (AU), és Uncirculated (UNC).
 • Az NGC minősítése egy számmal is jelöli az érmék állapotát, amely 1 és 70 közötti skálán mozog. A legmagasabb minősítési szint az 70-es, amely a tökéletesen érintetlen, makulátlan érméket jelöli.
 • Az NGC minősítői alaposan ellenőrzik az érmék autentikusságát is, és megvizsgálják, hogy az érem eredeti vagy hamisítvány-e.

Az NGC minősítéssel ellátott érmék általában magasabb áron kelnek el, mint a nem minősített érmék, mivel a minősített érmék állapota és autentikussága megbízhatóan igazolt és dokumentált.

 

A PMG ( Paper Money Guaranty ) egy nagy múltú, az Egyesült Államokban bejegyzett pénzminősítő cég, amely a világ vezető papírpénz-minősítő intézményeinek egyike. A PMG a világ legnagyobb szakértői csapattal rendelkezik, akik a világ minden tájáról érkező bankjegyek minősítését végzik el.

 

A PMG minősítéseit a tokokra ragasztott hologramos matricák jelzik. A matricákon szereplő információk közé tartozik az adott bankjegy minősítése (pl. UNC, AU, VF stb.), az adott bankjegy száma, a minősítő személy neve, valamint a minősítés dátuma. A tokok használata nagyon fontos a bankjegyek minősítése során, mivel megakadályozzák a bankjegyek sérülését vagy hamisítását.

 

A minősítő rendszer a PMG-nél a következő:

Hirdetés


 • Gem Uncirculated (GEM UNC): A bankjegy kiváló minőségű, éles, színes, tiszta, ragyogó és eredeti.
 • Superb Gem Uncirculated (SUPERB GEM UNC): A bankjegy még jobb minőségű, mint a GEM UNC bankjegyek, szabad szemmel is gyönyörűnek tűnik.
 • Choice Uncirculated (CU): A bankjegy tiszta, éles, eredeti és színes, de nem annyira ragyogó, mint a GEM UNC vagy a SUPERB GEM UNC bankjegyek.
 • Very Fine (VF): A bankjegy jól megőrzött, de már enyhe kopásnyomokat mutat.
 • Fine (F): A bankjegy érhetően használt, de még mindig összességében jól megőrzött.
 • Very Good (VG): A bankjegy erőteljesebb kopásnyomokat mutat, de továbbra is jól azonosítható.
 • Good (G): A bankjegy elhasználódott, súlyos kopásnyomokkal és károsodásokkal.

A PMG minősítése nagy szerepet játszik a bankjegyek értékének meghatározásában a gyűjtői piacon, és segít a gyűjtőknek biztosítani a bankjegyeik eredetiségét és minőségét.

 

Az ICG ( Independent Coin Graders ) egy érmematrica kibocsátó cég, amely 1998-ban alakult. Az ICG az egyik legnagyobb és legismertebb cég az érmék minősítésének és tanúsításának területén. Az ICG érméket értékel az érmék állapota és ritkasága alapján. Az ICG által kiadott minősítő matricák tartalmazzák az érmék információit, beleértve a minősítést, a dátumot, a címletet és a kibocsátó országot.

 

Az ICG minősítési rendszere 100 fokozatú skálán méri az érmék minőségét, a legjobb minősítés az MS100. Az ICG érméket az alábbi kategóriákba sorolja: Fair (1-20), About Good (25-35), Good (40-55), Very Good (58-70), Fine (12-80), Very Fine (VF20-VF45), Extremely Fine (XF45-AU55), About Uncirculated (AU50-AU58), Mint State (MS60-MS70) és Proof (PR60-PR70). Az ICG érméi általában zöld vagy arany matricával vannak ellátva, az érmék állapotától függően.

 

Az ICG érméi általában nem érik el ugyanazt a piaci értéket, mint a PCGS vagy a NGC érméi, de az ICG minősítés még mindig nagyobb biztonságot és megbízhatóságot nyújt az érdeklődőknek, akik bizonyos érméket szeretnének vásárolni vagy eladni.

 

Összességében az ICG egy megbízható és elismert érmeminősítő cég, amely segítséget nyújt az érmegyűjtőknek és kereskedőknek az érmék minőségének és eredetiségének meghatározásában.

 

Az European Grading Service ( SEGS ) az egyik olyan cég, amely érmék minősítésével és tokozásával foglalkozik. Az SEGS egy viszonylag új szereplő a piacon, és székhelye Belgiumban található. Az SEGS értékelése a következőkön alapul: az érem általános állapota, a megőrzési állapot, az érem ritkasága és az érmének a piacon elért ára.

 

Az SEGS minősítési rendszere hat fokozatot tartalmaz, az érmék minősítése a következő kategóriákba sorolható: Poor (PO), Fair (FR), About Good (AG), Good (G), Very Fine (VF), Extremely Fine (EF), Uncirculated (UNC) és Brilliant Uncirculated (BU). Az SEGS minősítése hasonló a más nagy minősítő cégekhez, mint például a PCGS és a NGC.

Az SEGS minősítése egyre inkább elterjedt az európai érmegyűjtők körében, bár még mindig nem olyan elterjedt, mint a PCGS és a NGC. Az SEGS minősítése hasonló a többi minősítő cég minősítéséhez, és segít az érmék értékelésében és az értékük meghatározásában.

 

Az SEGS minősítése szakmai körökben elismert, bár nem olyan elterjedt, mint más nagyobb és régóta működő minősítő cégek. Az SEGS minősítése azonban hasznos lehet azok számára, akik európai érméket gyűjtenek, mivel az SEGS szakértői európai érmékre specializálódtak.

 

Az ANACS ( American Numismatic Association Certification Service ) az Egyesült Államok egyik vezető érminősítő cége. Az ANACS által minősített érmék számos szempont szerint vannak értékelve, például a megjelenés, a ritkaság, a történelmi fontosság és az állapot szempontjából. Az ANACS által kiállított minősítési lapok megkönnyítik a gyűjtők és kereskedők számára az érmék értékelését és értékesítését.

 

Az ANACS minősítő rendszere 10 fokozatot tartalmaz, amelyeket az érmék állapota és a hibák száma határoz meg. A legjobb minősítési fokozat a Mint State 70 (MS70), míg a legrosszabb a Poor (P). Az ANACS által minősített érmék általában tokban vannak, és a tokokat az ANACS hologramja fedi.

 

Az ANACS alapvetően az Egyesült Államokban minősít érméket, de szolgáltatásaikat világszerte igénybe lehet venni. Az ANACS hivatalos weboldalán további információkat találhat az érmék minősítéséről és az ANACS által kínált szolgáltatásokról.

 

Az érmék és bankjegyek minősítésével foglalkozó cégeket nagyságuk szerint pedig a következő sorrendben lehet sorolni.

 1. Numismatic Guaranty Corporation (NGC)
 2. Professional Coin Grading Service (PCGS)
 3. Paper Money Guaranty (PMG)
 4. Independent Coin Graders (ICG)
 5. American Numismatic Association Certification Service (ANACS)
 6. Numismatic Conservation Services (NCS)
 7. Certified Acceptance Corporation (CAC)
 8. Numismatic Preservation Services (NPS)
 9. European Grading Service (SEGS)
 10. Professional Currency Grading Service (PCGS Currency)
 11. Paper Money Authenticators (PMA)
 12. Numismatic Guaranty Corporation of America (NGC America)
 13. Collectors Club Grading (CCG)
 14. NumisBids Grading (NBG)

Fontos megjegyezni, hogy bár az NGC és a PCGS a legismertebb és legelterjedtebb minősítő cégek, az egyes érmék és bankjegyek minősítése és értékelése még mindig viszonylag szubjektív, és a különböző minősítő cégek szigorúsága, pontozása, valamint árai is eltérőek lehetnek.

A cikket írta: ChatGPT ( OpenAI mesterséges intelligencia kutató laboratórium által kifejlesztett chatbot )

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések